Slottsherren återvänder – Fazer Food Services blir restauranginnehavare på Åbo slott igen

I början av september gjorde Fazer Food Services en efterlängtad återkomst som restauranginnehavare på Åbo slott. Åbo slott har en händelserik historia från 1280-talet och nu återvänder Jouko Nurmi som slottets restaurangchef.

Fazer Food Services är restauranginnehavare från och med den 1 september 2016. På borggården betjänas kunderna av den traditionella café-restaurangen Hertig Johans Källare och den tillhörande uteserveringen. Slottscaféet är öppet under museets öppettider och erbjuder lunch på vardagarna: I den fina lunchbuffén hittar du mycket grönt och nordiska smaker.

Den fantastiska separata festlokalen Herrekällaren är nu öppen för allmänheten och kan bokas för fester. Källaren med sina takvalv är en unik lokal som har bevarats genom krig och bränder.

”Vi är glada att ha Fazer och Jouko Nurmi tillbaka på Åbo slott. Fazer har även tidigare ansvarat för restaurangverksamheten på Åbo slott och det är trevligt att få fortsätta samarbetet”, berättar Olli Immonen, museitjänstdirektör på Åbo museicentral.

Fazer Food Services är en stark aktör inom konferens- och cateringbranschen och orderläget för Åbo slott ser positivt ut redan till hösten. I hyreslokalerna på Åbo slott kan man hålla upp till sju olika evenemang samtidigt. Såväl Hertig Johans källare som de andra lokalerna hyrs också ut för privata tillställningar, till exempel företags- eller familjefester.

I huvudborgen finns flera festlokaler med anor från renässansen, såsom Kungssalen, Drottningsalen, Drottningens kammare och Södra salen. Eftersom det även finns en kyrka på Åbo slott hyrs festlokalerna ofta ut till bröllopsfester. Vidare finns en konferenslokal med 120 platser som lämpar sig för såväl stämningsfulla konserter som praktfulla renässansfester.  

I samband med förändringen har restaurangchefen Jouko Nurmi återvänt som slottsherre till Åbo slott. Nurmi är född i Åbo och har varit slottsherre tidigare när Fazer Food Services ansvarade för restaurangtjänsterna på Åbo slott 2003–2011. Nurmis karriär på Åbo slott sträcker sig till slutet av 80-talet när han började jobba som vikarierande servitör i café-restaurangen. Utöver Åbo slott har Nurmi bland annat jobbat som slottsherre i Olofsborgs slott.

”Jag har alltid intresserat mig för historia och byggnadernas mångskiftande öden.” Det är ett oförglömligt tillskott på lönen att få vara en del av livet på Finlands ståtligaste slott. Det är trevligt att café- och restaurangverksamheten i dag är en viktig del av museiupplevelsen. Utmaningen i gamla byggnader är lokalerna, trapporna och avstånden, men vi får nöjda kunder som tack. När jag klev in genom slottsporten första dagen var det som om jag aldrig skulle ha slutat”, berättar Nurmi.

Café-restaurangen är öppen:
tis–sön kl. 10.00–18.00 under museets öppettider.

Vid övriga tidpunkter anordnas privata tillställningar för företag och privatpersoner i cafélokalerna.

Lunch:
på sommaren mån–fre kl. 11.00–13.30
på vintern tis–fre kl. 11.00–13.30

 

Mer information:

Intervju- och besöksförfrågningar från media: Satu Ikäheimo, kommunikationsdirektör, Fazer-koncernen, satu.ikaheimo@fazer.com, tfn 050 380 4996.
Fazers medietelefon är öppen för journalister vardagar kl. 8.00–16.00 tfn 040 6682 998. 

Fazer-koncernen

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Företagets framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, de kunniga medarbetarnas passion och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. I år firar Fazer sitt 125-årsjubileum och att det har gått 150 år sedan det framgångsrika företagets grundare Karl Fazer föddes. Fazer-koncernens omsättning 2015 uppgick till mer än 1,5 miljarder euro och företaget har närmare 15 000 anställda. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.

 

 

Vi skapar smakupplevelser

 

Yrityksestä

Fazer-koncernen Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med missionen att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Enligt sin vision För perfekta dagar, formar Fazer framtidens smaker, traditioner och matupplevelser. Förankrade i vårt unika arv och baserade på djupa konsumentinsikter, fokuserar vi på innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Vi vill att människorna skall uppleva den nordiska magi vi skapar. Fazer fokuserar på snabbrörliga konsumentprodukter, har verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazer-koncernens omsättning 2020 uppgick till 1,1 miljarder euro och antalet anställda till närmare 8 500. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Northern Magic. Made Real.

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit