Fazer utmanar nya formgivare att tackla matsvinnet i designtävlingen RSA Student Design Awards

Fazer deltar i den globala designtävlingen RSA Student Design Awards genom att sponsra en utmaning med rubriken Waste not, want not som handlar om att minska matsvinnet.

RSA Student Design Awards är en global läroplan och tävling där designstudenter och nyblivna formgivare utmanas att tackla konkreta sociala, ekonomiska och miljömässiga problem genom designtänk. Målet är att skapa en generation av smarta, anställbara formgivare som förstår designens potential att göra gott i samhället och som kan utnyttja sina designkunskaper för att göra det i praktiken. I fjol hade tävlingen deltagare från 80 universitet i 30 olika länder, inklusive Finland.

”Det är fantastiskt att få medverka i detta och kunna stödja unga skickliga formgivare samtidigt som vi ger dem möjlighet att utnyttja sina kunskaper för att göra gott i världen”, säger Heli Arantola, SVP, strategi och förnyelse, Fazer-koncernen.  

Uppdraget från Fazer är att designa ett sätt att uppmuntra och stödja individer, privathushåll, företag och/eller samhällen att minska matsvinnet. Tävlingsdeltagarna ska omsätta innovativ design i praktiken för att fästa uppmärksamhet vid vilka miljömässiga, sociala och etiska konsekvenser matsvinnet har och ta fram en lösning som ändrar människors beteende så att de slösar mindre. Fazer har inrättat ett penningpris för uppdraget och ingår i jurypanelen. Vinnarna och de vinnande bidragen kommer att presenteras i juni 2016.

”Utöver de miljömässiga och etiska fördelarna med att inte slänga mat kan också den ekonomiska behållningen vara avsevärd – på både individ- och samhällsnivå”, säger Heli Arantola.

Fazer vill skapa prototyper genom öppen innovation

Fazer bedriver olika samarbetsformer med universitet och studenter. Tävlingsutmaningen är ett sätt att skapa prototyper för öppen innovation som ett komplement till metoder för konsumentinsikt. Målet är också att införa designtänk i en bredare kontext på Fazer och att komma närmare designuniversiteten.

Sevra Davis, som har globalt ansvar för RSA Student Design Awards, säger:

”Det finns fortfarande en generell missuppfattning om att design enbart handlar om att skapa vackra produkter och saker som är trevliga att se på. Vi vill visa att bra design är fundamentalt för att skapa en positiv social och miljömässig förändring i

global skala. Målet för RSA Student Design Awards är att bidra till att utmana samhället, designindustrin, myndigheter och företag att ha en mer öppen syn på vad design faktiskt kan bidra med. Dessutom vill vi hjälpa en ny generation av studenter att använda sina kunskaper till att skapa genuina innovationer genom designtänk.”

RSA Student Design Awards organiseras av RSA (Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce), en brittisk tvärvetenskaplig tankesmedja som grundades 1754. RSA:s uppgift är att berika samhället med idéer och gärningar genom att skapa förutsättningar för denna förändring, och genom att sprida slagkraftiga idéer och bedriva spetsforskning samt skapa nätverk och samarbetsmöjligheter.

Mer information:
Heli Arantola, SVP, strategi och förnyelse, Fazer-koncernen, tfn: +358 500 505 762

Nina Elomaa, företagsansvarsdirektör, Fazer-koncernen, tfn: +358 45 354 8611

E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@fazer.com

Fazer-koncernen

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till över 40 länder. Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Företagets framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, de kunniga medarbetarnas passion och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Målsättningen är att dela ett gott liv, varenda dag. Fazer-koncernens omsättning 2014 uppgick till mer än 1,6 miljarder euro och företaget har över 15 000 anställda. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.

Vi skapar smakupplevelser

Yrityksestä

Fazer-koncernen Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med missionen att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. I sin strävan För perfekta dagar, formar Fazer framtidens smaker, traditioner och matupplevelser. Förankrade i vårt unika arv och baserade på djupa konsumentinsikter, fokuserar vi på innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Vi vill att människorna skall uppleva den nordiska magi vi skapar. Fazer fokuserar på snabbrörliga konsumentprodukter, har verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazer-koncernens omsättning 2019 uppgick till 1,1 miljarder euro och antalet anställda till närmare 9 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Northern Magic. Made Real.

Tilaa

Liitteet & linkit