Byggingen av Aker BioMarines nye krillbåt gir positive ringvirkninger

Report this content

14. februar 2018, Aukra: For første gang i historien bygges en krillbåt fra bunnen av. Aker BioMarines 130 meter lange toppmoderne krillfartøy bygges i Norge og skal settes inn i fisket i Antarktis i sesongen 2019.

Byggingen av Aker BioMarines nye krillbåt vil involvere om lag 900 personer i Norge, gjennom mer enn 40 norske underleverandører. Nybygget har en kostnadsramme på 1 milliard kroner.

- Forskning og innovasjon er bærebjelken i Aker BioMarine. I dag er selskapet verdensledende innen fangst, utvikling av teknologi og innovasjon knyttet til utnyttelse av krillressursene fra Antarktis, sier administrerende direktør Matts Johansen i Aker BioMarine.

- Tidligere krillfartøy har vært ombygde trålere og lastefartøy. Det er ekstra gøy å se at det første krillfartøyet av sitt slag nå er norskbygd fra bunnen av. Dette prosjektet gir store positive ringvirkninger for en rekke selskaper, spesielt i Møre og Romsdal, sier Johansen. 

For ett år siden, i februar 2017, inngikk bioteknologiselskapet Aker BioMarine en milliardkontrakt med verftsgruppen VARD for å bygge det nye krillfartøyet - med underleverandører som Aukra Maritime, Optimar, Rapp Marine og Luminell.

- Dette er et viktig prosjekt for VARD. Vi får benyttet vår innovasjonsevne og brede kompetanse i utviklingen av et så krevende spesialfartøy, og det gir arbeid til mange. Å skape nye fangst muligheter sammen med fiskere går generasjoner tilbake i VARD, og vi gleder oss til å jobbe videre sammen med Aker BioMarine og deres fiskere i dette spennende prosjektet, sier konsernsjef Roy Reite i VARD.

Fiskeriminister Per Sandberg lot seg imponere da han var på Aukra Maritime i går. Se hva han synes om besøket: https://we.tl/95t3ziWq6b

Tidligere var det kun bygging av fiskebåter som fikk støtte gjennom Garantiinstituttet for Eksportkreditt (GIEK).

- Vi berømmer regjeringen for å ha handlet raskt her, slik at også krillfartøy nå kvalifiserer til ordningen. Det er et viktig signal for industrien om økt satsningen på krill inn mot norsk havbruk og næringsliv, sier Johansen.

Siden etableringen av Aker BioMarine har bærekraftig høsting av krill vært svært viktig. Med norsk kompetanse og ny teknologi vil det norskbygde krillfartøyet redusere Aker BioMarines karbonavtrykk.

– Vi har lyktes i å bli et av verdens mest bærekraftige fiskeriselskaper. Nå jobber vi for å heve standarden for fisket i Antarktis til et nytt nivå. For å lykkes med det må vi ta grønnere valg, ikke bare i måten vi fisker på og i produksjonsprosessen, men også ved valg av leverandører og samarbeidspartnere, sier Johansen.

Aker BioMarine jobber målrettet for å redusere selskapets CO2-utslipp. Det nye krillfartøyet skal inneholde et moderne bioraffineri for prosessering av krillråvarer i Antarktis. Selskapet har også investert i miljøsparende teknologi under byggingen av det nye skipet som vil være 30 prosent mer miljøeffektivt i drift sammenlignet med dagens trålere.

Alle tegninger og spesifikasjoner er utarbeidet i samarbeid mellom fiskere fra Aker BioMarine og ingeniører fra VARD-gruppen. 

 

For mer informasjon eller intervjuer, ta kontakt med:

Katrin Berntsen
katrin.berntsen@akerbiomarine.com
Director Communication
+47 92 05 45 70

Om Aker BioMarine

Aker BioMarine er et ledende maritimt bioteknologiselskap som utvikler, markedsfører og selger krillbaserte ingredienser til både forbrukere og markeder for dyr. Selskapet er vertikalt integrert og kontrollerer hele verdikjeden – fra krillfangst i Antarktis til innovativ produktutvikling, produksjon, logistikk og markedsarbeid. I 2017 ble selskapet kåret til Norges mest innovative virksomhet. Aker BioMarine eies av Aker ASA, et norsk industrielt investeringsselskap som utøver aktivt eierskap for å skape verdier.

Subscribe

Media

Media

Quotes

Det er ekstra gøy å se at det første krillfartøyet av sitt slag nå er norskbygd fra bunnen av. Dette prosjektet gir store positive ringvirkninger for en rekke selskaper, spesielt i Møre og Romsdal
administrerende direktør Matts Johansen i Aker BioMarine