Marianne fyller 70 år – födelsedagen firas på Marianne-dagen 15.8.2019
Marianne-karamellen, som är känd för sitt rödvitrandiga omslag, fyller 70 år. Karamellen började tillverkas 1949 i Toijala och blev snart en favorit i både Finland och övriga Norden. Numera tillverkas Marianne-produkterna på Fazers konfektyrfabrik i Villmanstrand, och över hälften av karamellerna exporteras. Födelsedagen firas på Marianne-dagen, som i Finland infaller den 15 augusti.
Finländarnas favoritkaramell Marianne, som är känd för sitt rödvitrandiga omslag, fyller 70 år i år. Karamellen skapades på Chymos konfektyrfabrik av mästarna Aimo Martikainen och Antti Österman och började tillverkas 1949 i Toijala, där Chymos hade inrättat en ny fabrik efter att konfektyrfabriken i Villmanstrand hade evakuerats under kriget på order av myndigheterna. Till en början såldes karamellen i lösvikt under namnet Chymos Pepparmintkaramell med choklad, men 1950 började den säljas i en kartongask på 175 gram.
Efter de kärva åren och ransoneringen ville finländarna unna sig lite vardagslyx och konfektyrhandeln ökade. Hela handelsbranschen stod också inför en stor omvälvning. Finlands första självbetjäningsbutik öppnade i Björneborg samma år som Marianne lanserades i butik.
År 1953 fick Pepparmintkaramellen namnet Marianne, och på fabrikens unga förpackningsdesigner Aimo Vuorinens förslag fick karamellen sitt klassiska rödvitrandiga omslagspapper. Vuorinen fick senare i uppdrag att göra det enkla randiga omslaget lite förnämare och försåg omslaget med en bild föreställande den franska nationalsymbolen Marianne. Det nya omslaget fick dock ingen positiv feedback från fältet. Bilden av nationalsymbolen Marianne slopades och det randiga omslaget infördes på nytt, men denna gång med Marianne-logotypen. Marianne blev Chymos mest framgångsrika konfektyrprodukt genom tiderna. Chymos flyttade konfektyrtillverkningen tillbaka till Villmanstrand 1952 och 1993 såldes företaget till Fazer.
Bortrest på födelsedagen
På 1980-talet blev Marianne ett välkänt varumärke i Sverige och på de övriga exportmarknaderna. En av de mest originella kampanjerna genomfördes i Österrike. Marianne marknadsfördes på reklamskyltar utomhus i Wien, Linz, Graz och Wels. Förbipasserande kunde plocka åt sig ett smakprov ur en låda som fästs på reklamskylten. I USA och Storbritannien såldes Marianne under namnet Scandies. I början av 1990-talet exporterades två tredjedelar av tillverkningen. Även i dag säljs över hälften av Marianne-karamellerna utanför Finlands gränser.
Villmanstrand kan med fog kalla sig Finlands godishuvudstad: konfektyrfabriken sysselsätter 350 personer och utöver Marianne tillverkas allt Fazers frukt-, marmelad-, salmiak- och lakritsgodis där. Årligen tillverkas cirka 1,3 miljoner kg Marianne. Traditionella Marianne har fått ett stort antal andra Marianne-produkter vid sin sida, allt från glass till chokladstycksaker.
Marianne firas den 15 augusti
Mariannes namnsdag den 15 augusti har blivit Marianne-karamellernas högtidsdag.
Marianne inledde födelsedagsfirandet redan i början året genom lansering av ett parti karamellpåsar där namnet Marianne hade ersatts av 50 populära finländska kvinnonamn. I augusti firas Marianne vid olika evenemang i både Toijala och Villmanstrand. Dessutom lanseras en Marianne-tårta i Fazer Caféerna.
Källa:
Leena Kauria: Tähdenlento Toijalassa - Tarina Chymos-tehtaasta 1944-1952
Ytterligare information:
https://www.fazer.fi/tuotteet-ja-asiakaspalvelu/tuotemerkit/marianne/mariannen-tarina/
Fazer Café:
https://www.fazer.fi/fazer-cafe/
Bilder:
www.fazergroup.com medialle – kuvapankki – media_press – Marianne 70v
Liisa Eerola, kommunikationsdirektör, Fazer Konfektyr, tfn +358 44 710 8860
Susanna Brummer, Senior Brand Manager, Fazer Konfektyr, tfn +358 40 742 9495
Fazers medietelefon är öppen vardagar kl. 8–16, tfn +358 40 668 2998, media@fazer.com
Fazer-koncernen
1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i nio länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact.
Northern Magic. Made Real.