Fazer Syrsbröd finalist i Årets finländska livsmedel – Finlands ställning som världsledande inom matinnovationer stärks

Världens första insektsbröd har gjort succé och väckt intresse både i Finland och utomlands. Framgångssagan fortsätter – Fazer Syrsbröd har utsetts till finalist i tävlingen Årets finländska livsmedel 2018. Vinnaren offentliggörs den 15 maj 2018 på Livsmedelsdagen i Helsingfors.

 

Insekter är den intressantaste megatrenden inom mat för tillfället

Fazer lanserade ett insektsbröd som innehåller hussyrsor i matbutikerna i november 2017.

”Vi gjorde ett smidigt och djärvt drag. Som den första livsmedelstillverkaren utnyttjade vi att lagstiftningen hade ändrats och gav konsumenterna möjlighet att enkelt pröva på insektsmat i form av ett läckert, handbakat bröd”, säger Markus Hellström, VD för Fazer Bageri Finland.

Syrsbrödet är ett exempel på en konsumentprodukt som utvecklats i startup-anda och vars ledstjärna är läcker smak. Det smakrika och frasiga hantverksbakade brödet är en bra proteinkälla. De 70 hussyrsorna i brödet innehåller även bra fettsyror, kalcium, järn och B12-vitamin. Brödet säljs i utvalda Fazer-butiksbagerier i stora matbutiker. Fazer Butiksbagerier är en artesanbagerikedja. Bröddegarna görs på plats, med mjöl från Fazers egen kvarn, och får vila länge. Varje dag bakar 300 bagare färskt bröd för hand.

Fazer Bageri förnyar hela tiden brödkategorin genom att lansera nya innovationer för konsumenterna. Syrsbrödet är en av Fazer Bageris framtidsprodukter som innehåller högkvalitativt protein av hussyrsor, frön och inhemsk spannmål.

Produktlanseringen en nyhet som spred sig över hela världen

Den innovativa produktnyheten lyckades överraska både Fazer och konsumenterna. Den blev omåttligt populär och fick unik synlighet i både finländska och internationella medier. Den internationella medieräckvidden var 13,7 miljarder och räckvidden på sociala medier i Finland 8,6 miljoner.*

Efter endast en månad kändes Fazer Syrsbröd igen av rekordartade 72 procent i Finland** och brödnyheten sålde slut i nästan alla Fazer-butiksbagerier under de första dagarna av lanseringen. Över hela världen förmedlade Fazer Bageri samtidigt en positiv bild av Finland som en föregångare inom hållbara matlösningar. Över 3 300 nyhetsartiklar och inlägg på sociala medier publicerades.*

Hyllning till de finländska livsmedelsföretagens innovationer

Tävlingen Årets finländska livsmedel arrangeras av Livsmedelsindustriförbundet rf

i syfte att presentera inhemska produktnyheter och uppmuntra produktutveckling i företag. Fazer Bageri har vunnit tävlingen två gånger på 2000-talet:   med Fazer Skördegröt (2015) och Fazer Rågtoast (2016).

Fazer Syrsbröd är en av nio finalister och vinnaren offentliggörs den 15 maj 2018 på Livsmedelsdagen i Helsingfors. Vinnaren utses av en jury som består av inflytelserika personer i livsmedelsbranschen. I sitt beslut betonar juryn produktens nya och innovativa egenskaper, höga kvalitet och kommersiella framgång. Även exportpotentialen beaktas vid valet.

Medlemmar i den ansedda juryn är Anne Kalmari, riksdagsledamot, Antti Oksa, sortimentsdirektör på SOK, Pia Pohja, VD för Livsmedelsindustriförbundet, Pilvi-Sisko Riikonen, kommunikationschef på Lidl, Anni-Mari Syväniemi, matkulturombudsman vid Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, och Hans Välimäki, köksmästare.

Tävlingen Året finländska livsmedel ordnades för första gången 1988.

*Källa: Meedius International 2017, internationella medier som BBC News, New York Times, Washington Post, The Telegraph, Republica, The Guardian, El Pais, Le Figaro och Paris Match.

**Källa: Fazer Syrsbröd-undersökning, Rednote 12/2017.

#sirkkaleipä #vuodenelintarvike #suomalaistahyvää #ruokaajollaonmerkitys

Produktbilder som lämpar sig för tryck: www.fazergroup.com/pictures ”Media_Press”, Fazer_Sirkkaleipä

Ytterligare information:

Markus Hellström, VD, Fazer Bageri Finland, markus.hellstrom@fazer.com, tfn +358 40 732 00 57

Taina Lampela-Helin, kommunikationschef, Fazer-koncernen, taina.lampela-helin@fazer.com, tfn +358 40 668 46 00

Fazers medietelefon är öppen vardagar kl. 8–16, tfn +358 40 668 29 98

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2016 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.

Vi skapar smakupplevelser

Avainsanat:

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit