• news.cision.com/
  • Fazer Group/
  • Nya lösningar kring mat: Fazer, IBM och VTT startar innovationsekosystem och forskningsrestaurang

Nya lösningar kring mat: Fazer, IBM och VTT startar innovationsekosystem och forskningsrestaurang

Report this content

Fazer, VTT och IT-företaget IBM inleder samarbete i syfte att skapa ett öppet innovationsekosystem som tar fram lösningar kring mat. Ekosystemet gör det möjligt att etablera nya affärsmodeller genom nya partnersamarbeten. Navet i ekosystemet är en forsknings- och pilotrestaurang som Fazer Food Services öppnar i oktober i IBM:s lokaler i Munksnäs i Helsingfors. Ekosystemet bjuder in olika aktörer, till exempel startupföretag, att nätverka, studera och utveckla lösningar inom framtidens mat och matproduktion i en autentisk konsumtionsmiljö.

Ekosystemet bidrar till att skapa ett kompetensnätverk och framtidslösningar inom livsmedelsbranschen. VTT, Fazer och IBM har en gemensam forskningsstrategi som drar riktlinjerna för nya initiativ.

Bärande teman inom forsknings- och utvecklingsarbetet är att stödja människors vitalitet, främja ansvarsfull och hållbar livsmedelsproduktion, skapa en positiv användarupplevelse och effektivisera restaurangverksamheten.

Mat ger lösningar

”Fazers mission är att laga mat med mening. Med detta avses att skapa fysiskt och psykiskt välmående genom hälsosam mat och positiva matupplevelser. Till detta hör också att vi i all vår verksamhet känner till våra råvarors ursprung och att vår produktion är ansvarsfull från jord till bord, även i fråga om matsvinn. Vi vill ständigt förnya alla våra måltidstjänster och förstå konsumenternas olika behov och förändringarna i matvanorna, för att kunna ligga i framkant i utvecklingen”, säger Marianne Nordblom, direktör för produktutveckling och gastronomi på Fazer Food Services Finland.

Ekosystemet och forskningsrestaurangen ger Fazer möjligheter att till exempel samarbeta med startupföretag inom olika branscher och att i en autentisk miljö studera lösningar framtagna inom ramen för programmet Fazer Brainhow, som fokuserar på övergripande välmående.

Ny teknik

”VTT undersöker och utvecklar tekniska lösningar som möjliggör nya tjänster och affärsmodeller som är till nytta för både människor och hela samhället. Centrala teman är tillräckliga resurser och ett gott liv. I dessa ingår exempelvis att ta fram nya, smidiga tekniker för livsmedelsproduktion samt tekniker och lösningar som möjliggör individuella matval och matupplevelser. Vi främjar dessa mål i innovationsekosystemet”, säger Kyösti Pennanen, specialforskare på VTT.

”Forskningsrestaurangen som ligger i en autentisk konsumtions- och affärsmiljö gör det möjligt att utnyttja VTT:s branschövergripande tekniska expertis. Forskning i möjligheterna med nya ingredienser, robotteknik, förstärkt verklighet och datahantering är några exempel på pågående projekt inom VTT”, säger Pennanen.

Intelligenta måltidstjänster

”Vid utveckling av framtida måltidstjänster och -lösningar har tekniken en given roll. Andra viktiga teman inom samarbetet är cirkulär ekonomi och hållbar utveckling samt att möjliggöra dessa genom teknik. IBM:s mål i innovationsekosystemet är att bidra till att hitta nya koncept med hjälp av intelligenta lösningar, som kan genomföras genom såväl artificiell intelligens, analyser och IoT som blockkedjeteknik. Som ett led i ekosystemsamarbetet inför Fazer IoT-plattformen IBM Watson, som samarbetspartnerna kan använda för att undersöka och utveckla nya servicekoncept. Genom samarbetet vill vi även bidra till våra medarbetares välmående och trivsel”, säger Tomi Lehikoinen, ansvarig för området detaljhandel på IBM Finland.

Samtliga tre aktörer är entusiastiska över det nya samarbetet. De nya restauranglokalerna renoveras för närvarande. Restaurangen kommer att invigas i oktober, och då berättar vi också mer om de övriga medverkande aktörerna och startupföretagen.

Ytterligare information:
 

Fazer:
Fazers medietelefon är öppen vardagar kl. 8–16, tfn 040 668 2998, media@fazer.com

IBM:
Tomi Lehikoinen, Client Executive, tomi.lehikoinen@fi.ibm.com, tfn 040 502 9080
IBM kommunikationsavdelning, tfn (09) 459 5900, ibmficom@fi.ibm.com

VTT:
Kyösti Pennanen, Senior Scientist, tfn. 040 158 9679, kyosti.pennanen@vtt.fi

#futurefood #fazerfoodservices #Foodeconomy4.0 #Food #WeForFood @FazerSuomi @VTTFinland @IBMFinland

Fazer-koncernen 

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mejerifria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Fazers mission är Mat med mening. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2017 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact.  

Vi skapar smakupplevelser 

IBM är ett teknikföretag som specialiserat sig på databehandling med hjälp av artificiell intelligens och på molnplattformar. Vi levererar kund- och branschanpassade lösningar inom digital transformation. Nya innovationer och branschkompetens är kärnan i vår strategi. IBM har verksamhet i över 170 länder. www.ibm.com/fi

VTT Ltd är en av Europas ledande forsknings-, utvecklings- och innovationsorganisationer. Vi hjälper våra kunder och samhället att växa och förnyas genom tillämpad forskning. Företagssektorn och samhället i allmänhet gynnas mest av VTT när vi tillsammans löser utmaningar som kräver kunnande i världsklass och omvandlar dem till affärsmöjligheter.

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit