Negovatelji, medicinske sestre-tehničari, babice: Nemačka očajničkitraži stručni kadar širom sveta

Report this content

Hamburg - Potražnja za negovateljima u Nemačkoj je od 2015. porasla za skoro 50%([i]). Trenutno samo za negovanje starih i bolesnih nedostaje 35.000 profesionalnog osoblja. Slično situacija je i sa babicama: Broj konkursa za to radno mesto se duplirao od 2017.([ii]). Do 2030. će nedostatak osoblja u zdravstvu narasti na skoro milion lica - pored 165.000 lekara, nedostajaće i 800.000 drugog medicinskog osoblja([iii]). Bez dolaska imigranata sa ovim zanimanjima, zdravstvena i negovateljska delatnost se nalazi pred nerešivim problemom.

Nemačka ostaje bez negovatelja. Do skoro je bilo potrebno pola godine da bi se dobilo slobodno radno mesto negovatelja. I poboljšanja nema na vidiku - na osnovu demografskog razvoja biće sve više ljudi u Nemačkoj kojima je potrebna nega, a naspram kojih će biti sve manja grupa negovatelja. Ovaj trend se ne odnosi samo na medicinske tehničare i negovatelje, i babice i akušerske sestre su oskudan resurs. Internacionalna roditeljska inicijativa „Mother Hood“ je 2017. izdala upozorenje u vezi sa putovanjima za trudnice: U mnogim delovima Nemačke, zbog zatvorenih porođajnih sala i nedostatka babica ne može da se garantuje bezbedan porođaj([iv]).

Samo jak priliv imigranata sa ovim zanimanjima može da reši problem. Ali kako da zainteresovani iz drugih zemalja pronađu odgovarajući posao u Nemačkoj? Kako da se poklopi ono što ide jedno uz drugo: kvalifikovan stručni kadar i atraktivni poslodavci? Kako se baviti propisima o priznavanju kvalifikacije i boravišnoj dozvoli? Koji uslovi moraju da se ispune da bi se radilo u Nemačkoj?

Znanje nemačkog jezika na B nivou

Znanje nemačkog jezika na B2 nivou je uslov za zanimanja u zdravstvu i negovateljstvu. Može da se konkuriše i sa znanjem na nivou A2. Kroz odgovarajuće kurseve jezika i uz podršku budućih poslodavaca, to znanje može da se usavrši Nemačkoj i podigne na neophodni B2 nivo.

Nemački poslodavci kontaktiraju stručni kadar 

Traženje posla iz drugih zemalja u Nemačkoj može da bude skupo. Alternativno može da se registruje stručni kadar iz celog sveta na posredničkoj platformi www.employland.de i napravi svoj lični profil. Nemački poslodavci traže na platformi nove saradnike i kontaktiraju ih. Kandidati ne snose troškove posredovanja. Dodatno uz posredovanje, Employland se, po želji, brine i o pravnim formalnostima, na primer boravišnoj dozvoli ili dobijanju priznanja kvalifikacije, koje je uslov za obavljanja medicinskog zanimanja. Troškove za pravne usluge, po pravilu, snosi firma koja je uspešno regrutovala novog saradnika.

Savezna vlada planira lakši pristup nemačkom tržištu rada

Kriza stručnog kadra se ne odnosi samo na zdravstvo i negovateljstvo, ona se jasno oseća u mnogim sektorima. Protiv ovog trenda Savezna vlada planira da olakša pristup nemačkom tržištu rada Zakonom o imigraciji stručnog kadra.

Bez odgovarajuće imigracije bi do 2030. u Nemačkoj nedostajalo skoro pet miliona radnika, rezultat bi bio gubitak u iznosu od preko 500 milijardi evra, kako prognozira konsultantska firma Korn Ferry([v]). S obzirom na to, Zakon o imigraciji stručnog kadra je više nego zakasnio. Za zdravstvo i negovateljstvo, već sada se primenjuju dobri uslovi pristupa, ali bez ikakve podrške je i dalje komplikovano pronaći put do nemačkog tržišta rada.


[i] https://www.hiringlab.org/de/blog/2018/04/10/der-arbeitsmarkt-fuer-auslaendische-pflegekraefte-in-deutschland/ 

[ii] https://www.hiringlab.org/de/blog/2018/05/07/hebammenmangel-arbeitsmarkt-kommt-in-bewegung/ 

[iii] http://www.pwc.de/de/gesundheitswesen-und-pharma/assets/fachkraeftemangel.pdf 

[iv] http://www.spiegel.de/karriere/geburtshilfe-warum-es-in-deutschland-nicht-genug-hebammen-gibt-a-1194402-druck.html 

[v] https://www.welt.de/wirtschaft/article176120863/Korn-Ferry-Fachkraeftemangel-kostet-Deutschland-mehr-als-eine-halbe-Billion.html

_________________________________________

CONTACT:

Sabine Drechsel

Presse & PR

Employland GmbH

Saseler Chaussee 109

22393 Hamburg

Germany

https://www.employland.de

Tel.: +49 (0)40 632 99 550

Fax: +49 (0)40 632 99 559

Geschäftsführer: Hans-Christian Bartholatus

Amtsgericht Hamburg, HRB 132545

Employland - Professionals and skilled workers for Germany

Tags: