Fazer stänger sitt bageri i Uleåborg

Report this content

Fazers samarbetsförhandlingar gällande bageriet i Uleåborg har avslutats. Fazer Bageri avvecklar produktionen i bageriet i Uleåborg. Bageriet stängs hösten 2019.

Fazer har utvärderat alternativ för effektiveringen av bagerinätverket och bestämt att stänga bageriet i Uleåborg. Verksamheten kommer stegvis att överföras till Fazers andra bagerier. Verksamheten i bageriet i Uleåborg upphör i september 2019 och samtliga 83 medarbetares anställning avslutas. 

”Vi stöder personalen och eftersträvar att främja möjligheterna till sysselsättning antingen inom Fazer-koncernen eller i andra företag. Vi kommer aktivt att samarbeta med arbetskraftsförvaltningen och andra organisationer som erbjuder tjänster som stöder sysselsättningen i regionen”, säger Markus Hellström, verkställande direktör för Fazer Bageri Finland.  

Behovet av samarbetsförhandlingar var en följd av den utmanande marknadssituationen och förändringar i konsumentbeteendet. Konsumtionen av förpackat bröd har minskat i Finland, emedan bröd som bakas och gräddas i butikerna står för en allt större del av brödkonsumtionen.

”Sysselsättningens tyngdpunkt kommer att förändras i Fazer Bageri. Vi har i dag 65 butiksbagerier i Finland och antalet växer. Butiksbagerierna kommer i framtiden att sysselsätta allt fler bagare. Samtidigt är vi tvungna att anpassa vår affärsverksamhet, eftersom efterfrågan på förpackat bröd minskar. Även kostnaderna för material och energi har fortsatt stiga. Det är inte möjligt att överföra dessa kostnader till priserna i sin helhet”, berättar Hellström.
 

Frågor från media:

Kommunikationsdirektör Anniina Niemistö, Fazer Bageri Finland
anniina.niemisto@fazer.com, tfn +358 40 674 4672

Fazer har bagerier i Vanda, Lahtis och Villmanstrand. Därutöver har Fazer 65 butiksbagerier i dagligvarubutiker, där bagarna bakar varje dag. Fazer Bageri sysselsätter i Finland sammanlagt ca 1600 personer. Andelen inhemska bageriprodukter överstiger 95 %.

Fazer-koncernen

1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact.

Northern Magic. Made Real.

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit