Fazer Yosa Havreglass: resultatet av smidigt innovationsarbete och konsumenttrender

Report this content

Fazer Yosa utökas till glasskategorin och är först med att lansera fermenterad havreglass på den finska marknaden. Det finns tre fräscha och fylliga smakalternativ: havtorn, vanilj och hallon. De läckra glassnyheterna är förpackade i praktiska återförslutningsbara pappersbägare på en halv liter och 1,36 dl. 

Idén om havreglass föddes i samband med Fazers interna innovationstävling, som var öppen för alla Fazer-medarbetare. Entusiastiska unga forskare, som representerar Fazers forskningsteam Fazer Lab, deltog i tävlingen och vann den med en ny typ av havreglass med mjölksyrebakterier. Produkternas smakvärldar har finjusterats och testats, och de unika glassnyheterna kommer till försäljning i mars 2019.

”När vi funderade på vårt bidrag till innovationstävlingen upptäckte vi att det fattas fräsch växtbaserad havreglass i frysdisken – glass som vi själva skulle vilja äta. Under det ungefär ettåriga produktutvecklingsprojektet har även handeln och konsumenterna bekräftat vår önskan. Vi har nu åtgärdat bristen på fermenterad havreglass”, berättar Miia Viinamäki och Katariina Rommi från Fazer Lab.  

Havre har blivit allt mer populärt och allt vanligare även i godsaker av olika slag.

”Konsumenterna föredrar allt mer växtbaserade produkter samt naturliga smaker och råvaror av hög kvalitet. Fazer Yosa Havreglass är en komplett kombination av njutning och hälsosamhet, unik nordisk havre och den läckra smakprofilen i Fazer Yosa-produkterna”, säger Tiia Antila, varumärkes- och kategorichef för Fazer Yosa vid Fazer Lifestyle Foods.

Levande mjölksyrebakterier gör Fazer Yosa Havreglass unikt

Glassnyheterna är fermenterade och innehåller levande mjölksyrebakterier som klarar djupfrysningen. Många konsumenter upplever att fermenterade produkter främjar matsmältningen och en normal magfunktion.

Vid fermentering spjälkas kolhydrater av mjölksyrebakterier, vilket framställer mjölksyra som gör produkten varsamt syrlig. Mjölksyran har dock inget med mjölk att göra, utan Fazer Yosa Havreglass är helt växtbaserad.

Glassnyheter med smak av vanilj, hallon och havtorn

Havreglassens konsistens är sammetslen och den får sin utsökta smak av såserna med bär. Havreglassarna med hallon- och havtornssmak är gjorda på äkta bär och vaniljsmaken är gjord på vanilj från Tahiti. Produkterna innehåller mer än 80 miljoner levande mjölksyrebakterier per 100 ml.

Glassen innehåller cirka 7 g fett per 100 g och 17 g socker per 100 g. Glassnyheterna är mjölkfria och passar veganer. Havreglassen har beviljats hjärtmärket av Finlands hjärtförbund och är ett bättre val inom sin kategori. 

Fazer Yosa Havreglass är förpackad i pappförpackningar som kan återvinnas som kartong. I portionsbägaren på 1,36 dl medföljer en plastsked, som kan återvinnas som plast. Havreglassnyheterna finns till försäljning i frysdiskarna i välsorterade matbutiker.

Nordisk havre får sina fina egenskaper från unika odlingsförhållanden

I de nordiska länderna norr om den sextionde breddgraden är växtperioden kort, men intensiv. Havre sås i maj och skördas i augusti–september. Tack vare midnattssolen, som gör sommaren exceptionellt ljus, blir havren fullväxt på kort tid. På vintern är marken frusen, vilket bidrar till den rena jordmånen och naturen i Norden och den nordiska havrens exceptionellt goda kvalitet.

Forskning visar att en växtbaserad kost har en positiv inverkan på planetens framtid. Växtbaserad kost bidrar till att minska växthusgasutsläppen och vattenförbrukningen i matproduktionen. Därtill har Fazer utarbetat egna principer för hållbar spannmålsodling i samarbete med odlarna.

Ytterligare information:

Tiia Antila, varumärkes- och kategorichef, Fazer Yosa, Fazer Lifestyle Foods, tiia.antila@fazer.com, tfn +358 50 3475 020

Fazers medietelefon är öppen vardagar klockan 8–16, tfn +358 40 668 2998, media@fazer.com

Bilder: http://www.fazergroup.com/pictures - Media_Press - Fazer Yosa

Du kan följa Fazer Yosa-inlägg i sociala medier på Facebook och Instagram under hashtaggarna  #fazeryosa och #weknowoats

Alla Fazer Yosa-produkter: http://www.fazer.fi/yosa

 

Fazer-koncernen

 

1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första café, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact.

 

 

Northern Magic. Made Real.

 

Avainsanat:

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit