Fazers vegetariska recept till alla hemmakockars glädje ­­– Ny, inspirerande kokbok med recept från Fazers kockar

Fazer Food Services, som specialiserat sig på måltids- och restaurangtjänster, har gett ut en vegetarisk kokbok. Kokboken innehåller läckra vegetariska recept som har utarbetats i Fazers restauranger – till alla hemmakockars glädje. De vegetariska recepten har tagits fram av Fazers nordiska köksmästarteam. Att skapa smakupplevelser är Fazers passion, och grönsaker är färggranna och intressanta råvaror som varierar efter årstid. De nya recepten uppmuntrar hemmakockar att använda grönsaker året om.

Finländarna äter cirka fyra gånger mer grönsaker, bär och frukter i dag än på 1950-talet. Detta beror delvis på bättre tillgång, men också på det ökande intresset för etisk och hälsofrämjande mat. Valet av kost bidrar till att bygga upp den egna identiteten, och att äta grönt är en aspekt i detta. För att ligga i framkant inom denna trend har ett team av nordiska kockar från Fazer utarbetat två kokböcker som en del av företagets projekt Green Buffet.

”Våra matgäster har blivit medvetna om att det är hälsosamt och hållbart att använda mycket vegetabilier och välja dem efter säsong. Vi på Fazer Food Services vill minska miljöeffekterna av maten genom att öka användningen av grönsaker och säsongsråvaror. Vår nya kokbok stöder detta genom att betona grönsakernas smak, visuella dragningskraft, aromer och konsistens”, säger Marianne Nordblom, direktör för gastronomi och produktutveckling, Fazer Food Services Finland.

Fazer Food Services har förbundit sig att utveckla läckra vegetariska rätter

När Fazer började utveckla nya vegetariska recept för restaurangerna skapades först en samling av recept framtagna av kockar i Finland, Sverige, Norge och Danmark. Av de bästa recepten sammanställdes en kokbok för alla Fazers restauranger för att matgästerna över hela Norden ska få läckra vegetariska lunchalternativ. Sedan sammanställde samma kockar en andra vegetarisk receptsamling som får det att vattnas i munnen, denna gång riktad till konsumenter. Den vegetariska kokboken säljs i Amica-restaurangerna i Finland och Sverige.

Den vegetariska kokboken erbjuder recept utifrån årstid

Grönsaker smakar bäst under deras individuella högsäsong. Därför är recepten i kokboken grupperade enligt den nordiska skördekalendern. Att äta säsongsbetonat är också ett hållbart miljöval.

Recepten i ger dock inte avkall på det viktigaste – smakupplevelser. Med hjälp av recepten i boken kan man göra en resa i de vegetariska rätternas mångsidiga värld och uppleva nordiska smaker, Medelhavsdelikatesser och traditionella vegetariska smaker från fjärran länder. I boken presenteras en kombination av etniska och internationella recept, allt från grönkålspasta och pumpalasagne till olika läckra hummusvarianter. I recepten avslöjas små hemligheter som hjälper dig att tillaga oförglömligt goda vegetariska rätter. Vegetarisk mat är njutning för alla sinnen, bidrar till att göra din kost hälsosammare och får dig att må bättre.

Kokoboken Gilla Grönt (Kasvisruokaa ympäri vuoden) utkom i december 2015 och säljs nu i Amica-restauranger i Finland och Sverige. Pris i Finland 15 euro.

Exempel på recept i kokboken:

www.fazer.fi/kasvisruoka

Mer information:

Marianne Nordblom, direktör, Gastronomi och produktutveckling, Fazer Food Services Finland, tfn 0400 605 778

Satu Ikäheimo, kommunikationsdirektör, Fazer-koncernen, tfn 050 380 4996

E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@fazer.com

Fazers mediatelefon: + 358 40 6682 998, vardagar kl 8-16

Fazer-koncernen

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till över 40 länder. Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Företagets framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, de kunniga medarbetarnas passion och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. I år firar Fazer sitt 125-årsjubileum och att det har gått 150 år sedan det framgångsrika företagets grundare Karl Fazer föddes. Fazer-koncernens omsättning 2014 uppgick till mer än 1,6 miljarder euro och företaget har över 15,000 anställda. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.

Vi skapar smakupplevelser

Yrityksestä

Fazer-koncernen Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med missionen att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. I sin strävan För perfekta dagar, formar Fazer framtidens smaker, traditioner och matupplevelser. Förankrade i vårt unika arv och baserade på djupa konsumentinsikter, fokuserar vi på innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Vi vill att människorna skall uppleva den nordiska magi vi skapar. Fazer fokuserar på snabbrörliga konsumentprodukter, har verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazer-koncernens omsättning 2019 uppgick till 1,1 miljarder euro och antalet anställda till närmare 9 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Northern Magic. Made Real.

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit