Mindre produktionssvinn i Fazers produktion

Report this content

Onsdagen den 29 september är FN:s internationella matsvinnsdag (International Day of Awareness of Food Loss and Waste), vars syfte är att öka medvetenheten om miljökonsekvenserna av matsvinn. Ett av Fazers fyra centrala hållbarhetsmål är att halvera svinnet senast 2030. Under 2020 lyckades Fazer minska sitt produktionssvinn med hela 8 procent jämfört med året innan.

Av all mat som produceras som människoföda globalt blir en tredjedel svinn varje år. Minskat matsvinn är ett av de viktigaste sätten att minimera de negativa miljöeffekterna av livsmedelsproduktionen. Ett av Fazers fyra centrala hållbarhetsmål är att halvera svinnet senast 2030.

”Under 2020 lyckades vi minska matsvinnet med 8 procent jämfört med året innan. Vi motverkar svinn på flera olika sätt, till exempel genom att utveckla produktionsprocesserna, återanvända råvaror och göra livsmedelsdonationer. I våra caféer har vi lyckats minska svinnet med hjälp av konsumentappen ResQ”, säger Sari Sarin, direktör för hållbarhet på Fazer.

Metoder för minskat produktionssvinn på Fazer

Bröd är den största enskilda svinnproduktkategorin i Finland, i både butikerna och privathushållen. På bagerierna uppstår mest svinn när bröd bakas ut och det blir deg över. I år har Fazer investerat i en kantåtervinningsmaskin på sitt bageri i Vanda. Tack vare maskinen går överskottsdegen tillbaka till produktionen efter utbakning av bröden. Tidigare blev överskottsdegen råvara för bioetanol. Den nya kantåtervinningsmaskinen minskar matsvinnet med över 300 000 kilo om året. Totalt har Fazer Bageri halverat produktionssvinnet jämfört med nivån 2017. Fler åtgärder utlovas: arbetet med att utveckla och automatisera bakningsprocesserna fortsätter och volymprognoserna för brödbeställningar blir allt mer exakta genom nära samarbete med butikerna.

Vid konfektyrtillverkning uppstår produktionssvinn normalt i början och slutet av ett produktionsparti, då till exempel chokladkakor kan få fel format eller mängden smakämnen blir felaktig. Fazer har redan länge återanvänt produktionssvinn från chokladfabriken i olika produkter, till exempel Pätkis och Da Capo. Det var genom återvinningstänk som Da Capo såg dagens ljus år 1916 då man ville återanvända likörkonfekt som inte klarat sig igenom kvalitetskontrollen. Ett färskt exempel på minskat svinn är godispåsen Mumsiga Missar, som har medfört en avsevärd minskning av produktionssvinnet på konfektyrfabriken i Villmanstrand. Även vid tillverkning av julsäsongsprodukten Gröna kulor utnyttjas återanvändning. Till exempel går marmeladkulor som fastnat ihop i gjutformarna tillbaka till marmeladkoket och gjuts om.

Bredvid Fazers havrekvarn i Lahtis pågår bygget av världens första xylitolfabrik vars råvara, havreskal, kommer från företagets egen produktion. Tillverkningsprocessen är unik, eftersom råvaran som används i den aldrig tidigare har utnyttjats för kommersiell produktion av xylitol. Med hjälp av Fazers innovation tillvaratas de mest värdefulla delarna av havreskalen och resten bränns i en biovärmeanläggning som byggs bredvid fabriken. Anläggningen kommer att förse hela Fazers fabriksområde i Lahtis med fjärrvärme och industriell ånga.

Livsmedelsdonationer

Genom noggrann planering strävar vi efter att förebygga överproduktion vid våra produktionsanläggningar och i våra caféer. Trots detta blir det ett överskott av ätliga mat-, bageri- och konfektyrprodukter. För närvarande donerar vi livsmedel till mathjälp i Finland, Sverige, Ryssland, Lettland, Estland och Litauen. Genom mathjälp till välgörenhetsorganisationer går livsmedlen till det syfte de är avsedda för och samtidigt kan vi minska onödigt matsvinn. I Finland donerar vi produkter till mathjälp via etablerade samarbetspartner, till exempel Matbanken i Tammerfors, HelsingforsMission och Hurstin Apu i Helsingfors, en matsvinnsterminal i Vanda och Operaatio Ruokakassi i Åbo.

Fazer Experience inspirerar kreativ användning av matsvinn

På besökscentret Fazer Experience ges besökarna information om matsvinn och samtidigt uppmuntras de att sortera och återvinna. I butiken finns en avdelning som säljer specialprodukter till rabatterat pris. Vissa produkter närmar sig bäst före-datumet och andra har förpackningar som inte är i prima skick. På besökscentrets utställning finns ett unikt konstverk, en Mignon-kanin. Den har gjorts av 9 330 tomma äggskal som inte godkändes för användning i Mignon-ägg och som därför skulle ha blivit bioavfall på chokladfabriken.

Ytterligare information:

https://www.fazer.fi/tuotteet-ja-asiakaspalvelu/vastuullisuus/ruokahavikki/kuinka-vahentaa-ruokahavikkia-lue-suomalaisten-parhaat-vinkit

Fazers medietelefon är öppen mån–fre klockan 8–16, tfn +358 40 668 2998, media@fazer.com

Fazer-koncernen

Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med missionen att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Enligt sin vision För perfekta dagar, formar Fazer framtidens smaker, traditioner och matupplevelser. Förankrade i vårt unika arv och baserade på djupa konsumentinsikter, fokuserar vi på innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Vi vill att människorna skall uppleva den nordiska magi vi skapar. Fazer fokuserar på snabbrörliga konsumentprodukter, har verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazer-koncernens omsättning 2020 uppgick till 1,1 miljarder euro och antalet anställda till närmare 8 500. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact.

Northern Magic. Made Real.

Tilaa

Multimedia

Multimedia