• news.cision.com/
  • Fazer Group/
  • Michelinstjärnorna för de nordiska restaurangerna publiceras idag ­– Fazer är en av de lokala huvudpartnerna vid stjärnceremonin

Michelinstjärnorna för de nordiska restaurangerna publiceras idag ­– Fazer är en av de lokala huvudpartnerna vid stjärnceremonin

Report this content

Michelinstjärnorna är restaurangernas mest prestigefyllda och ansedda utmärkelser, och den årliga ceremonin där Michelinstjärnorna offentliggörs är världens mest kända kulinaristiska evenemang. I år hålls ceremonin där Michelinstjärnor utdelas till restauranger i Norden i Åbo den 12 juni 2023. Fazer, det ikoniska finländska företaget för matupplevelser har ingått partnerskap med Business Finland samt Åbo stad och är framträdande i evenemanget. Fazers prisbelönta produkt Mathavre kommer att ingå i menyn på galamiddagen.

132-åriga Fazer är känt för sina högklassiga produkter och livsmedelsinnovationer, och företaget är Nordens ledande havreinnovatör och havreproducent. Företagets kunskaper om havre är av världsklass och utnyttjas i alla Fazers verksamheter, som redan erbjuder över 200 havreprodukter.

Vid ceremonin för utdelning av Michelinstjärnor kommer Fazers breda växtbaserade sortiment att introduceras i flera rätter tillagade av framstående kockar. Fazer Mathavre kommer att ingå i huvudmenyn på galamiddagen. Dessutom kommer Fazers köksmästare Tapio Bergström och konditormästare Piia Raunio att tillaga salta och söta smakprov för gästerna. Mathavre och växtbaserade Fazer Aito-drycker och -matlagningsprodukter kommer att användas i deras skapelser.

”Michelin är en mycket väl ansedd expertorganisation inom livsmedelsindustrin och restaurangsektorn. Fazers partnersamarbete med Michelin-organisationen har från början känts mycket naturligt, eftersom båda är högklassiga varumärken. Det är en ära för oss att få servera finländsk mat av toppkvalitet till de internationella matproffsen som deltar i eventet”, säger Anniina Niemistö, kommunikationsdirektör inom Fazer Lifestyle Foods.

Fazer Mathavre är en prisbelönad innovation och ett miljövänligt alternativ till ris

Av de Fazers produkter som presenteras vid Michelin-ceremonin är den unika innovationen Fazer Mathavre den mest synliga produkten – en växtbaserad, lokalt framställd produkt med mycket lågt koldioxidavtryck. Produkten har utvecklats vid Fazers Kvarn och kan användas på samma sätt som vanligt ris. Fazer Mathavre vann Livsmedelspriset 2020 och utsågs till Årets Foodserviceråvara 2021 i Sverige tack vare sin hållbarhet, läckra smak och sitt höga näringsvärde.

”Den mångsidiga Mathavren kan användas i klassiska recept på samma sätt som ris, och den har en mycket tilltalande smak och en behaglig munkänsla. Mathavren innehåller 67 procent mer protein, 7,5 gånger mer kostfiber och 26 procent mindre kolhydrater än ångbehandlat vitt ris1). Dessutom har Mathavre 78 procent mindre klimatpåverkan än till exempel jasminris från Thailand2)”, säger Niemistö.

Fazer Aito erbjuder växtbaserade alternativ till mjölkprodukter

Den andra Fazer-produktfamiljen som presenteras vid Michelin-evenemanget är Fazer Aito, som är ett internationellt varumärke för Fazers växtbaserade drycker och matlagningsprodukter. Fazer Aito-produkterna tillverkas av nordisk havre i Finland och Sverige. Andelen växtbaserade produkter i Fazers sortiment är redan 48 procent, och företaget har som mål att utöka hela sitt växtbaserade produktsortiment och sin marknadsandel inom växtbaserat ytterligare i Finland och internationellt.

”Vi vill utveckla läckra och högklassiga växtbaserade produkter och utöka vårt veganska sortiment genom att introducera helt nya produkter”, säger Niemistö.

Nordisk havre är ett värdefullt spannmål med otaliga möjligheter

Havre är en råvara som har använts i tusentals år tack vare dess mångsidighet och höga näringsvärde och som är känt för att vara bra för hälsa och välbefinnande. Havre och havrefibrer har fyra EU-godkända hälsopåståenden relaterade till betaglukan. Förutom dessa bevisade hälsofrämjande effekter har fullkornshavre en utmärkt näringsprofil. Havre innehåller nyttigt växtbaserat protein och gott om fibrer, nödvändiga vitaminer och mineraler som järn, magnesium och fosfor.

Odlingsförhållandena i Norden är idealiska för att odla havre av hög kvalitet, eftersom de kalla vintrarna, de stora mängderna solljus på sommaren och det rena vattnet ger särskilda kvaliteter. Därför har Fazer tillgång till den bästa havren i världen, och företaget använder endast nordisk havre i sin produktion.

1) Källa: Eurofins analysis report Havre pol 2019-09-09. SLV nutritional contents rice long-grained uncooked rice​

2) Källa: RISE (2021). Klimatavtryck havreris – en uppdragsrapport för Fazer.

Ytterligare information:  

Anniina Niemistö, kommunikationsdirektör, Fazer Lifestyle Foods, anniina.niemisto@fazer.com, +358 40 6744 672 

Fazer kan kontaktas av media via telefon mån–fre kl. 8.00–16.00, tfn +358 40 6682 998 och på media@fazer.com. 

Fazer-koncernen

Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. Vår mission, Mat med mening, bygger på vårt unika 130-åriga arv, djupa konsumentinsikter och innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Med våra ca 5 000 engagerade medarbetare fokuserar vi på konsumentprodukter, vår direkt till konsument-riktade verksamhet i Nordeuropa och export till ytterligare ca 40 olika länder. Vår verksamhet följer Fazers uppförandekod som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Fazer-koncernens omsättning 2022 uppgick till 1,1 miljarder euro. 

Northern Magic. Made Real.

Avainsanat: