Fazer Syrsbröd, som fått mycket uppmärksamhet, finns nu i butikerna -  Världen runt talas det om det finländska insektbrödet

Fazer lanserade som först i världen ett insektbröd, som innehåller hussyrsor, i matbutikerna i dag 24.11. Syrsbröden, som bakas för hand från grunden, kom till försäljning i elva Fazer Butiksbagerier i huvudstadsregionen klockan 10. Det stora intresset har överträffat förväntningarna och det finländska insektbrödet har nått över nyhetströskeln världen runt. 

”Vårt syrsbröd har fått en flygande start. Medier runt om i världen, från Europa, Amerika och Asien, har gjort nyheter om brödet. Vi har fått mycket uppmuntran och frågor”, berättar Fazer Bageri Finlands verkställande direktör Markus Hellström ivrigt.

Hellström säger att brödets landstigning i matbutikerna har underlättats av detaljhandelns positiva attityd. ”Nyhetsbrödet kom genast till försäljning i Fazer Butiksbagerierna i stora matbutiker.”

Fazer Syrsbröd finns i första skedet till försäljning i elva Fazer Butiksbagerier i huvudstadsregionen. Ett av försäljningsställena är K-citymarket Easton i Östra Centrum.

”Vi vill hänga med i trenderna och tar gärna in intressanta nyheter i vårt utbud. Fazer nappade modigt och fördomsfritt på insektmaten och började erbjuda våra kunder Syrsbröd. Fint att brödkategorin förnyas”, säger K-citymarket Eastons köpman Mika Timonen.

Finländarna mest experimentlystna i Norden

Undersökningar visar att finländarna förhåller sig mest positivt till insekter i Norden*. Syrsbrödet, som också har kallats framtidens mat, har fått huvudstadsborna att sätta sig i rörelse och brödet säljs i snabb takt.

Butiksbesökarnas reaktioner då de provsmakade syrsbrödet, som innehåller cirka 70 hussyrsor, varierade mellan reservation och acceptans:

”Jag har inget emot insekter. Bra struktur. Jag tycker om bröd, gott!”

Pekka, 44

”Roligt att få något på riktigt nytt bland den traditionella maten. Fast på julbordet!”

Sara, 22

”Skeptisk är jag nog, men det smakar gott. Helt som ett normalt bröd!”

Päivi, 65

Tillväxt inom artesanbröd

Fazer Bageri Finlands verkställande direktör Markus Hellströmin säger att Fazer vill växa inom brödkategorin med hantverksbakade artesanbröd också i fortsättningen. Fazer Syrsbröd, som bakas från grunden i Fazer Butiksbagerier, är som det första insektbrödet i världen ett gott exempel på mod. Det erbjuder konsumenterna något alldeles unikt och mycket gott.

Fazer Butiksbagerier är en artesanbagerikedja. Bröddegarna görs på plats, med mjöl från Fazers egen kvarn, och får vila länge. Varje dag bakar 300 bagare färskt bröd för hand. Antalet butiksbagerier växer kraftigt.

Fazer Bageributiker som säljer Fazer Syrsbröd

1                    Prisma Jumbo, Vanda
2                    Prisma Viikki, Helsingfors
3                    Prisma Kaari, Helsingfors
4                    Prisma Sello, Esbo
5                    Prisma Iso Omena, Esbo
 

Varuboden
6                    Prisma Kyrkslätt

K-butiker i huvudstadsregionen

7                    KCM Myyrmäki, Vanda
8                    KCM Sello, Esbo
9                    KCM Iso Omena, Esbo
10                  KCM Easton, Helsingfors
11        KSM Kamppi, Helsingfors

Det finns inte ännu tillräckligt med syrsmjöl för landsomfattande försäljning. Målet är att Fazer Syrsbröd i nästa skede kommer till försäljning i alla 47 Fazer Butiksbagerier i Finland.

*Källa: Food & Health Nordic report 2017, YouGov®

#sirkkaleipä #tulevaisuudenleipä #suomalaistahyvää

Ytterligare information:

Verkställande direktör Markus Hellström, Fazer Bageri Finland, markus.hellstrom@fazer.com , tel. +358 40 732 0057

Informatör Taina Lampela-Helin, Fazer-koncernen, taina.lampela-helin@fazer.com, tel. +358 40 668 4600

Fazers mediatelefon betjänar vardagar kl. 8-16, tel. +358 40 6682 998

Bilder av Fazer Syrsbröd och Fazer Butiksbageri:
www.fazergroup.com/pictures ”Media_Press”

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers mission är Mat med mening. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2016 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.

Vi skapar smakupplevelser

Avainsanat:

Yrityksestä

Fazer-koncernen 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i nio länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Northern Magic. Made Real.

Yhteyshenkilöt

Tilaa

Multimedia

Multimedia