Fazer tar in DROPP-vattnet i cafésortimentet i Finland som en del av sitt åtagande för Östersjön

Som en del av sitt arbete för att främja Östersjön tar Fazer-koncernens caféverksamhet i Finland det kolsyrade källvattnet DROPP, som stöder Östersjön, till försäljning från och med början av maj. DROPP är ett samhälleligt företag som har infört ett källvatten som beaktar miljön på marknaden. DROPP donerar 100 procent av sin vinst till Baltic Sea Action Group. 

Fazers caféer erbjuder från och med maj sina kunder ett nytt alternativ inom vatten på flaska genom att införa det kolsyrade källvattnet DROPP i sitt försäljningsutbud. I mån av möjlighet och enligt kundernas behov tar också Fazer-koncernens personalrestauranger och övriga verksamhetspunkter samt Fazers bageributiker DROPP-vattnet till försäljning under år 2015.

Med sin verksamhet möjliggör DROPP konkreta åtgärder för Östersjön. DROPP donerar hela sin vinst till Baltic Sea Action Group, som aktivt arbetar för att minska övergödningen, skydda naturens mångfald och minimera riskerna med farliga ämnen och sjögång.

Fazer vill stöda företagande och arbete för Östersjön

Fazer är en betydande aktör på Östersjöområdet. Detta ger företaget möjlighet att påverka Östersjöns tillstånd genom att utveckla sin egen verksamhet och samarbeta med olika aktörer.

”Vi vill vara med och lösa gemensamma utmaningar – som föroreningen av Östersjön – genom vår affärsverksamhet. I första hand koncentrerar vi oss på att utveckla våra egna sätt att arbeta. Det är fint att vi dessutom kan stöda företagande och skapa verksamhetsförutsättningar till exempel för företag som arbetar för Östersjön, som DROPP”, säger Ulrika Romantschuk , SVP, kommunikation och varumärkesledning, Fazer-koncernen.

DROPPs grundare Amanda Sundell ser samarbetet med Fazer som en betydande dörröppnare för att göra DROPP tillgängligt för fler finländska konsumenter.

”Jag grundade DROPP för att jag ville erbjuda alla ett enkelt sätt att hjälpa till att rädda Östersjön. För att initiativet ska lyckas är det viktigt att DROPP finns brett tillgängligt och är ett reellt alternativ till andra produkter. Samarbetet med Fazer garanterar detta”, säger Amanda Sundell.

”Fazer har satsat mycket på att utveckla sin verksamhet så att den belastar vattendragen i mindre grad och är därför en naturlig samarbetspartner för DROPP. Familjeföretagets värderingar och vision känns rätt och det är fint att Fazers kunder i och med samarbetet kan delta i skyddandet av Östersjön aktivare än förut”, konstaterar Sundell.

DROPP-vattnet är ett nytt alternativ för cafégästerna, som vill ha produkter som passar deras personliga behov och värderingar.

”Våra caféer är en naturlig plats att sälja DROPP-vattnet. Fazer Cafés-kedjan erbjuder smakupplevelser för urbana cafébesökare, som förutom högklassig service och utbud också uppskattar ansvarsfull affärsverksamhet”, säger Kristian Helanne , som ansvarar för Fazers Cafés-affärsverksamhet.

Fazer Cafés är en expanderande cafékedja på premiumnivå i Finland. Caféerna finns bland annat på Glogatan och i Citycenter, Forum, Munksnäs och Östra Centrum i Helsingfors. Dessutom bedriver Fazer restaurang- och caféverksamhet i Stockmann-varuhusen och Mässcentret.

Fazers åtagande för Östersjön

Fazer gjorde år 2013 ett åtagande till Baltic Sea Action Group som omfattar fyra delområden: restaurangverksamhetens sortiment och miljömål, Fazer-koncernens energistrategi, bageriverksamhetens spannmålsvision och Fazer Mill & Mixes ansvarsprogram.

”Vi är nöjda med att Fazer vidareutvecklar sitt åtagande för Östersjön. Fazers åtagande är ett bra exempel på att man genom att analysera sin verksamhet hittar flera möjligheter att påverka Östersjöns tillstånd i positiv riktning. I Fazers åtagande finns verksamhet som direkt har att göra med Östersjön, som användningen av spannmål som odlats på ett Östersjövänligt sätt, och åtgärder som indirekt främjar havet som minskningen av mängden bioavfall och nu införandet av DROPP-vattnet i caféernas sortiment”, säger Ilkka Herlin , styrelseordförande för BSAG.

Ytterligare information om Fazers åtagande för Östersjön: www.fazergroup.com/sv/ostersjon

Genomförda åtgärder 2014:

  • Andelen förnybar energi uppnådde 66 procent av koncernens hela elförbrukning
  • Samarbete inleddes med Lahti Energia, där man använder havreskalen som blir över vid kvarnverksamheten i energiproduktionen
  • Mata inte sopmonstret-svinnkampanjen genomfördes igen i Sverige och Finland med utmärkta resultat
  • En vision för ansvarsfulla spannmålsinköp skapades för att bl.a. svara på övergödningsutmaningar och främja hållbara odlingsmetoder
  • Grönsakernas andel i Fazer Food Services utbud utökades till nästan 40 procent
  • Mera ekologiska produkter och säsongsprodukter användes i restaurangerna, och andelen grönlistad fisk höjdes till cirka 50 procent

Ytterligare information:

Fazers åtagande för Östersjön och företagsansvar: Nina Elomaa, företagsansvarsdirektör, Fazer-koncernen, tel. 045 354 8611

Fazers caféverksamhet: Kristian Helanne, direktör, Fazer Cafés, tel. 040 831 8300

E-postadresserna har formen fornamn.efternamn(at)fazer.com

Fazer Cafés: www.fazercafe.fi

DROPP: Amanda Sundell, verkställande direktör, amanda.sundell@dropp.fi , tel. 040 740 7446

Baltic Sea Action Group: Pieta Jarva, informatör, pieta.jarva@bsag.fi, tel. 050 338 1096

Bilder lämpliga för tryck: www.fazergroup.com/pictures , ”media_press”, ”DROPP Fazer Cafés”

Fazer-koncernen 
Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till över 40 länder. Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Företagets framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, de kunniga medarbetarnas passion och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Målsättningen är att dela ett gott liv, varenda dag. Fazer-koncernens omsättning 2014 uppgick till mer än 1,6 miljarder euro och företaget har över 15,000 anställda. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact. 

Vi skapar smakupplevelser

Yrityksestä

Fazer-koncernen 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i nio länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Northern Magic. Made Real.

Yhteyshenkilöt

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit