Hela 50 000 unga har gått förlorade – Reissumies uppmuntrar alla att lyssna på de unga

Report this content

Över hälften av de unga önskar att vuxna skulle lyssna på hur de unga mår. Det ikoniska och välkända varumärket Reissumies vill tillsammans med experter lyfta fram marginaliseringen bland unga för diskussion, och uppmuntrar oss alla att se de unga genom att ställa den viktiga frågan – Hur mår du?

Redan nu har 50 000 unga gått förlorade. De har utestängts från gemenskapen och blivit osynliga för samhället. Marginalisering bland unga är en stor utmaning i Finland. Reissumies vill bidra till att hjälpa alla att hitta sin väg.

”Även en marginaliserad ung person är en för mycket. Vi vill öppna en samhällsdialog om de ungas situation och välbefinnande, för att alla unga ska må bättre. Enligt en undersökning vi genomförde i fjol upplevde över 70 procent av de unga vuxna att det är bra att företag och varumärken lyfter fram aktuella teman. Vi upplever att vi som ett stort företag har en möjlighet – till och med ett ansvar – att lyfta fram värderingsbaserade frågor. Med hjälp av  denna kampanj bidrar Reissumies till att stödja arbete som förebygger marginalisering, för att det ska vara enklare för de unga att hitta sin väg”, säger Ari Ahola, ansvarig för varumärket Reissumies på Fazer Bageri.

Nästan alla känner någon ung person som befinner sig i en svår livssituation

En undersökning som Fazer har låtit göra bland unga talar sitt tydliga språk. Ungas åsikter och behov beaktas inte i tillräcklig omfattning, och de unga får inte tillräckligt med stöd och uppmuntran. Svårigheterna kommer inte som någon överraskning – 80 procent av svarspersonerna känner unga personer som befinner sig i en svår livssituation. Var tionde ung person (14 %) säger att de inte minns när en vuxen senast skulle ha frågat hur hen mår.

”Resultaten går i linje med de ungas välbefinnande rent generellt i Finland. Majoriteten mår bra, men en femtedel av de unga är missnöjda med sina liv. Det är för många i världens lyckligaste land. Resultaten avspeglar även  känslan av osäkerhet och  att vara vilse som är normalt för unga, men också hopp och omtanke om andra. Det ger tro på en ljus morgondag”, säger Reija Paananen, docent i socialmedicin vid yrkeshögskolan Diak.

När de unga fick frågan om vilka känslor som de ungas situation väcker i dem, var adjektiven ”osäkerhet”, ”oro” och ”vilsenhet” frekvent förekommande.

”Öronen är de viktigaste verktygen i vår verksamhet. De unga får inte alltid hjälp när de behöver det, och de vet inte ens alltid var de kan söka hjälp. Det är bra att komma ihåg att alla unga måste få känna sig hörda och sedda – och det är allas vårt ansvar. Det är jättebra att Reissumies lyfter fram temat och föregår med gott exempel och stöder arbete till förmån för de unga”, säger Minna Lahtela, ansvarig för Walkers-verksamheten inom Stationens Barn.

Av undersökningen framgår också frågor som de unga oroar sig över just nu. De unga nämner bland annat världsläget (31 %), det allmänna ekonomiska läget (23 %) och de egna försörjningsmöjligheterna (20 %).

De unga upplever familjen som en stor resurs, men de önskar sig också stöd från andra människor. Två av tre svarspersoner (64 %) upplever att det skulle kunna hjälpa de unga om fler vuxna visade intresse för de ungas liv. Merparten av de unga (76 %) uppger att det känns trevligt när någon bryr sig om en och visar intresse för en.

Hassan Maikal, Deata och Sandra Kurki är med på Reissumies resa

De unga ser även ljus i änden av tunneln. Av undersökningen framgår att många unga upplever den egna livssituationen som ganska positiv – samtidigt som de upplever att andra unga har det sämre. Två av tre anser att de själva kan påverka sitt liv och sin framtid. Av svarspersonerna skulle merparten, 84 procent, vara beredda att på ett sätt som passar dem använda egen tid till att stödja unga.

Reissumies har fått med tre unga vuxna som delar med sig av sina personliga erfarenheter. Reissumies-kampanjens ansikten utåt i höst är Hassan Maikal, artist, Deata, influencer och youtubare, och Sandra Kurki, influencer och studerande med sjukdomen MS. Alla dessa har pratat om förebyggandet av marginalisering och främjar genom sitt arbete även acceptans av mångfald, och därför har de valts till kampanjansikten.

”Marginalisering och ångest bland unga är allas vårt ansvar på såväl individnivå som nationell nivå. Var och en av oss kan uttryckligen påverka de ungas välbefinnande genom vårt agerande, och ibland kan även en liten insatsvara avgörande. Vi kan inte förlita oss på att hälso- och sjukvården tar hand om allt. Jag kan dock av egen erfarenhet säga att det finns hopp för precis alla: vi måste bara se det”, säger Sandra Kurki.

Tillsammans med Stationens Barn vill Reissumies hjälpa dem som har tappat riktningen i livet

Höstens Reissumies kampanj är en fortsättning på fjolårets kampanj, vars mål var att göra mansbilden som varumärket representerar mer diversifierad för att allt fler ska uppleva att de accepteras som de är. I år för Reissumies en kampanj för att motverka marginalisering bland unga och avlägsnar bilden från sina brödpåsar under november månad. De tomma etiketterna är ett rop på hjälp: Redan nu har 50 000 unga gått förlorade. Totalt tillverkas en miljon kampanjpåsar. Kampanjen uppmuntrar också alla som har möjlighet att delta i Stationens Barn r.f.:s volontärverksamhet.

Undersökningsresultaten i korthet:

Över 80 procent av svarspersonerna känner ungdomar eller unga vuxna som just nu befinner sig i en svår livssituation. Svarspersonerna upplever att ungas åsikter och behov inte beaktas i tillräcklig omfattning och att de unga inte får tillräckligt med stöd och uppmuntran. Dessutom upplevs kanalerna för att söka hjälp som krångliga: de unga vet inte var eller av vem de kan söka hjälp när de har behov av hjälp.

Familjen upplevs som en stor resurs, men de unga önskar sig också stöd från andra människor. Två av tre svarspersoner (64 %) upplever att det skulle kunna hjälpa de unga om fler vuxna visade intresse för de ungas liv. Merparten av de unga (76 %) uppger att det känns trevligt när någon bryr sig om en och visar intresse för en.

Fazer genomförde enkätundersökningen Mitä mulle kuuluu? Nuorten elämää nuorten silmin (Hur mår jag? De ungas liv i de ungas ögon) i oktober 2022 tillsammans med Norstat. Enkäten besvarades av 1 011 unga personer i åldrarna 16–29 år över hela Finland.

Ytterligare information:

Tarja Kuusela, kommunikationsdirektör, Fazer Bageri Finland
tfn +358 40 587 6063, tarja.kuusela@fazer.com

Stationens Barn: Teemu Hanhineva, kommunikationsansvarig,
tfn +358 40 900 4888,
teemu.hanhineva@asemanlapset.fi

Fazers medietelefon är öppen mån–fre klockan 8–16, tfn +358 40 668 2998, media@fazer.com

Kampanjwebbplats: www.oululainen.fi/mita-sulle-kuuluu
 

Sociala medier:

Facebook: www.facebook.com/fazersuomi/
Instagram: www.instagram.com/fazersuomi
LinkedIn: www.linkedin.com/company/fazer/
Twitter: https://twitter.com/FazerGroup

Fazer Bageri Finland

Fazer är marknadsledande inom bageribranschen i Finland. Fazers stora bagerier ligger i Vanda, Lahtis och Villmanstrand. Företaget har även över 120 butiksbagerier i dagligvarubutiker där hantverksbagare bakar bröd på plats för hand av inhemskt mjöl. Fazer Bageri sysselsätter totalt cirka 1 600 personer i Finland.

Fazer-koncernen

Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. Vår mission, Mat med mening, bygger på vårt unika 130-åriga arv, djupa konsumentinsikter och innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Med våra engagerade medarbetare fokuserar vi på konsumentprodukter och vår direkt till konsument-riktade verksamhet i Norden, Baltikum och ytterligare till ca 40 olika länder. Vår verksamhet följer Fazers uppförandekod som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Fazer-koncernens omsättning 2021 uppgick till 1,1 miljarder euro och antalet medarbetare till ca 8 000.

Northern Magic. Made Real. 

Stations Barn r.f.

Stationens Barn r.f. stöder en sund uppväxt för barn och unga samt en naturlig växelverkan med vuxna. Organisationen arbetar med barn och unga, men också med deras närmaste krets och vill påverka samhället så att det bidrar till att förbättra de ungas välbefinnande. Stationens Barn är en politiskt och religiöst obunden riksomfattande organisation som grundades år 1990. www.asemanlapset.fi/sv/