Luna europeană a securității cibernetice: în octombrie, aflați cum să fiți în siguranță pe internet
Vreți să aflați cum să navigați în siguranță pe internet? Luați parte la unul dintre zecile de evenimente, webinare și alte acțiuni care vor avea loc în toată luna octombrie, în cadrul Lunii europene a securității cibernetice, campanie organizată de UE pentru a promova securitatea cibernetică, ce începe astăzi la Bruxelles. Cele peste 100 de evenimente și activități organizate în 25 de țări (enumerate mai jos) ne vor ajuta, pe fiecare în parte, să ne autoapărăm de amenințările cibernetice, propunându-ne consiliere în materie de securitate a informațiilor, concursuri, oportunități educaționale și schimburi de bune practici. Tema campaniei, rezumată în sloganul „Securitatea cibernetică este o responsabilitate comună – Oprește-te. Reflectează! Conectează-te!”, ne invită, pe fiecare dintre noi, să cunoaștem mai bine securitatea online și să îi ajutăm pe cei de lângă noi să se apere singuri de amenințările cibernetice. Strategia privind piața unică digitală va urmări să ajute sectorul industrial din UE să își intensifice eforturile depuse pentru a elabora soluții mai sigure și să încurajeze fiecare utilizator din Europa să le adopte: acest obiectiv va fi urmărit în principal prin încheierea unui parteneriat public-privat privind securitatea cibernetică în tehnologii și în rețele online, precum și prin revizuirea Directivei asupra confidențialității și comunicațiilor electronice (ambele acțiuni sunt prevăzute în 2016).
2015 este al treilea an consecutiv în care are loc Luna europeană a securității cibernetice, organizată de Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor (ENISA), alături de Comisia Europeană și de peste 100 de parteneri (autorități locale, guverne, universități, grupuri de reflecție, ONG-uri, asociații profesionale) din întreaga Europă. Campania are și o dimensiune internațională: aici puteți descoperi campania similară din SUA.
Dl. Ansip, vicepreședinte responsabil cu piața unică digitală, a declarat: „Securitatea împotriva atacurilor cibernetice a căpătat o importanță determinantă pentru câștigarea încrederii consumatorilor și pentru economia online. Nu putem însă profita din plin de ocaziile oferite de instrumentele digitale și de rețelele online dacă nu le considerăm demne de încredere. Este esențial ca opinia publică să devină conștientă de riscuri și amenințări și de faptul că securitatea cibernetică este o responsabilitate comună, astfel încât, atunci când navighează pe internet, utilizatorii să opteze în mai bună cunoștință de cauză și să se protejeze împotriva riscurilor” (citiți în întregime textul postării de pe blog).
Dl. Oettinger, comisarul responsabil de economia digitală și societatea digitală, a făcut următoarea declarație: „Pentru ca fiecare dintre noi să se simtă în siguranță în mediul digital, trebuie să ne aducem cu toții contribuția, indiferent că suntem responsabili politici, cercetători, întreprinderi sau cetățeni. Dar, pentru a profita pe deplin de avantajele unui internet sigur, europenii trebuie să fie conștienți și de riscurile cu care se confruntă online și să poată exercita un rol activ pentru a-și asigura propria securitate în viața de zi cu zi. Luna europeană a securității cibernetice oferă o bună ocazie de a difuza bune practici și de a crește nivelul general de informare și, implicit, de securitate cibernetică în UE”.
Directorul executiv al ENISA, prof. Udo Helmbrecht, a făcut următoarea declarație: „Întrucât societățile noastre se digitalizează neîncetat și avansează spre era internetului obiectelor și a orașelor inteligente, competențele digitale și securitatea online constituie resurse esențiale, care trebuie dezvoltate și consolidate în permanență. Agenția noastră creează o întreagă comunitate a securității rețelelor și a informațiilor (NIS) în jurul inițiativei lunii securității cibernetice.”
Acțiune! Programul lunii octombrie
Luna europeană a securității cibernetice (European Cyber Security Month - ECSM) se va desfășura pe toată durata lunii octombrie, fiecare săptămână axându-se pe o temă diferită.
Săptămâna 1 – 1-4 octombrie: formare în materie de securitate cibernetică destinată lucrătorilor
Săptămâna 2 – 5-11 octombrie: crearea unei culturi a securității cibernetice la locul de muncă
Săptămâna 3 – 12-18 octombrie: săptămâna codului informatic pe înțelesul tuturor
Săptămâna 4 – 19-25 octombrie: soluțiile de cloud pe înțelesul tuturor
Săptămâna 5 – 26-31 octombrie: piața digitală unică pe înțelesul tuturor.
ECSM va avea loc în Belgia, Republica Cehă, Germania, Estonia, Grecia, Regatul Unit, Spania, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Irlanda, Ungaria, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Finlanda, Suedia, Austria, Cipru, Luxemburg, Norvegia și Islanda.
În fiecare săptămână, ENISA și Comisia vor publica rapoarte și vor organiza evenimente și activități axate pe fiecare din aceste teme. Evenimentele se vor concentra asupra formării, a dezbaterilor la nivel înalt privind strategiile, a prezentărilor generale pentru utilizatori și a quiz-urilor online, printre altele.
ENISA va publica săptămânal câte un material nou aici.
Consultați sfaturile oferite de ENISA despre navigarea pe internet în condiții de siguranță, destinate cadrelor didactice, angajaților, experților IT, dar și simplilor utilizatori.
Omologii noștri americani vor organiza un chat pe Twitter joi, 8 octombrie, la 22.00, ora Bruxelles-ului. Urmăriți aceste discuții la #CyberSecMonth sau #ChatSTC.
Răspundeți la acest quiz pentru a afla dacă sunteți sau nu în siguranță online.
Consultați infografii despre securitatea informațiilor.
Încredere și securitate pe piața digitală unică
Comisia Europeană contribuie la îndeplinirea acestui obiectiv sub diverse forme: elaborând cadrul juridic de consolidare a capacităților de securitate cibernetică (în principal prin Strategia privind securitatea cibernetică a Europei și Directiva privind securitatea rețelelor și a informației); depunând eforturi pentru a asigura confidențialitatea comunicațiilor online (mai ales prin Directiva UE privind protecția datelor și Directiva asupra confidențialității și comunicațiilor electronice); sprijinind activitățile de vârf legate de cercetarea și dezvoltarea în domeniul securității cibernetice (prin investiții în valoare de aproximativ o jumătate de miliard de euro în H2020) și consolidând capacitățile noastre industriale din domeniul securității cibernetice. Combaterea criminalității informatice constituie, de asemenea, un pilon esențial al Agendei europene privind securitatea, publicată în luna aprilie. Comisia întreprinde totodată acțiuni de sensibilizare a personalului propriu la securitatea cibernetică în rândul , prin cursuri de formare și printr-o campanie specifică pe care a desfășurat-o la începutul acestui an.
Linkuri utile
- Securitatea cibernetică și protecția vieții private în agenda digitală
- Luna europeană a securității cibernetice - octombrie 2015
- Concursul european de securitate cibernetică
- Consultați aici lista completă a activităților din întreaga Europă.
- Urmăriți noutățile pe Twitter #CyberSecMonth, #OctoberNIS, @CyberSecMonth
- Ambasadorii securității cibernetice vă prezintă câteva exemple care pot servi drept sursă de inspirație
Tags: