Fazers kexproduktfamilj belönades med det ansedda priset Red Dot Award

Fazer-kexens förnyade förpackningar har belönats med det internationella priset Red Dot Award. De förnyade förpackningarna övertygade juryn med sin starka och framträdande helhet. Red Dot Awards är en av världens mest ansedda designtävlingar.

Fazer-kexens förnyade förpackningar har belönats med det ansedda priset Red Dot Award: Communication Design i kategorin Package design. Red Dot, som har arrangerats sedan år 1955, är en av världens mest kända designtävlingar. Den arrangeras årligen i designcentrum Essen i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen. Alla prisbelönta arbeten visas också i Red Dot-designmuseet i Essen. I år skickades över 8000 arbeten från 50 länder in till tävlingen. Red Dot Award: Communication Design-priset beviljas i 18 kategorier och juryn väljer mottagarna. 

Fazers kexproduktfamilj omfattar såväl klassiker som Doris, Suklaalehti och Marianne som nya delikatesser, till exempel de på våren lanserade kexen Fazer Caffe Latte och Fazer Suklaa Mousse. Förpackningsförnyelsen planerades grundligt på basen av konsumentinsikt. Arbetet utfördes både i fokusgrupper och i butiker: äter man kexen ensam hemma eller bjuds de till överraskningsgäster? Målet var att göra förpackningarna så lockande, att de skulle passa som gåva till läckergommar av alla åldrar. Slutresultatet är en enhetlig serie som syns på butikens hylla, där varje produkt ändå kan lysa på sitt eget sätt.

Fazers samarbetspartner i förpackningsförnyelsen var designbyrån Kuudes Helsinki. ”Utmaningen som Fazer gav oss var ambitiös, vilket gjorde projektet speciellt givande. Design med konsumentfokus handlar alltid om att läsa mellan raderna. Vi lärde känna de vardags- och festtillfällen, då man köper kex. En bra design kan tilltala både unga och äldre – och nu till vår glädje också en internationell jury”, säger kunddirektör Tomas Rosenquist.

”Kexklassikernas designförnyelse lyckades utmärkt. Genom att förtydliga förpackningarnas utseende har vi skapat en stark och framträdande helhet, som tilltalar också nya konsumenter”, berättar Fazers marknadsföringsdirektör Päivi Svens, som har ansvarat för designförnyelsen.

Kextillverkningens historia

Fazer började tillverka kex år 1924. Barnens favorit, Carneval, lanserades år 1925, men tillverkningen steg till en ny nivå i och med förvärvet av Finsk-Engelska Biscuitfabriken i Hangö år 1927. Tidigare hade Fazers kex främst varit importvara från Ryssland och England, så det fanns efterfrågan på inhemsk tillverkning. Den unge engelsmannen Henry E. Hutton anställdes som direktör för kexfabriken. År 1940, i samband med vapenvilan efter Vinterkriget, tvingades Finland att avstå från Hangö-området och förband sig att tömma det inom tio dagar. Kexfabriken i Hangö evakuerades, fabriken tömdes och dess innehåll ända ner till björkklabbarna flyttades till Helsingfors. Från och med år 1941 tillverkade Fazer makaroner och kex för armens behov. Efter kriget startade kextillverkningen igen för full effekt och storfavoriten Domino lanserades år 1953. År 1956 flyttades produktionen från Helsingfors till Fazers i Vanda. Det blev en paus i kextillverkningen på 2000-talet, tills Fazer köpte tillbaka kexproduktionen år 2012.

 

Ytterligare information: 

Fazers mediatelefon betjänar vardagar kl. 8.00–16.00, tel. 040 668 2998
Liisa Eerola, kommunikationsdirektör, Fazer Konfektyr, tel. 044 710 8860
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@fazer.com

www.fazer.fi

Red Dot Award: http://www.red-dot.org/

Bilder lämpliga för tryck: www.fazergroup.com/pictures, “Media_Press”, Red Dot Award

Fazer-koncernen

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2016 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.

Vi skapar smakupplevelser

Yrityksestä

Fazer-koncernen Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med missionen att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Enligt sin vision För perfekta dagar, formar Fazer framtidens smaker, traditioner och matupplevelser. Förankrade i vårt unika arv och baserade på djupa konsumentinsikter, fokuserar vi på innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Vi vill att människorna skall uppleva den nordiska magi vi skapar. Fazer fokuserar på snabbrörliga konsumentprodukter, har verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazer-koncernens omsättning 2020 uppgick till 1,1 miljarder euro och antalet anställda till närmare 8 500. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Northern Magic. Made Real.

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit