Fazer utvidgar sin havreverksamhet till Sverige och köper Frebaco Kvarn

Fazer-koncernen fortsätter att verkställa sin tillväxtstrategi och investerar i havre genom att köpa Frebaco Kvarn i Sverige. Genom förvärvet fördubblar Fazer sin havrekapacitet och blir en betydande aktör inom den globala havreexporten. Fazer Kvarn och Frebaco bildar tillsammans en ny, internationell Fazer Kvarn med unik expertis inom havre och djup kunskap om den nordiska konsumenten.   

”Vi fortsätter förverkliga vår tillväxtstrategi och förstärker vår position, både i Sverige och inom havre. Under de senaste åren har vi investerat 15 miljoner euro i vår havreproduktion i Finland. I och med detta förvärv blir Fazer en aktör inom den internationella kvarnverksamheten. Vårt mål är att växa internationellt och exportera havre från Finland och Sverige till marknaderna i Centraleuropa och Asien”, säger Christoph Vitzthum, Fazers koncernchef.

Snabbt växande efterfrågan på nordisk havre

I och med hälso- och välmåendetrenden är superfödan havre populär i hela världen. Den nordiska havren är ren, naturlig och av utmärkt kvalitet. Havrens påvisade och EU-godkända hälsoeffekter intresserar konsumenterna.

För att svara på den ökade efterfrågan på havre byggde Fazer en havrekvarn i Lahtis i Finland år 2013 och investerar som bäst i en fördubbling av dess kapacitet under åren 2016-2017. I och med förvärvet av Frebaco i Lidköping i Sverige fördubblar Fazer ytterligare sin havrekapacitet. Fazer Kvarn, med verksamhet både i Lahtis och i Lidköping, blir en betydande aktör i den globala havreexporten. I dag kommer över hälften av Fazers omsättning från havre från export till 30 länder.

Förvärvet förstärker Fazers position på exportmarknaden och samtidigt den finländska havrens position. Fazer köper redan nu 20 000 ton havre årligen av finländska jordbrukare och i och med utvidgningen av havrekvarnen fördubblas mängden till 40 000 ton. Beroende på årets skörd är värdet cirka sex miljoner euro per år.

Arbetet för att förädla finländsk havre fortsätter

Fazer har nyligen presenterat en innovation, med vars hjälp man kan utvinna ingredienser med hälsoeffekter ut havre, så som betaglukan från havre, havreprotein och havreolja. Dessa produkter med mervärde riktas in på den globala marknaden och kan, förutom i bageriverksamheten, användas i mejeri-, mellanmåls-, kosttillskott- och kosmetikaindustrin.

”Vi vill fortsätta arbeta för att höja den finländska havrens förädlingsgrad. Fazer och Frebaco har båda arbetat med forskning och utveckling samt produktutveckling inom havre i samarbete med universitet och forskare. Nu slår vi ihop våra krafter och får en ännu djupare kunskap om denna nordiska superföda. Genom Frebacos konsumentprodukter får vi också tillgång till detaljhandelskanaler i Sverige”, säger Heli Arantola, som leder Fazers kvarnverksamhet.

Frebaco Kvarn, med havre-, vete- och rågkvarnar, ligger i Lidköping, Sverige. Kvarnen tillverkar produkter av hög kvalitet och hälsosamma och ekologiska produkter under varumärket Frebaco Kvarn: Mjöl och havreprodukter till livsmedelsindustrin samt müsli, gröt, frukostflingor och matgryner till konsumentmarknaden. All spannmål som ingår i Frebacos produkter odlas på Västgötaslätten.

”Havrebaserade produkter växer kraftigt på marknaden både inom livsmedelsindustrin och på konsumentmarknaden. Vi ser Fazer som en betydelsefull ny ägare som ger rätt förutsättningar för fortsatt utveckling av Frebacos verksamhet”, säger Stefan Hollerup, vd på Frebaco Kvarn.

Kort om Fazer Kvarn

 • Fazer Kvarn, grundad 1971, producerar olika spannmålsprodukter så som mjöl, flingor och mixer för bagerier och övrig matindustri.  
 • Fazer är den största kvarnen i Finland och representerar den främsta expertisen inom kvarnverksamhet.
 • Sysselsätter cirka 70 personer.
 • År 2015 var Fazer Kvarns omsättning 60 miljoner euro.
 • The American Institute of Baking (AIB), en i branschen välkänd extern certifieringsorganisation, bedömer årligen Fazer Kvarns produktionsprocess. År 2015 var resultaten återigen utmärkta.

Kort om Frebaco Kvarn

 • Finns i Lidköping, Sverige.
 • Grundad 1981.
 • Havre- ,vete- och rågkvarnar.
 • År 2015 uppgick Frebaco kvarns omsättning till 268 miljoner SEK.
 • Sysselsätter cirka 60 personer.
 • Produkter av hög kvalitet och hälsosamma ekologiska produkter under varumärket Frebaco Kvarn: müsli, gröt, frukostflingor och matgryn.
 • FSSC 22000-, ISO 9001- och ISO 14001-certifierad.

Bilder: www.fazergroup.com/pictures, ”media_press”, ”Fazer Mylly”

Ytterligare information:
Heli Arantola, SVP, Strategy & Renewal, Fazer Group, Fazer Mills, tel. +358 500 505 762
Ulrika Romantschuk, SVP, Communications & Branding, Fazer Group, tel. +358 40 566 4246
Intervjuförfrågningar: Leena Majamäki, tel. +358 40 585 1585

E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@fazer.com

Fazer-koncernen
Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. I år firar Fazer 125-årsjubileum och att det är 150 år sedan företagets grundare Karl Fazer föddes. Fazer-koncernens omsättning 2015 uppgick till mer än 1,5 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.

Vi skapar smakupplevelser

Yrityksestä

Fazer-koncernen 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i nio länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Northern Magic. Made Real.

Yhteyshenkilöt

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit