Više od milion slobodnih radnih mesta u Nemačkoj

Report this content

Velika potražnja za talentima iz celog sveta

Hamburg – U 3. kvartalu 2017. godine nemačkim poslodavcima je nedostajalo 1,1 milion profesionalaca[i] – više nego ikada ranije. Privreda je u neprekidnom zamahu i nedostaje podmladak da bi se podmirile velike potrebe za radnom snagom. Nemačke kompanije hitno traže talente iz celog sveta. Ko se ikada nosio mišlju da živi i radi u Nemačkoj, trebalo bi da taj korak planira sada. No, koja zanimanja su tražena?

Pored fakultetski obrazovanih, traže se i ona zanimanja za koja nisu potrebne studije. Na pozitivnoj listi[ii] Savezne agencije za rad nalazi se preko 110 zanimanja, u kojima vlada značajan nedostatak radne snage. Tu su šanse za kandidate iz drugih zemalja naročito visoke.

Posebno su traženi: inženjeri, tehničari, zanatlije, uslužno osoblje u hotelima i restoranima, medicinski tehničari i negovatelji za starije osobe

Nemačke kompanije traže inženjere i tehničare svih oblasti. Zahvaljujući ekspanziji digitalizacije nedostaju i programeri. U oblasti zdravstva potrebni su doktori medicine, medicinski tehničari i negovatelji za starije osobe, a nedostaju i fizioterapeuti i apotekari. Od zanatskih zanimanja potrebni su vodoinstalateri, stručnjaci za grejnu tehniku, za klimatizaciju i za sanitarije. Takođe, veoma su traženi i zidari, krovopokrivači i stakloresci. Lista traženih zanimanje je duga.

Takođe, nedostatak radnika jako pogađa i nemačko ugostiteljstvo. Naročito u turističkim regionima i velikim gradovima, hotelima i restoranima u značajnoj meri nedostaje osoblje. Samim tim, šanse za pronalaženje posla u tom sektoru su takođe visoke.

Obavezni preduslov: znanje nemačkog jezika

Za život i rad u Nemačkoj neophodno je barem osnovno znanje nemačkog jezika. Kroz odgovarajuće kurseve jezika i uz podršku budućih poslodavaca, to znanje je moguće usavršiti Nemačkoj. Međutim, bez ikakvog poznavanja jezika pronalaženje radnog mesta je teško.

Pronalaženje poslovnih ponuda u Nemačkoj

Zainteresovani mogu veliki broj ponuda za poslove u kompanijama da pronađu preko različitih onlajn berzi poslova, npr. StepStone ili Monster. Kandidat šalje svoju dokumentaciju direktno kompaniji koja oglašava slobodna radna mesta ili popunjava onlajn prijavne formulare za određene kompanije i tako se prijavljuje za odgovarajuće radno mesto.

Otkrivanje talentovanih kandidata 

Postupak je drugačiji preko platforme za posredovanje www.employland.de. Ovde profesionalci iz celog sveta kreiraju svoj lični profil i odmah vide prve pravne savete u vezi sa svojim zanimanjem, propisima za izdavanje viza i boravišnim dozvolama. Nemački poslodavci traže na platformi nove saradnike i u određenoj meri konkurišu kod profesionalaca. Pored posredovanja, Employland obavlja sve pravne formalnost u vezi sa dobijanjem boravišne i radne dozvole, kao i priznavanjem stručne spreme.

U ovde navedenim varijantama kandidat ne snosi nikakve troškove. Kompanije plaćaju berzama poslova objavljivanje oglasa za posao, a kod employland.de za uspešno posredovanje.

Koji god put da izaberu, zainteresovani za posao u Nemačkoj nikada nisu imali bolje šanse.


[i] http://www.iab.de/de/informationsservice/presse/presseinformationen/os1703.aspx 

[ii] https://www.arbeitsagentur.de/whitelist 

_________________________________________

CONTACT:

Sabine Drechsel

Presse & PR

Employland GmbH

Saseler Chaussee 109

22393 Hamburg

Germany

https://www.employland.de

Tel.: +49 (0)40 632 99 550

Fax: +49 (0)40 632 99 559

Geschäftsführer: Hans-Christian Bartholatus

Amtsgericht Hamburg, HRB 132545

Employland - Professionals and skilled workers for Germany

Tags: