Fazer överväger att lägga ner mejeriverksamheten vid sin fabrik i Koria

Report this content

Fazer Lifestyle Foods fokuserar starkt på sin kärnverksamhet samt implementeringen av sin växtbaserade strategi och planerar förändringar i produktionen vid sin fabrik i Koria. Om planerna förverkligas kommer det i framtiden att tillverkas endast havrebaserade havredrycker och andra havrebaserade produkter i Koria, vilket skulle leda till nedläggning av mejeriverksamheten. Fazer inleder förändringsförhandlingar som berör 226 anställda. Enligt företagets uppskattning skulle reduktionsbehovet gälla högst 95 tillsvidareanställningar.

De planerade förändringarna är en del av Fazer Lifestyle Foods strategi, som syftar till att utnyttja företagets starka havrekompetens och öka andelen av de växtbaserade produkterna i sortimentet. Att fokusera på produktion av havrebaserade produkter skulle leda till nedläggningen av mejeriverksamheten, som inte tillhör företagets kärnverksamhet.

Fazer är en ledande aktör inom havre i Norden och har investerat över 300 miljoner euro i produktion av havreprodukter på sina hemmamarknader under de tre senaste åren. Som ett exempel fördubblades havredryckskapaciteten vid Koriafabriken i somras. Fazer utvecklar aktivt framtidens växtbaserade matlösningar i vilka havredryckerna spelar en viktig roll.

Fazer har utvärderat sin mejeriverksamhets effektivitet

Fazer är en liten aktör inom den finska mejeriindustrin och tillverkar främst private label -produkter. På grund av de låga produktionsvolymerna och komplexiteten i mejeriverksamheten som bygger på skalfördelar är det mycket utmanande för Fazer att vara konkurrenskraftig inom denna verksamhet.

”Som ett småskaligt mejeri är vi inte konkurrenskraftiga och inflationsutvecklingen under den sista tiden har utmanat oss ännu mer. Det är nödvändigt att effektivera verksamheten vid fabriken i Koria för att kunna säkerställa vår konkurrenskraft. Den potentiella nedläggningen av mejeriverksamheten skulle tillåta oss att fokusera på vår växtbaserade kärnverksamhet, i vilken Koriafabriken har en viktig roll i framtiden”, säger Kati Rajala, chef för Non-dairy- och Dairy-affärsverksamhet vid Fazer.

Fazer stöder sin personal i förändringen

Fazer inleder förändringsförhandlingar av ekonomiska och produktionsmässiga skäl. Förändringsförhandlingarna berör 226 anställda och enligt företagets uppskattning skulle reduktionsbehovet gälla högst 95 tillsvidareanställningar. Den eventuella nedläggningen av mejeriverksamheten skulle infalla i augusti 2023.

”Ifall det blir aktuellt att lägga ner mejeriverksamheten, stöder vi vår personal och gör vårt yttersta för att främja våra medarbetares möjligheter till sysselsättning. Öppna positioner i Fazer-koncernens övriga enheter kommer i första hand att erbjudas dem som kunde beröras av en eventuell uppsägning. Vi kommer även att samarbeta med den lokala arbetskraftsmyndigheten”, säger Rajala.

”Vi köper mjölk från cirka 20 producenter i södra och sydöstra Finland. Dessa mjölkgårdar är mycket välskötta och livskraftiga och vi är övertygade om att flera mejerier är intresserade över att samarbeta med dem”, fortsätter Rajala.
 

Fazer i Koria

  • Vid sin fabrik i Koria producerar Fazer högklassiga, växtbaserade Fazer Aito -havredrycker, matlagningsprodukter och snacks av inhemsk havre. Därtill tillverkas det mejeriprodukter i Koria, främst för private label -varumärken.
  • Koriafabriken är en modern produktionsanläggning som ligger nära Kouvola och sysselsätter cirka 220 tillsvidareanställda.
  • Fazer förvärvade Kaslink i 2019 som en del av sin strategi enligt vilken företaget syftar till att bli en ledande producent av växtbaserade produkter i norra Europa. Koriafabriken blev en del av Fazer med detta förvärv.
  • Fazer är en föregångare inom havre och planerar att fortsätta investera i produktutveckling och tillverkning av havreprodukter, i vilket Koriafabriken spelar en viktig roll.

Fazer Lifestyle Foods

  • Fazer Lifestyle Foods möter den ökande efterfrågan på hälsosam och växtbaserad mat särskilt bland konsumenter som följer en hållbar livsstil.
  • Företaget producerar olika havrebaserade non-dairy drycker och matlagningsprodukter samt snacks, frukostprodukter och smoothies. Produktsortimentet innehåller också mjöl, blandningar, mjölförbättringsmedel och ingredienser, sådana som xylitol, som säljs till företagskunder.
  • Fazer Lifestyle Foods är ett av Fazers tre affärsområden. År 2021 sysselsatte det ca 550 personer och omsatte 180 miljoner euro.

Mediakontakt:

Anniina Niemistö, kommunikationsdirektör, Fazer Lifestyle Foods
anniina.niemisto@fazer.com, tel. 040 674 4672

Fazer-koncernen 

Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. Vår mission, Mat med mening, bygger på vårt unika 130-åriga arv, djupa konsumentinsikter och innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Med våra ca 6 000 engagerade medarbetare fokuserar vi på konsumentprodukter och vår direkt till konsument-riktade verksamhet i Nordeuropa och ytterligare till ca 40 olika länder. Vår verksamhet följer Fazers uppförandekod som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Fazer-koncernens omsättning 2021 uppgick till 1,1 miljarder euro.

Northern Magic. Made Real.  

Avainsanat:

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit