• news.cision.com/
  • Fazer Group/
  • Fazer tror på finländskt arbete – i företagets hemstad Vanda blir godsaker och upplevelser till

Fazer tror på finländskt arbete – i företagets hemstad Vanda blir godsaker och upplevelser till

Report this content

Det rådande exceptionella läget väcker oro hos konsumenter och i olika diskussioner har man lyft fram betydelsen av tillgången på finländsk mat och livsmedelssäkerhet. Fazer, ett nästan 130-årigt finländskt företag har alltid tagit ansvar för att den finländska konsumenten har tillgång till högklassiga finska livsmedel. Fazer fokuserar på konsumentprodukter och ser mat som en lösning på många av de hållbarhetsutmaningar vi har i samhället.

”På Fazer gör vi vårt yttersta för att man i alla finländska hem ska kunna äta inhemska spannmålsbaserade produkter och avnjuta våra välkända konfektyrprodukter och innovativa nyheter. Även om självförsörjningen och försörjningstryggheten är av toppklass i Finland, är det ingen självklarhet att finländsk mat finns att tillgå. Av oss som livsmedelsföretag krävs det att vi ständigt innoverar och investerar och av konsumenterna att de ser värde i våra produkter och därmed prioriterar inhemsk produktion i sina köpbeslut. Var och en av oss kan påverka den finländska livsmedelsproduktionens framtid genom att välja inhemska, hållbart framställda produkter. Detta hjälper också oss att fortsätta vårt arbete för att förbättra konsumenternas, samhällets och miljöns välmående”, säger Christoph Vitzthum, koncernchef för Fazer-koncernen.

Fazer är ett av de mest ansedda varumärkena i Finland. Fazer erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade drycker, snacks och matlagningsprodukter samt cafétjänster. Fazer har fabriker förutom i sin hemstad Vanda bland annat i Lahtis, Villmanstrand och Koria.

Fazer använder alltid inhemska råvaror om det bara är möjligt. Fazers produktion är inhemsk till ca 95 procent.

Fazers produkter och historia intresserar både i Finland och internationellt

Fazers hemstad är Vanda och området Fazers i stadens nordöstra hörn. På området finns Fazers huvudkontor samt en konfektyr- och kexfabrik, ett bageri och besökscentret Fazer Experience. På konfektyrfabriken tillverkas företagets flaggskeppsprodukt: Fazer Blå-chokladkakor som tillverkas av 100 % hållbart producerad kakao. Detta ikoniska varumärke är populärt även ute i världen. Fazers konfektyrprodukter säljs i över 40 länder och chokladprodukterna är viktiga särskilt inom den internationella passagerarverksamheten. Det mest internationella chokladvarumärket är Fazer Geisha. I Fazers sprider sig doften av choklad, men även av Fazer Domino- och Fazer Jaffa-kex samt nybakade bröd och munkar vid bageriet. Områdets stora stolthet är besökscentret Fazer Experience som färdigställdes 2016 och som i fjol hade hela 230 000 besökare. Fazers produkter och historia fascinerar och lockar.

Vanda har varit Fazers hemstad alltsedan 1955

Det har gått hela 65 år sedan Fazer flyttade till Fazers i Vanda. När företagets verksamhet expanderade köpte Fazer mark vid Håkansböle gård i Vanda på ett område som sedermera fick namnet Fazers. Kexfabriken var först med att flytta till det nya fabriksområdet. I Fazers byggdes även höghus med bostäder för de anställda och på en tomt som Fazer donerade uppfördes Fagersta kyrka. Det är dock inte så att tiden har stannat, Fazer utvecklar och håller fabriksområdet levande hela tiden. Fazer sysselsätter över 1 200 personer i Vanda. På området finns också ett daghem för de anställdas barn, det enda daghemmet som är verksamt på ett fabriksområde i Finland.

Det går inte att prata om Fazer utan att nämna bröd. På bageriet i Vanda har det klassiska rostbrödet Fazer Paahto tillverkats alltsedan 1971. Fazer använder inhemsk spannmål vid bakningen och mjölet kommer från Fazers egen kvarn i Lahtis. Även de berömda munkarna samt Puikula Mjukare 100Havre som bakas med äkta havregrynsgröt tillverkas på bageriet i Vanda. Fazer-bageriernas distributionsverksamhet är koncentrerad till Vanda. Alla dagar i veckan distribueras varor till cirka 3 000 kunder från Hangö i söder till Utsjoki i norr. Cirka 40 000 blå Fazer-brödlådor passerar distributionsavdelningen varje dag.   

Besökscentret Fazer Experience erbjuder intressanta upplevelser vid rundturer på centrets utställning samt lokaler och en trivsam miljö för olika slags möten och fester. I besökscentrets butik lanseras Fazers innovativa nyheter lanseras allra först och i Fazer Café erbjuds läcker mat och dryck.

Bredvid huvudkontoret finns Fazers eget vattentorn med ljusinstallationer som är till glädje för invånare och förbipasserande i närområdet.

Fazer siktar på norra Europa och utanför

Fazer satsar på lockande smakupplevelser och betydelsefulla varumärkesupplevelser i växande produktkategorier. Tillväxten grundar sig på konsumentinsikt, innovationer och ett nära samarbete med kunder. Fazer investerar i tillväxt organiskt och genom företagsförvärv. Utöver i Finland eftersträvar Fazer tillväxt i norra Europa och på utvalda marknader utanför.

Under de tre senaste åren har Fazer investerat totalt cirka 164 miljoner euro, varav 110 miljoner euro i Finland. 

Ytterligare information:

Fazers medietelefon är öppen vardagar klockan 8–16, tfn +358 40 668 2998, media@fazer.com  

Fazer-koncernen

Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med missionen att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. I sin strävan För perfekta dagar, formar Fazer framtidens smaker, traditioner och matupplevelser. Förankrade i vårt unika arv och baserade på djupa konsumentinsikter, fokuserar vi på innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Vi vill att människorna skall uppleva den nordiska magi vi skapar. Fazer fokuserar på snabbrörliga konsumentprodukter, har verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazer-koncernens omsättning 2019 uppgick till 1,1 miljarder euro och antalet anställda till närmare 9 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact.Northern Magic. Made Real.

Avainsanat:

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit