Fotografiska presenterar: Farming out of Poverty

Report this content

Marcus Bleasdale
Farming out of Poverty
23 augusti - 6 oktober 2013

Den världsberömde fotojournalisten Marcus Bleasdale har under en månad rest runt i Afrika och Latinamerika för att belysa de kraftfulla insatser som görs av One Acre Fund, Root Capital, COMACO – Community Markets for Conservation, och KickStart, för att skapa ekonomisk tillväxt i jordbrukssektorn.

Marcus Bleasdale är en dokumentärfotograf som använder sina bilder för att påverka beslutsfattare världen över. Hans arbeten om mänskliga rättigheter och konflikter har visats för USA:s senat och representanthus, FN, samt det brittiska parlamentet. Hans fotografier har också publicerats i New Yorker, New York Times, TIME, Newsweek och National Geographic.

Utvecklingsländernas småbrukare, varav de flesta är kvinnor, känner alltför väl till hur det är att leva i misär. Som om tiden stod stilla bor och arbetar de ungefär på samma sätt som deras förfäder gjorde för hundra år sedan. På grund av uttjänta frön, mager jord, primitiva lagringslokaler, dåliga vägar och brist på både kapital och kredit, ger deras skördar mindre än en fjärdedel jämfört med västerländska jordbrukares. 

Småbrukarnas dagliga drama utspelar sig mot bakgrund av en utmaning av globala mått: för att livnära en växande befolkning måste världens matproduktion nästan fördubblas fram till 2050. Om dessa jordbrukare lyckas, gör kanske vi också det.

Fattiga jordbrukare är inte ett problem att lösa, de är lösningen.
-Bill Gates 

1,2 miljarder människor tjänar mindre än 1,25 dollar om dagen och lider av fattigdom och brist på mat. Två tredjedelar av dem bor på landsbygden och jordbruket är deras huvudsakliga inkomstkälla. Om de lyckas eller misslyckas blir avgörande för om de ska ha tillräckligt att äta, kan låta sina barn gå i skolan och bygga ett sparkapital.

Fördelarna med att investera i jordbruket är uppenbara: Ekonomisk tillväxt inom jordbrukssektorn är ett 2-4 gånger mer effektivt sätt att reducera svält och fattigdom jämfört med tillväxt i andra sektorer. Att hjälpa jordbruksfamiljer att öka sin produktion är det smartaste sättet att bekämpa hunger och fattigdom. Det är oerhört viktigt att man försöker lösa frågan om hur man livnär en växande befolkning och förbättrar människors kosthållning. Om jordbrukare kan odla mer och höja sin inkomst, kan de bli självförsörjande och leva bättre liv.

Under de senaste åren har världssamfundet på nytt börjat intressera sig för jordbruket. Stigande matpriser och problemet med hur man livnär en växande befolkning har fått alltfler organisationer och regeringar att inse vikten av att främja utvecklingen av jordbruket.

I dag finns det ett flertal organisationer som framgångsrikt försöker förbättra småbrukarnas svåra situation. Dessa initiativ äger rum i alla utvecklingsländer och har haft enorm betydelse för småbrukarna: på tidigare ofruktbar mark växer nu frukt och grönsaker, svältperioder har eliminerats, och kvinnor kan äntligen kontrollera hushållets inkomster.

Stiftelsen The World We Want investerar i initiativ som förändrar jordbrukarnas liv och samhällen. Genom att stödja organisationer med kreativa, hållbara och flexibla modeller, arbetar stiftelsen för att hjälpa småbrukare att förbättra produktiviteten, höja inkomsterna och skapa bättre livsvillkor för sina familjer.

Marcus Bleasdale har belönats med UNICEF:s pris Årets fotograf, OPC Olivier Rebbot-priset för Bästa utländska reportage, Magazine Photographer of the Year-priset, Alexia Foundation-priset för världsfred, World Press-priset, Anthropographias pris Fotografi och mänskliga rättigheter, Webby-priset, samt brittiska Royal Photographic Societys Hood-medalj för Services to Photography.

För ytterligare information och pressbilder, kontakta Jens Hollingby:

Jens.hollingby@fotografiska.eu
070-943 06 13

Tags:

Media

Media