Hemmabagares experiment gav upphov till Gröna kulor-jultårtan

Report this content

Idén om en Gröna kulor-jultårta föddes då hemmabagare började testa Gröna kulor som fyllning i jultårtor i stället för plommonsylt. I hemmabagarnas experiment exploderade dock de Gröna kulorna i ugnen, vilket gav upphov till fenomenet ”monstertårtor” på sociala medier. Gröna kulor tål nämligen inte gräddning.

De första Gröna kulor-tårtrecepten kom ut i slutet av 2017.

”Vi på Fazer Bageri blev inspirerade av konsumenternas experiment på sociala medier och hemmabagarnas idéer. Vi ville ta fram ett eget recept på Gröna kulor-jultårtor och en sylt som tål gräddning redan till julen 2017. Vi sålde Gröna kulor-jultårtor under två dagars tid i Fazers besökscenter. Den första dagen sålde tårtorna slut på fyra timmar. Den andra dagen var det kö utanför besökscentret redan klockan åtta på morgonen och tårtorna sålde slut på rekordtid”, säger Noora Pöyhönen, direktör för marknadsföring och portfölj på Fazer Bageri Finland.

Efter testförsäljningen hörde folk sig för om när Gröna kulor-jultårtor kommer att säljas i butik. Nu lanserar Fazer Bageri Finland jultårtorna i butik på allmänhetens begäran. Gröna kulor-jultårtor säljs i butik under två månaders tid, från början av november till slutet av året.

Jultårtan har långa traditioner

Jultårtor bakade av smördeg och fyllda med en klick plommonsylt har sedan länge hört till de finländska jultraditionerna. Även Fazer Bageri har tillverkat jultårtor i långa tider.

På Fazer Bageri i Vanda bakas det cirka 3 miljoner jultårtor med plommonfyllning varje år. Dessutom är det många som bakar jultårtor hemma. Ingredienserna till jultårtor finns redan i butikerna. Den egentliga säsongen börjar enligt bagerierna dock vanligen kring självständighetsdagen.

För en fulländad jultårta krävs det äkta smör och en luftig konsistens på tårtan. Degen görs av vetemjöl från Fazers egen kvarn och kavlas ut i lager, dvs. lamineras, tillsammans med smör.

Mer information:

Senior Manager, Brand & Portfolio, Sini Lilja, sini.lilja@fazer.com, tfn 040 827 9167

Fazer Bageri Finland kommunikation:
Senior Specialist, Communications, Meri Marttinen, meri.marttinen@fazer.com, tfn 044 289 8008

Produktbilder som lämpar sig för tryck

www.fazergroup.com/pictures - Media_Press - Joulun uutuudet 2018

Fazer-koncernen  

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, mjölkfria produkter, vegetabiliska måltider och on-the-go-mat och -drycker samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Fazers mission är Mat med mening Koncernen har verksamhet i åtta länder och exporterar till cirka 40 länder. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, engagerade och kunniga medarbetare samt företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2017 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact. 

Vi skapar smakupplevelser 

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit