• news.cision.com/
  • Fazer Group/
  • Fazer stöder Two Rowing Finns i att ro 4 800 kilometer över Atlanten för att samla in pengar till Östersjön

Fazer stöder Two Rowing Finns i att ro 4 800 kilometer över Atlanten för att samla in pengar till Östersjön

Report this content

Välgörenhetstävlingen Atlantic Challenge* är en årlig roddtävling som arrangerades för första gången 2013. Trettiosex lag från hela världen deltar i tävlingen som i år startar i december 2021 på Kanarieöarna och slutar i Antigua i Karibien. Fazer är huvudpartner för matprogrammet för ett av lagen – Two Rowing Finns – och stöder lagets ambitiösa mål att ro över Atlanten och samla in 100 000 euro till Östersjön.

Välplanerat matprogram ger bränsle för roddlopp på 4 800 kilometer

Teamet Two Rowing Finns utgörs av två erfarna finska seglare, John Blässar och Markus Mustelin. De kommer under loppet, som beräknas ta 40 till 50 dagar, alternera mellan att ro i två timmar och vila i två timmar, dygnet runt.

En av de viktigaste faktorerna för framgång i roddtävlingen är ett optimalt matprogram. Fazer fokuserar på matupplevelser och har både kunskapen och produkterna som krävs för att stöda prestationen. Roddarna får handledning inom näringslära med fokus på ett regelbundet matschema, optimala mellanmål samt mängd och kvalitet av kolhydrater.

”Före loppet handleder vi teammedlemmarna i näringsfrågor och hjälper dem planera sitt matprogram. Vi utvecklar till och med nya produkter för de utmanande förhållanden och näringskrav som loppet medför. Matschemat för roddloppet innehåller Fazer-produkter som frukost och mellanmål, som ska stå för 2/3 av det totala dagliga energibehovet på 5 000–6 000 kcal per teammedlem. Det viktigaste med måltiderna och mellanmålen är hög energidensitet samt att det är enkla att förbereda och konsumera under loppet. Måltiderna ska självfallet också smaka gott och erbjuda variation som stöder roddarnas prestanda”, säger Marika Laaksonen, Lead in Health på Fazer Lab, Fazer-koncernens forsknings- och innovationsenhet.

Besökscentret Fazer Experience kommer att följa loppet och ge exempel på roddarnas matprogram. Längre in på hösten kommer det även att arrangeras ett särskilt evenemang i besökscentret, där maten inför den krävande utmaningen kommer att packas.

Two Rowing Finns’ mål är att samla in 100 000 € till Östersjön

Fazer och Two Rowing Finns delar ett gemensamt intresse för Östersjön och åtgärder som gynnar vårt hav. Fazer har alltid varit en föregångare inom hållbarhet och har en lång tradition av att utveckla sin affärsverksamhet för att minska miljöpåverkan från verksamheterna runt Östersjön.

Fazer är en stor köpare av kvarnspannmål i Östersjö-området och är medveten om det ansvar det har när det kommer till hållbar spannmålsodling. Fazer har, i samarbete med odlare, skapat en spannmålsvision och tio principer för hållbar odling som ska driftsätta visionen. Spannmålsvisionen är en del av Fazers åtagande för Östersjön och det kontinuerliga hållbarhetsarbetet. År 2019 gick Fazer med i projektet Carbon Action som administreras av Baltic Sea Action Group (BSAG) och Meteorologiska institutet i Finland. Fazer stöder också ett nyligen lanserat utbildningsprogram för finska odlare, vars mål är att göra odling mer hållbart genom att främja omvandlingen av finska åkermarker från kolkällor till kolsänkor. Den kostnadsfria onlinekursen utvecklades i samarbete med Baltic Sea Action Group (BSAG) och deras intressentnätverk.

”Målet med vår spannmålsvision är att reducera eutrofieringen av våra inlandssjöar och Östersjön, att skydda den biologiska mångfalden och åkermarkernas brukbarhet, samt att minimera användningen av kemikalier”, förklarar Sari Sarin, direktör för hållbarhet på Fazer-koncernen. ”Vårt mål är att allt spannmål vi använder i Finland och Sverige ska ha odlats enligt principerna för hållbar odling senast 2025”, fortsätter Sarin.

”I samarbete med Fazer och andra partner, John Nurminen-stiftelsen och föreningen Håll skärgården ren, vill vi rikta uppmärksamhet mot det allvarliga läget i Östersjön och uppmuntra människor att donera pengar till att skydda Östersjön”, säger John Blässar och Markus Mustelin, teamet Two Rowing Finns.

*Talisker Whisky Atlantic Challenge, ”världens tuffaste rodd”, är ett premiumevenemang inom havsrodd som organiserats sedan 2013. Loppet 2021 startar den 13 december med 36 deltagande lag med en till fem roddare. Över 11 miljoner euro har samlats in världen över till välgörenhet under de senaste sex tävlingarna.

Ytterligare information:

Marika Laaksonen, Lead in Health, marika.laaksonen@fazer.com, tel. +358 (0)50 512 9895

Sari Sarin, Direktör för hållbarhet, Fazer-koncernen, sari.sarin@fazer.com, tfn. +358 (0)50 599 4980

Markus Mustelin, Two Rowing Finns, markus.mustelin@outlook.com, tfn. +358 (0)40 517 5037

Fazers medietelefon är öppen mån-fre från 08 till 16 EET, tfn. +358 (0)40 6682 998, media@fazer.com

Mer information om Fazers hållbarhetsarbete finns här:

https://www.fazergroup.com/sustainability/

Läs mer om Two Rowing Finns: https://tworowingfinns.fi/  

Bilder som lämpar sig för tryck: www.fazergroup.com/fi/medialle - Kuvapankki - Media_Press – Two Rowing Finns

#matmedmening #northernmagicmadereal

Fazer-koncernen

Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med missionen att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Enligt sin vision För perfekta dagar, formar Fazer framtidens smaker, traditioner och matupplevelser. Förankrade i vårt unika arv och baserade på djupa konsumentinsikter, fokuserar vi på innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Vi vill att människorna skall uppleva den nordiska magi vi skapar. Fazer fokuserar på snabbrörliga konsumentprodukter, har verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazer-koncernens omsättning 2020 uppgick till 1,1 miljarder euro och antalet anställda till närmare 8 500. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact.

Northern Magic. Made Real.

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit