Marianne firar jubileum – 840 000 kvinnor får sitt namn tryckt på påsen

Report this content

Marianne firar 70 år med en rolig förpackningskampanj: I stället för namnet Marianne har påsarna tryckts med 50 populära finländska flicknamn. Till exempel Anna, Laura, Kaarina, Emilia och Pirjo kan hitta en påse med sitt eget namn på i januari–februari. De populära karamellerna tillverkas på Fazers konfektyrfabrik i Villmanstrand.

Hör hit alla som bär namnet Minna, Liisa, Tuula, Sari, Sofia, Julia, Olivia eller något annat namn som varit populärt under en viss tidsperiod! Marianne, som tillverkas på Fazers fabrik i Villmanstrand, firar 70-årsjubileum med en ny förpackningskampanj där påsarna har tryckts med 50 finländska flicknamn i stället för namnet Marianne.

”Den nya kampanjen är möjlig tack vare en digital tryckteknik där en och samma rulle med påsar kan tryckas med varierande innebörd”, säger Susanna Brummer, Senior Brand Manager på Fazer Konfektyr.

Namnen har valts utifrån uppgifter från Befolkningsregistercentralen

Namnen har valts med hjälp av uppgifter om finländska förnamn från Befolkningsregistercentralen. Utöver de vanligaste namnen valdes de mest populära namnen från 1950-, 1960-, 1970-, 1980-, 1990-, 2000- och 2010-talen ut. ”Därför finns till exempel Aurora med som ett nytt namn, även om det fanns endast 1 388 kvinnor med det namnet i september 2018”, säger Susanna Brummer. Även hon och de 9 775 andra som heter Susanna får en påse med sitt eget namn på. Det vanligaste namnet på Befolkningsregistercentralens lista är Tuula. I september 2018 fanns det inte mindre än 31 592 kvinnor med det namnet.

Följande flicknamn finns tryckta på Marianne-påsarna under kampanjtiden: Aino, Amanda, Anja, Anna, Anne, Anneli, Aurora, Eeva, Eila, Elina, Emilia, Eveliina, Hannele, Helena, Helmi, Ilona, Jaana, Johanna, Julia, Kaarina, Karoliina, Katariina, Kristiina, Laura, Leena, Liisa, Maarit, Maria, Marika, Marja, Marjatta, Matilda, Minna, Olivia, Pauliina, Pirjo, Pirkko, Päivi, Raija, Riitta, Ritva, Sari, Satu, Seija, Sirpa, Sofia, Susanna, Tarja, Tiina och Tuula.

”En Marianne-låda innehåller alltid 18 olika påsar, så den som vill hitta ett visst namn får rota lite”, säger Brummer och tillägger att kampanjen kanske får en fortsättning.

Namnsdagstraditionen bygger på den katolska kyrkans helgonkalender

Finland är ett av de länder i Europa som har en stark namnsdagstradition. Namnsdagskalendern bygger på den katolska kyrkans helgonkalender och har under århundrandena utvecklats till sin nuvarande form. Traditionen kom till Finland från Sverige på 1700-talet. På 1800-talet började de namn som fanns i den finlandssvenska och den finska kalendern motsvara den verkliga namngivningen i landet.

I det finländska namnsdagsfirandet ingick på 1800-talet och i början av 1900-talet många traditioner, som senare har försvunnit. Det hände att namnsdagsbarnet väcktes tidigt på morgonen med sång – eller t.o.m. med en trumpetfanfar eller ett pistolskott. Det var vanligt med namnsdagsbjudningar, och namnsdagsbarnet kunde få en namnsdagskrans, vintertid av tall- eller grankvistar och sommartid av blommor. Ofta dekorerades också ett namnsdagsträd eller en namnsdagsstång som pryddes med gåvor, till exempel gratulationskort, smycken, sjalar, pennor och andra småsaker.

Även i dag firar vissa namnsdag genom att bjuda på kaffe och en del namnsdagsbarn får lyssna till gratulationssånger. På dagis och i skolan är det också vanligt att fira namnsdagsbarnen. Fortfarande skickas det en del gratulationskort per post, men numera är det nog vanligare att namnsdagsbarnet gratuleras till exempel med ett sms eller på sociala medier.

Källa: https://almanakka.helsinki.fi/sv/namnsdagar/namnsdagsfirandet.html

Marianne – finländsk godsak alltsedan 1949

Marianne utvecklades på finländska Chymos konfektyrfabrik av mästarna Aimo Martikainen och Antti Österman. Tillverkningen inleddes 1949 i Toijala. Till en början hade karamellen namnet Lyhde, kärve på svenska, eftersom den från första början har tillverkats i gjutformar med motivet av en kärve. På konstnären Aimo Vuorinens förslag fick karamellen sitt klassiska röd- och vitrandiga omslagspapper och samtidigt togs namnet Marianne i bruk. I dag tillverkas Marianne i Villmanstrand, totalt cirka 1,2 miljoner kilo karameller om året. Vid sidan av Marianne Original finns numera även blåvita Marianne Toffee, Marianne-dragéer, chokladstången Kismet Marianne och chokladkakan Karl Fazer Marianne. Dessutom finns Marianne som kex, kaffebröd och glass.

Ytterligare information:

Bilder:
www.fazergroup.com medialle – kuvapankki – media_press – Marianne 70v

Liisa Eerola, kommunikationsdirektör, Fazer Konfektyr, tfn +358 44 710 8860
Susanna Brummer, Senior Brand Manager, Fazer Konfektyr, tfn +358 40 742 9495

Fazers medietelefon är öppen vardagar kl. 8–16, tfn +358 40 668 2998, media@fazer.com

Fazer-koncernen  

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, mjölkfria produkter, vegetabiliska måltider och on-the-go-mat och -drycker samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Fazers mission är Mat med mening Koncernen har verksamhet i åtta länder och exporterar till cirka 40 länder. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, engagerade och kunniga medarbetare samt företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2017 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact. 

Vi skapar smakupplevelser 

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit