Produktfamiljen Fazer Glutenfri utökas till hemmabakprodukter

Report this content

Produktfamiljen Fazer Glutenfri utökas till bakhyllan, genom att de glutenfria mjölsorter, mjölblandningar och bakhjälpmedel som tidigare såldes under varumärket Vuohelan överförs till varumärket Fazer Glutenfri. Hemmabakprodukterna som fått en ny och fräsch förpackningsdesign lanseras i butik i februari och bakhjälpmedlen i april 2022.

Marknaden för glutenfritt i Europa förväntas öka med 11,1 procent om året fram till 2025*. Fazer köpte det glutenfria bageriet Vuohelan i Lahtis 2020 och har sedan dess utvecklat sin produktfamilj Fazer Glutenfri. Fazer frångår stegvis Vuohelan-varumärket och -förpackningarna. Nu utökas förnyelsen från färdiga bröd och kaffebröd till hemmabakprodukter, genom att Vuohelans glutenfria mjöl, mjölblandningar och bakhjälpmedel får den nya, fräscha Fazer Glutenfri-förpackningsdesignen.

Produktfamiljen Fazer Glutenfri erbjuder hemmabagare ett mångsidigt urval av glutenfria mjölsorter och mjölblandningar för olika behov inom bakning samt bakhjälpmedlen xantangummi och psyllium. 

”Många konsumenter upplever att det är krångligt att baka glutenfritt. Vårt mål är att erbjuda så lättanvända och säkra produkter som möjligt och tydliga recept. Dessutom vill vi att alla hemmabagare ska få känna att de lyckas med sin bakning”, säger Jenni Vesalainen, kategorichef för Fazer Glutenfri-hemmabakprodukterna på Fazer.

Ny, fräsch förpackningsdesign som tillgodoser önskemål

Förpackningarna till Fazer Glutenfri-hemmabakprodukterna har förnyats genom att lyssna noggrant på konsumenternas önskemål. Produktförpackningarna har gjorts mer praktiska och produkternas egenskaper finns tydligt angivna på framsidan. Även förpackningsstorlekarna har gjorts mer praktiska, och beroende på produkt räcker en mjölblandningsförpackning till bakning av en eller två degar. Produkterna har beviljats celiakiförbundets Glutenfri-märke och Nyckelflaggan.

”Genom att förpackningsdesignen gjorts enhetlig är det lättare för konsumenterna att hitta hela sortimentet av glutenfria produkter, då olika produktgrupper har samma design. I en konsumentundersökning fick de nya förpackningarna mycket beröm särskilt för att de är tydliga, fräscha och praktiska. Vi fortsätter att utveckla den glutenfria produktfamiljen, eftersom det finns en efterfrågan,” säger Vesalainen. 

Hemmabakprodukter i produktfamiljen Fazer Glutenfri

Nyhet: Fazer Glutenfri Brödmix med havre och solrosfrön 500 g
är en lättanvänd glutenfri brödmix som innehåller rikligt med havre. Vid bakning med brödmixen behövs endast tillsats av vatten och jäst. Den grova mjölblandningen lämpar sig utmärkt för bakning av bröd och semlor. Den praktiska enportionspåsen räcker till en plåt med semlor eller två bröd.

Fazer Glutenfri Plättmjölmix 150 g lämpar sig för tillagning av plättar, våfflor, pannkaka och kex.

Fazer Glutenfri Bullemjölmix 450 g lämpar sig för bakning av bullar och munkar samt pajer med bulldegsbotten.

Fazer Glutenfri Pizzamjölmix 650 g lämpar sig för bakning av pizza och salta pajer.

Fazer Glutenfri Pajmjölmix 400 g lämpar sig för bakning av söta pajer.

Fazer Glutenfri Grovt rismjöl 500 g lämpar sig utmärkt till klapp- och mannagrynsgröt samt för bakning och matlagning. 

Fazer Glutenfri Tapiokastärkelse 400 g kan användas på samma sätt som potatismjöl. Tapiokastärkelse kan användas som redning i såser, soppor och krämer.

Fazer Glutenfri Psyllium 60 g gör degen lätthanterlig och bakverken saftiga och smulfria. Vid matlagning är psyllium ett bra fibertillskott och bindemedel.

Fazer Glutenfri Xantangummi 60 g är ett naturligt förtjockningsmedel som tillverkas av socker och som ersätter glutentrådarna vid glutenfri bakning. Xantangummi gör bakverken luftiga och ger bröden en knaprig skorpa.

Alla produkter är glutenfria och veganska och tillverkas på Fazers kvarn i Joutsa. Mjölsorterna och mjölblandningarna får den nya förpackningsdesignen i februari, bakhjälpmedlen psyllium och xantangummi i april.

*Källa: Europe gluten free foods & beverages market - growth, trends, covid-19 impact, and forecasts (2021 – 2026) | Mordor Intelligence 2020

Ytterligare information och mediekontakt

Maria Rämö, kommunikationschef, Fazer Lifestyle Foods, maria.ramo@fazer.com, tfn +358 40 847 1020

Jenni Vesalainen, kategorichef, Fazer Leipurit-hemmabakprodukterna, Fazer Glutenfri-hemmabakprodukterna och Fazer Alku-produkterna, jenni.vesalainen@fazer.com, tfn +358 40 720 2129

Fazers medietelefon är öppen vardagar kl. 8–16, tfn +358 40 668 2998 och e-post media@fazer.com.

Bilder för redaktionellt bruk: https://www.fazergroup.com/fi/medialle 

Kuvapankki - Media_Press - Finland – Fazer Gluteeniton 2/2022

Fazer-koncernen 

Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. Vår mission, Mat med mening, bygger på vårt unika 130-åriga arv, djupa konsumentinsikter och innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Med våra 8 000 engagerade medarbetare fokuserar vi på konsumentprodukter och vår direkt till konsument-riktade verksamhet i Norden, Baltikum, Ryssland och ytterligare till ca 40 olika länder. Vår verksamhet följer Fazers uppförandekod som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Fazer-koncernens omsättning 2021 uppgick till 1,1 miljarder euro. 

Northern Magic. Made Real.  

Tilaa