Fazer öppnar ett med internationella mått mätt unikt besökscenter - upplevelser för alla sinnen

Fazer fyller 125 år, och jubileumsårets största händelse är att man öppnar ett nytt besökscenter, Fazer Experience, i Fagersta i Vanda. I besökscentret får besökarna uppleva Fazer på ett alldeles nytt sätt. Det kommer att bli områdets arkitektoniska landmärke och ett internationellt besöksmål. En stor grupp experter, från glasblåsare till programmerare, har skapat besöksupplevelsen. Centret öppnar för allmänheten i oktober 2016, och är öppet för såväl grupper som enskilda besökare – det senare helt nytt för Fazer. 

Den 17 september är det 125 år sedan den unge Karl Fazer öppnade sitt konditori på Glogatan i Helsingfors. Fazer Café är fortfarande verksamt på samma adress. Karl Fazer var en modig visionär, som ville erbjuda sina kunder nya upplevelser, skapade med yrkesstolthet. Fazers nya besökscenter fortsätter på detta arv.

”Vårt nya besökscenter är en upplevelse för alla sinnen, en helhet som man inte hittills sett i Finland. Det är en betydande satsning på finländsk design och finländskt arbete. Vi är mycket stolta över att vi har fått med oss en så här stor grupp topptalanger och tillsammans skapat något helt unikt”, säger Fazers koncernchef Christoph Vitzthum.

Besökscentrets byggnad har ritats av arkitektbyrån K2S med Mikko Summanen som huvudarkitekt. SVR har byggt centret. Utställningen har planerats av Kivi och Tuuli Sotamaa i samarbete med Fazer-medarbetare, och upplevelserna har skapats av experter i olika branscher, från programmerare till glasblåsare och från snickare till kompositörer.

I besökscentrets utställning finns mycket att uppleva och lära. Du får gå under riktiga kakaoträd, lära dig näringslära med en robot, röra dig i en kinetisk smakskog, uppleva en rundtur i fabriken med virtualglasögon, lära dig om chokladens ursprung, prova en karriär som mjölnare och bekanta dig med Fazer-medarbetare, inklusive Karl Fazer själv. Hela besökscentret, dess ljudvärld, alla möbler, föremål och konstverk har ritats speciellt för Fazer.

Fazers nya besökscenter

  • Fazer Experience öppnar den 1 oktober och är öppen från måndag till söndag.
  • Fritt inträde till Fazer Café och butiken
  • Guidade besök i utställningen. De guidade rundturerna är fortsättningsvis avgiftsfria för skolgrupper som har bokat på förhand och barn under 7 år.
  • Förhandsbokning av de en timme långa guidade rundturerna rekommenderas och görs på www.visitfazer.com, inträdesbiljetter säljs också vid dörren.
  • Mötesutrymmena i centret har designats för att lätt kunna anpassas till olika ändamål och vara så inspirerande som möjligt.
  • I besökscentret kan du arrangera barnens födelsedagskalas, lära dig bakningens hemligheter och få tips för hemmaköket direkt av toppkockarna.

Fazer Experience, Fazersvägen 6, 01230 Vanda

Öppet må-fre 9‒19, lö 10‒18, sö 12‒18

www.visitfazer.com

visitfazer@fazer.com 

#VisitFazer

Tryckbara bilder
www.fazergroup.com/pictures (Media_Press –Visitor Centre)

Ytterligare information:

Liisa Eerola, Director, Confectionery Communications & Group Partnerships, 044 710 8860

Anu Kokko, Director, Fazer Visitor Centre, 040 504 2746

Fazers mediatelefon, vardagar kl 8.00–16.00, 040 668 2998

E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@fazer.com

Fazer-koncernen

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. I år firar Fazer 125-årsjubileum och att det är 150 år sedan företagets grundare Karl Fazer föddes. Fazer-koncernens omsättning 2015 uppgick till mer än 1,5 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.

Vi skapar smakupplevelser

Yrityksestä

Fazer-koncernen Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med missionen att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Enligt sin vision För perfekta dagar, formar Fazer framtidens smaker, traditioner och matupplevelser. Förankrade i vårt unika arv och baserade på djupa konsumentinsikter, fokuserar vi på innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Vi vill att människorna skall uppleva den nordiska magi vi skapar. Fazer fokuserar på snabbrörliga konsumentprodukter, har verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazer-koncernens omsättning 2020 uppgick till 1,1 miljarder euro och antalet anställda till närmare 8 500. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Northern Magic. Made Real.