Fazers butiksbagerier bjuder in finländarna till svinntalko

I dag startar Fazer Bageri ett svinntalko för att minska matsvinnet. Från och med nu säljer Fazers butiksbagerier Svinntalko-påsar till ett förmånligt pris. Påsarna innehåller tre valfria bröd, som bakats dagen innan.

Upp till en tredjedel av all mat som produceras i världen blir svinn. Vi på Fazer Bageri vill minska mängden mat som hamnar i soptunnan och lanserar därför Svinntalkot. Svinntalkot ordnas alltid på förmiddagarna. Då kan kunderna köpa tre valfria bröd eller bakverk som bakats dagen innan, i en Svinntalko-påse, som kostar tre euro.

”I de finländska hemmen kastas det bort cirka 23 kilo mat per person och år. Sammanlagt hamnar mat till ett värde av 500 miljoner euro i soporna i Finland. Som konsumenter kan vi påverka matsvinnet genom mer medvetna konsumtionsvanor, men också genom att förändra vårt köpbeteende. Bröd och bullar som bakats dagen innan håller sig färska i flera dagar, eftersom de har bakats hos oss från början till slut och degen har fått vila länge. Slutligen har de gräddats omsorgsfullt. På detta sätt får bröden längre hållbarhet utan tillsatsämnen”, säger Marika Hakala, affärsdirektör för butiksbagerier på Fazer Bageri Finland.

”Svinntalkot är ett positivt, praktiskt orienterat projekt, där Fazer Bageri samarbetar med de finländska konsumenterna för att minska svinnet. Vi strävar också hela tiden efter att effektivisera produktionsplaneringen i samarbete med butikerna och vi erbjuder mathjälp till välgörenhetsorganisationer. Utöver att minska matsvinnet är huvudteman i vårt ansvarsprogram hållbar spannmålsodling och ansvarsfulla förpackningsmaterial”, säger Hakala.

I Fazers butiksbagerier bakas bröden för hand från början till slut

I Fazers butiksbagerier bakas bröden på plats för hand av inhemskt mjöl från Fazer Kvarn. Butiksbagerierna känns igen på namnet Fazer Bagare och finns som separata bagerier i stora och medelstora matbutiker.

I butiksbagerierna görs degarna från grunden och får vila länge. Då får smaken växa fram och utvecklas. Gräddningen ger en stadig och knaprig skorpa som gör att hantverksbröden håller länge utan tillsatsämnen. Hantverksbröden sticker ut på ett positivt sätt i sortimentet och utgör inhemska och läckra alternativ för konsumenterna.

Ytterligare information:

Marika Hakala, affärsdirektör för butiksbagerier, Fazer Bageri Finland, marika.hakala@fazer.com, tfn +358 20 555 3908

Anniina Niemistö, kommunikationsdirektör, Fazer Bageri Finland, anniina.niemisto@fazer.com, tfn +358 40 674 4672

Fazers medietelefon är öppen vardagar kl. 8.00–16.00, tfn +358 40 668 2998, media@fazer.com

Fazer-koncernen  

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, mjölkfria produkter, vegetabiliska måltider och on-the-go-mat och -drycker samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Fazers mission är Mat med mening Koncernen har verksamhet i åtta länder och exporterar till cirka 40 länder. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, engagerade och kunniga medarbetare samt företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2017 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact. 

Vi skapar smakupplevelser 

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit