Fazers godispåse Mumsiga Choco Missar minskar matsvinnet

Report this content

Påsen Mumsiga Choco Missar är ett av Fazers innovativa sätt att minska matsvinnet. Fazer-chokladkakor som har fel vikt eller för lite fyllning delas nu i bitar och säljs i påse. Produkten lanseras den 8 februari i Fazers egna säljkanaler: webbutiken Fazer Store, butiken i besökscentret Fazer Experience och Fazer Caféerna.

Blir det svinn av finländarnas favoritchoklad? ”Vid chokladtillverkning går det inte att undvika svinn helt, men det går att minska svinnet”, svarar Heli Anttila, direktör för produktutveckling på Fazer Konfektyr. ”Vi har redan länge återanvänt choklad i flera olika produkter, till exempel Pätkis och Da Capo. Nu lanserar vi påsen Mumsiga Choco Missar, som innehåller bitar av Fazer-chokladkakor som till exempel har fel vikt och därför inte kan säljas hela.”

I september 2019 lanserades svinngodispåsen Mumsiga Missar med godis som har skönhetsfel, men som i övrigt är av prima kvalitet. Den blev populär omedelbart och nu har även chokladprodukterna fått en egen svinnpåse. Påsen innehåller bland annat Fazer-choklad med nötter och med toffee. Produkten lanseras den 8 februari i Fazers egna säljkanaler: webbutiken Fazer Store, butiken i besökscentret Fazer Experience och Fazer Caféerna. Påsen Mumsiga Choco Missar väger 160 g och styckpriset är 1,80 €. 

”Produkten säljs enbart i Fazers egna kanaler eftersom tillverkningen sker partivis”, säger Heli Anttila. ”Den tillverkas endast när det uppstår svinn.” Vid gjutning av chokladkakor kan det i början och i slutet av ett parti lätt uppstå chokladkakor som väger för lite eller för mycket eller som innehåller fel mängd fyllning. Chokladkakor som blir svinn utnyttjas även vid tillverkning av andra chokladprodukter, till exempel i fyllningar. Produkterna med återanvänd choklad uppfyller samma stränga kvalitetskrav som alla Fazers produkter. 

Varje insats är viktig för att minska svinnet 

Minskat matsvinn är ett av de viktigaste sätten att minimera de negativa miljöeffekterna av livsmedelsproduktionen. Matsvinn uppstår i alla skeden av livsmedelskedjan, och varje insats gör skillnad. 

Det är omöjligt att förhindra processvinn helt och hållet, men råvarorna återanvänds så effektivt som möjligt – vilket Fazer har gjort redan länge. Det var genom återvinningstänk som Da Capo såg dagens ljus år 1916 då man ville återanvända likörkonfekt som inte klarade sig igenom 

kvalitetsövervakningen. ”Vi letar ständigt efter nya sätt att vara mer hållbara. Vi förebygger överproduktion genom god planering och minskar svinnet genom kontinuerliga förbättringsåtgärder och olika utvecklingsprojekt”, säger Heli Anttila. Den del av produktionssvinnet som inte duger som människoföda återvinns enligt Fazers avfallshierarki till djurföda eller råvara för biobränsle. 

www.fazergroup.com/fi/medialle - kuvapankki - media_press- Makea Choco Moka

Ytterligare information

Liisa Eerola, kommunikationsdirektör, tfn +358 44 710 8860, liisa.eerola@fazer.com

Fazers medietelefon är öppen mån–fre kl. 8–16, tfn +358 40 668 2998, media@fazer.com

 

Fazer-koncernen

Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med missionen att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Enligt sin vision För perfekta dagar, formar Fazer framtidens smaker, traditioner och matupplevelser. Förankrade i vårt unika arv och baserade på djupa konsumentinsikter, fokuserar vi på innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Vi vill att människorna skall uppleva den nordiska magi vi skapar. Fazer fokuserar på snabbrörliga konsumentprodukter, har verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazer-koncernens omsättning 2020 uppgick till 1,1 miljarder euro och antalet anställda till närmare 8 500. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact.

Northern Magic. Made Real.

Tilaa

Multimedia

Multimedia