Överskottsgrönsaker blir delikatesser för riksdagsledamöterna

Torsdagen den 10 september bjuder Fazer Food Services riksdagsledamöterna på en lunch som är tillredd av butikernas och producenternas överskottsgrönsaker. Lunchen är en del av Motivas evenemang Saa syödä! (Får ätas) och spillveckan.

Grönsakssoppan med krutonger och banansmoothien som serveras lunchgästerna i Amica-restaurangen i Pikkuparlamentti är tillredd av butikernas och producenternas överskottsgrönsaker. Grönsaker och frukt blir över om produktionen och konsumtionen inte är i balans eller om grönsakerna inte uppfyller utseendekraven. Fazer är med i Motivas evenemang Saa syödä! för att minska matsvinnet.

”Med jippot vill vi fästa uppmärksamhet vid matsvinnet och vid det, att vi alla kan bättra oss på det här området”, säger Fazer Food Services verkställande direktör Jaana Korhola. ”Det är synd att ätbar mat går till spillo och därmed också resurserna som använts vid odlingen och tillredningen av råvarorna. Dessutom skapas onödig miljöpåverkan”, fortsätter hon.

Över 600 av Fazers restauranger deltar i den nordiska matspillkampanjen

Inom Fazer Food Services pågår en nordisk matspillkampanj. ”Målsättningen är att få med alla Fazer Food Services restauranger i Finland, Sverige, Danmark och Norge innan utgången av detta år”, säger Miika Kostilainen, Senior Manager, Operations Development and Support. ”Det viktigaste är att förhindra uppkomsten av spill och först efter det fundera på vad man gör med det avfall som uppstår. Vi kommer att be också våra restauranggäster delta i det gemensamma arbetet.”, fortsätter han. 

Ytterligare information och intervjuer
Satu Ikäheimo, kommunikationsdirektör, Fazer-koncernen, tel. 050 380 4996

www.fazergroup.com/fi/havikkiviikko2015
www.saasyoda.fi

Fazer-koncernen

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till över 40 länder. Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Företagets framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, de kunniga medarbetarnas passion och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Målsättningen är att dela ett gott liv, varenda dag. Fazer-koncernens omsättning 2014 uppgick till mer än 1,6 miljarder euro och företaget har över 15,000 anställda. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.

Vi skapar smakupplevelser

Yrityksestä

Fazer-koncernen 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Northern Magic. Made Real.

Yhteyshenkilöt