Undersökning: Skoleleverna efterlyser välsmakande husmanskost i tillräckligt stora portioner och stressfria matraster

Fazer Food Services antar utmaningen och förnyar skolmaten

Enligt Fazers skolmatsundersökning förväntar sig skoleleverna att det ska serveras välsmakande husmanskost i tillräckligt stora portioner i skolan. Därtill ska matrasterna vara stressfria så att eleverna kan njuta av maten i lugn och ro tillsammans med skolkamraterna. Eleverna vill känna sig välkomna i matsalen och efterlyser bättre växelverkan med personalen. Fazers mål är att ta skolmaten till 2010-talet och förnya såväl matens smak som miljön och servicen. 

I maj–juni undersökte Fazer vilka förväntningar barn på olika håll i Finland och i olika åldersgrupper har på skolbespisningen. I panelundersökningen på webben deltog totalt 1 000 finländska skolelever i åldrarna 7–17 år från olika delar av Finland. Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget Evidens Oy.

Merparten av eleverna upplever att de får god mat i den egna skolan (62 procent), att det inte är för stökigt i matsalen (58 procent) och att matsalen är trivsam (58 procent). Till utmaningarna hör mängden mat: endast 51 procent av svarspersonerna upplever att de får tillräckligt mycket mat. Dessutom finns det rum för förbättringar när det gäller kökspersonalens vänlighet: enligt 88 procent av skoleleverna är det viktigt att de anställda i skolmatsalen är vänliga och öppna, men endast 24 procent av eleverna upplever att personalen är vänlig.

Eleverna ger skolbespisningen skolvitsordet 7,43. Bäst vitsord ger lågstadieeleverna i klasserna 1–3 (7,93) och sämst vitsord ger högstadieeleverna (7,26) och gymnasieeleverna (7,35).

Från matsal till restaurang

”Den finländska matkulturen och våra matvanor har förändrats, och skolmaten förväntas följa med sin tid. Det finns många elever som inte äter i skolan, och deras andel ökar. Skolmaten har stor betydelse för inlärningen och barnens välbefinnande. Vi har närmare 40 års erfarenhet av att skapa goda smaker och matupplevelser, och nu ser vi det som vår uppgift att ta den finländska skolbespisningen till 2010-talet. Vi bjuder in alla att delta och vi kommer att utveckla skolmaten tillsammans med skolorna och eleverna”, säger Jaana Korhola, VD för Fazer Food Services Finland.

Stress kännetecknande för matrasterna i skolan

Enligt undersökningen anser 96 procent av skoleleverna att det är viktigt att de har tid att äta i lugn och ro. 41 procent av skoleleverna upplever att de i dagsläget har tillräckligt med tid för att äta. Endast lite över hälften av skoleleverna (54 procent) anser att matrasten är en trevlig stund under skoldagen. Knappt en femtedel (17 procent) är av annan åsikt.

”Det är lätt hänt att merparten av matrasten går åt till att köa till maten. Långa köer gör att matrasten blir stökig och olustig”, säger Tuija Wikström, VD för Evidens Oy.

Vikten av en tillräckligt lång matrast betonas särskilt när det gäller flickor. Det är viktigare för flickor än för pojkar att få tillräckligt med tid för att äta, och också att maten är hälsosam och ser aptitlig ut.


”Särskilt för lågstadieeleverna är det viktigt att de känner sig välkomna, att de får äta med de egna kompisarna och att det inte är för mycket ljud runt omkring. Lågstadieeleverna uppskattar också att personalen är trevlig och växlar några ord med dem”, säger Wikström.

För högstadie- och gymnasieeleverna är det viktigare än för lågstadieeleverna att köandet går smidigt. För gymnasieeleverna är det också viktigare än för de övriga att det finns tillräckligt med tid för att äta, att det finns en meny med rätterna angivna, att maten är hälsosam och att de får äta sig mätta samt att det är trivsamt och doftar gott i matsalen.

Makaronilåda med köttfärs favoriträtt över hela landet

Förvånansvärt nog har barnen nästan samma favoriträtter oavsett var de bor: makaronilåda med köttfärs är etta eller tvåa på listan över favoriträtter i hela landet. Även köttbullar, lasagne och ugnskorv är populära bland barnen. Pojkarnas favoriträtt är köttbullar, medan flickorna föredrar fyllda tortillas.

I huvudstadsregionen och Nyland är den populäraste rätten fiskpinnar, som dock inte ryms med bland topp fem i övriga Finland. Spenatplättar är också populärare i huvudstadsregionen och Nyland än i övriga Finland.

Fazer förnyar skolbespisningen tillsammans med skolorna

Avgiftsfri skolbespisning är en finländsk innovation som har tillhandahållits sedan 1948. Den finländska skolbespisningen är en institution som är unik internationellt sett och den har alltid varit en nationell stolthet. Skolmaten har traditionellt återspeglat vår samhällsutveckling.

Fazer tillagar skolmat i 82 skolor runt om i Finland. Fazer serverar 10 000 skolmåltider om dagen, det vill säga cirka 2 miljoner måltider om året.

”Maten, miljön och servicen påverkar skolmåltidsupplevelsen. Vi vill förnya alla dessa. Vi kommer att ge skolmaten mer smak och färg genom att planera menyerna i samarbete med eleverna och undervisningen i huslig ekonomi. Vi kommer att göra skolmatsalarna mer trivsamma genom att ta elevernas varierande behov i olika skolor i beaktande. Dessutom kommer vi att minska på tillsatsämnena i skolmaten genom att välja ingredienser utan tillsatsämnen. Vårt mål är också att eleverna ska få lära sig hur verksamheten i skolköket fungerar, bland annat i form av PRAO-perioder och arbetspass där barnen får hjälpa till i köket. Vi utvecklar också servicekompetensen hos de egna medarbetarna”, säger Korhola sammanfattningsvis.

Mer information:

VD Jaana Korhola, Fazer Food Services Finland, tfn 040 821 8641
kommunikationsdirektör Satu Ikäheimo, Fazer-koncernen, tfn 050 380 4996
VD Tuija Wikström, Evidens, tfn 040 838 2220

Bilaga: Sammanfattning av undersökningen
Barnens tankar om skolmaten: http://bit.ly/1JIVygK

#tulevaisuudenkouluruoka

Fazer-koncernen 
Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till över 40 länder. Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Företagets framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, de kunniga medarbetarnas passion och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Målsättningen är att dela ett gott liv, varenda dag. Fazer-koncernens omsättning 2014 uppgick till mer än 1,6 miljarder euro och företaget har över 15 000 anställda. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact (GC).

Vi skapar smakupplevelser

Yrityksestä

Fazer-koncernen 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Northern Magic. Made Real.

Yhteyshenkilöt