• news.cision.com/
  • Employland GmbH/
  • Болногледачи на възрастни хора, болногледачи, акушерки: Германия търси спешно специалисти от целия свят

Болногледачи на възрастни хора, болногледачи, акушерки: Германия търси спешно специалисти от целия свят

Report this content

Хамбург - Търсенето на болногледачи в Германия се е увеличило с почти 50% от 2015 ([i]). Понастоящем само в сферата на грижите за възрастни и болни хора липсват 35.000 специалисти. Положението при акушерките е сходно: Броят на обявените свободни работни места се е удвоил от 2017([ii]). До 2030 недостигът на персонал в сектора на здравеопазването ще се увеличи до почти един милион души – освен 165.000 лекари ще липсват 800.000 нелекарски медицински работници ([iii]). Без емиграция в тези професии секторът на здравеопазването и грижите е изправен пред неразрешими проблеми.

В Германия болногледачите намаляват. Понастоящем отнема половин година, за да се заеме свободно място за болногледач на възрастни хора. И няма изгледи за подобрение – поради демографското развитие ще има все повече хора в Германия нуждаещи се от грижи, които ще за изправени пред все по-намаляваща група болногледачи. Тази тенденция засяга не само болногледачите и обгрижващите възрастни хора, акушерките и помощник-акушерките също са в недостиг. Международната родителска инициатива „Mother Hood“ изрази през 2017 предупреждение за миграция на бременни жени: В много части на Германия не може да се осигуро безопасно раждане поради затворени родилни зали и липса на акушерки([iv]).

Само висока емиграция в тези професии може да реши проблема. Но как заинтересованите лица от други страни да намерят подходящата работа в Германия? Как да се събере това, което си принадлежи: квалифицирани специалисти и атрактивни работодатели? Как да се процедира с регулациите по отношение признаването на квалификацията и разрешението за пребиваване? Какви изисквания трябва да бъдат изпълнени, за да може да се работи в Германия?

Познания по немски език на ниво B

Познанията по немски език на ниво В2 са предпоставка за професиите в сектора на здравеопазването и грижите. Може да се кандидатства и с познания на ниво A2. Със съответните езикови курсове и подкрепа от бъдещия работодател те могат да бъдат задълбочени в Германия до достигане на необходимото ниво В2.

Германски работодатели осъществяват контакт с квалифицирани работници 

Търсенето на работа в Германия от други страни може да отнеме много време. Алтернативно специалисти от цял свят могат да се регистрират на посредническата платформа www.employland.de и да си създадат личен профил. Германските работодатели търсят в платформата нови служители и осъществяват контакт с тях. За кандидатите не възникват никакви разходи за посредничеството. В допълнение към посредничеството, Employland се грижи по пожелание за юридическите формалности, като например разрешение за пребиваване или получаване на документ за признаване на квалификацията, които са предпоставка за упражняването на медицински професии. Разходите за правни услуги се поемат по принцип от предприятието, което успешно е попълнило състава си с нов служител.

Федералното правителство планира по-лесен достъп до германския пазар на труда

Кризата за специалисти засяга не само сектора на здравеопазването и грижите, тя е ясно осезаема и в много браншове. В противодействие на тази тенденция Федералното правителство планира да улесни достъпа до германския пазар на труда със закон за емигриране на специалисти.

Без подходяща емиграция до 2030 в Германия ще липсват почти пет милиона работници, което ще доведе до загуба на приходи от повече от 500 милиарда евро, според прогнозата на консултантското дружество Korn Ferry([v]). На този фон законът за емигриране на специалисти е повече от закъснял. За бранша на здравеопазването и грижите и днес се прилагат добри условия за достъп, но без подкрепа все още е трудно да се намери пътят до германския пазар на труда.


[i] https://www.hiringlab.org/de/blog/2018/04/10/der-arbeitsmarkt-fuer-auslaendische-pflegekraefte-in-deutschland/ 

[ii] https://www.hiringlab.org/de/blog/2018/05/07/hebammenmangel-arbeitsmarkt-kommt-in-bewegung/ 

[iii] http://www.pwc.de/de/gesundheitswesen-und-pharma/assets/fachkraeftemangel.pdf 

[iv] http://www.spiegel.de/karriere/geburtshilfe-warum-es-in-deutschland-nicht-genug-hebammen-gibt-a-1194402-druck.html 

[v] https://www.welt.de/wirtschaft/article176120863/Korn-Ferry-Fachkraeftemangel-kostet-Deutschland-mehr-als-eine-halbe-Billion.html 

_________________________________________

CONTACT:

Sabine Drechsel

Presse & PR

Employland GmbH

Saseler Chaussee 109

22393 Hamburg

Germany

https://www.employland.de

Tel.: +49 (0)40 632 99 550

Fax: +49 (0)40 632 99 559

Geschäftsführer: Hans-Christian Bartholatus

Amtsgericht Hamburg, HRB 132545

Employland - Professionals and skilled workers for Germany

Tags: