Evropski mesec kibernetske varnosti: oktobra se podučite, kako varno uporabljati splet

Vas zanima, kako ostati varni na spletu? V mesecu oktobru 2015 se udeležite katerega od številnih dogodkov, spletnih seminarjev in drugih dejavnosti v okviru oktobrskega Evropskega meseca kibernetske varnosti (ECSM), kampanje Evropske Unije za spodbujanje kibernetske varnosti, ki se danes začenja v Bruslju. Na več kot 100 dogodkih in dejavnostih v 25 spodaj naštetih državah boste lahko prejeli koristne nasvete o informacijski varnosti, se udeležili tekmovanj, imeli priložnost za izobraževanje in izmenjali dobre prakse – vse z namenom, da se lažje zavarujete pred kibernetskimi grožnjami. S temo kampanje „Kibernetska varnost je naša skupna odgovornost – Pozor. Premisli. Poveži se.“ vas vabimo, da izveste več o varnosti na spletu in pomagate drugim, da se zavarujejo pred kibernetskimi grožnjami. Namen Strategije za enotni digitalni trg je okrepitev ponudbe varnejših rešitev industrije EU in spodbujanje njihove uporabe med vsemi evropskimi državljani: to bo doseženo zlasti z vzpostavitvijo javno-zasebnega partnerstva za kibernetsko varnost na področju tehnologije in spletnih omrežij ter pregledom Direktive o zasebnosti in elektronskih komunikacijah (oboje se načrtuje za leto 2016).

Evropski mesec kibernetske varnosti obeležujemo že tretje leto zapored, organizirajo pa ga Agencija Evropske unije za varnost omrežij in informacij (ENISA) in Evropska Komisija ter več kot 100 partnerjev (lokalni organi, vlade, univerze, možganski trusti, nevladne organizacije in poklicna združenja) iz vse Evrope. Kampanja ima tudi mednarodni doseg: kampanjo ZDA najdete tukaj.

Podpredsednik Komisije Andrus Ansip, pristojen za enotni digitalni trg, je dejal: „Varnost pred kibernetskimi napadi je postala ključna za zaupanje potrošnikov in digitalno gospodarstvo. Vendar pa ne moremo polno izkoristiti priložnosti, ki jih ponujajo digitalna orodja in spletna omrežja, če jim ne zaupamo. Ozaveščanje o tveganjih in grožnjah ter dejstvo, da je kibernetska varnost naša skupna odgovornost, sta ključna za to, da ljudje na spletu lahko sprejemajo bolj premišljene odločitve in se zavarujejo pred tveganji“ (preberite celotno objavo na blogu). 

Evropski komisar za digitalno gospodarstvo in družbo Günther Oettinger pa je dejal: „Da bi digitalni svet naredili varnega za vsakogar, moramo vsi prispevati svoj delež: politiki, raziskovalci, industrija in državljani. Da pa bi Evropejci lahko v celoti izkoristili varno medmrežje, se morajo zavedati tudi tveganj, ki so jim izpostavljeni na spletu in vedeti, kako lahko dejavno prispevajo k svoji lastni varnosti v vsakdanjem življenju. Evropski mesec kibernetske varnosti je velika priložnost za širjenje dobrih praks in povečanje splošne ravni ozaveščenosti ter s tem kibernetske varnosti v EU.“

Izvršni direktor Agencije Evropske unije za varnost omrežij in informacij Udo Helmbrecht je pojasnil: „Ker se naše družbe ves čas digitalizirajo in prehajamo v obdobje interneta stvari ter pametnih mest, so e-spretnosti in spletna varnost ključni viri, ki jih je treba razvijati in stalno izboljševati. V zvezi z mesecem kibernetske varnosti Agencija razvija pravo skupnost za varnost omrežij in informacij.“

Gremo! Na sporedu v oktobru:

Evropski mesec kibernetske varnosti poteka ves oktober, vsak teden pa je posvečen drugi temi.

1. teden – 1.–4. oktobra: Usposabljanje zaposlenih na področju kibernetske varnosti

2. teden – 5.-11. oktobra: Razvijanje kulture kibernetske varnosti pri delu

3. teden – 12.-18. oktobra: Teden programiranja za vse (Code week)

4. teden – 19.-25. oktobra: Vsem razumljive rešitve računalništva v oblaku

5. teden – 26.-31. oktobra: Strategija za enotni digitalni trg za vse

Evropski mesec kibernetske varnosti poteka v naslednjih državah: Belgija, Češka, Nemčija, Estonija, Grčija, Združeno kraljestvo, Španija, Francija, Italija, Latvija, Litva, Irska, Madžarska, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovenija, Finska, Švedska, Avstrija, Ciper, Luksemburg, Norveška, Islandija.

V vsakem tednu bosta ENISA in Komisija objavili poročila, organizirali dogodke in dejavnosti, osredotočene na posamezno temo. Dogodki bodo namenjeni usposabljanju, strateškim vrhom, splošnim predstavitvam za uporabnike, spletnim kvizom itd.

ENISA bo tukaj vsak teden objavila sveže gradivo.

Tukaj najdete nekaj nasvetov Agencije Evropske unije za varnost omrežij in informacij o tem, kako ostati varni na spletu, če ste učitelj, uslužbenec, strokovnjak za IT ali navadni uporabnik.

Klepet na Twitterju bodo v četrtek 8. oktobra ob 22. uri po srednjeevropskem času pripravili naši kolegi iz ZDA. Spremljajte klepet na #CyberSecMonth ali #ChatSTC.

S tem kvizom preverite, kako varni ste na spletu.

Oglejte si infografiko o varnosti informacij.

Zaupanje in varnost na enotnem digitalnem trgu

Komisija k temu cilju prispeva na več načinov: vzpostavlja pravni okvir za izboljšanje zmogljivosti kibernetske varnosti v Evropi (predvsem s temu namenjeno strategijo za kibernetsko varnost za Evropo in direktivo o varnosti omrežij in informacij); prizadeva si za zagotavljanje zasebnosti spletnih komunikacij (predvsem z Direktivo EU o varstvu podatkov in Direktivo o zasebnosti in elektronskih komunikacijah); podpira vrhunske raziskave in razvoj na področju kibernetske varnosti (z naložbami v višini pol milijarde evrov v okviru programa Obzorja 2020) in krepi evropske industrijske zmogljivosti na področju kibernetske varnosti. Boj proti kibernetski kriminaliteti je tudi ključni steber Evropske agende za varnost, ki je bila objavljena aprila. Komisija je z usposabljanji in namensko kampanjo v prvi polovici leta krepila tudi ozaveščenost svojih zaposlenih.

Koristne povezave

-      Kibernetska varnost in zasebnost v digitalni agendi

-      Evropski mesec kibernetske varnosti – oktober 2015

-      Evropski izziv na področju kibernetske varnosti

-      Univerzitetni tečaji in certificirani programi na področju varnosti omrežij in informacij v Evropi

-      Celotni seznam dejavnosti po vsej Evropi najdete tukaj

-      Spremljajte razvoj dogodkov na Twitterju #CyberSecMonth, #OctoberNIS, @CyberSecMonth

-      Preberite navdihujoče zgodbe naših ambasadorjev za kibernetsko varnost

Tags:

Documents & Links