60 + 170 = μέλλον

Report this content

Στην επέτειό τους, η LIQUI MOLY και η MÉGUIN στρέφουν το βλέμμα μπροστά

Σεπτέμβριος 2017 – Μια εταιρική ένωση, δύο έδρες, δύο επέτειοι: πριν από 60 χρόνια ιδρύθηκε η LIQUI MOLY που εξειδικεύεται στα λιπαντικά. Η MÉGUIN είναι σχεδόν τρεις φορές γηραιότερη. Το εργοστάσιο ορυκτών λαδιών γιορτάζει το 2017 τα 170ά γενέθλιά του. Παρά τη μεγάλη ηλικία τους και οι δύο γερμανικές εταιρείες χαίρουν άκρας υγείας.

Κατά τη διάρκεια δεκαετιών, οι δύο ανεξάρτητες επιχειρήσεις LIQUI MOLY και MÉGUIN διατήρησαν μια στενή σχέση. Η MÉGUIN παρήγαγε ως προμηθευτής εκείνα τα λιπαντικά, ιδίως το λάδι κινητήρων, τα οποία η LIQUI MOLY πωλούσε με επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο – δεν ήταν απλώς μια προσθήκη στη δραστηριότητα των πρόσθετων, πρόκειται για τις ρίζες της LIQUI  MOLY.

Το 2006, οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και η LIQUI MOLY εξαγόρασε τη MÉGUIN. Και οι δύο εμπορικές επωνυμίες διατηρήθηκαν. Η απόφαση για τη συγχώνευση θα είχε μεγάλες προεκτάσεις, αλλά αποδείχτηκε σωστή, αφού από εκείνη τη στιγμή οι καμπύλες ανάπτυξης υποδεικνύουν μία μόνο κατεύθυνση: προς τα πάνω. Μεταξύ 2009 και 2016, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 256 εκατ. ευρώ στα 489 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε.

«Η φυσική κατάσταση μιας επιχείρησης εξαρτάται, όπως και στον άνθρωπο, από τον τρόπο ζωής και την προσωπική προσέγγιση. Όποιος καλλιεργεί και φροντίζει το πνεύμα και το σώμα του, έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει πολλά χρόνια, σε σχέση με κάποιον που κάνει καταχρήσεις σε καθημερινή βάση», δηλώνει ο Ernst Prost, διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης και των δύο εταιρειών. Η LIQUI MOLY και ο ίδιος γεννήθηκαν το 1957 και δεν είναι καθόλου κουρασμένοι λόγω της ηλικίας τους. Αντιθέτως, έχουν διατηρήσει τη νιότη τους. Η καλή φυσική κατάσταση, η επαγρύπνηση και το ανοιχτό μυαλό για αλλαγές έχουν μεγάλη σημασία για τον Ernst Prost: «Τα παραπάνω συνθέτουν την ικανότητα άμεσης προσαρμογής. Η προσαρμοστικότητα παίζει αποφασιστικό ρόλο στην επιτυχία και την επιβίωση μιας επιχείρησης.» Εκσυγχρονισμός σημαίνει να ακολουθείς τον ρυθμό της εποχής σου, να ενσωματώνεις τις τάσεις. «Φυσικά, μπορούμε να πάμε κόντρα στον άνεμο, αλλά τότε το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μας μαστιγώσει το νερό στο πρόσωπο. Είναι σοφότερο να τριμάρουμε τα πανιά μας αναλόγως», λέει ο επικεφαλής της εταιρείας και αναφέρει ως παράδειγμα την παγκοσμιοποίηση: «Δεν ήταν κάτι που επιδιώξαμε, αλλά εκμεταλλευόμαστε τις σχετικές ευκαιρίες που προκύπτουν με μεγάλη χαρά και πάθος.»

Όποιος θέλει να ταξιδέψει όρτσα, πρέπει να μπορεί να προσαρμόζεται αστραπιαία στις αλλαγές των καιρικών συνθηκών. Οι εργαζόμενοι της LIQUI MOLY και της MÉGUIN έχουν ανέλθει εντωμεταξύ σχεδόν στα 800 άτομα. Με μια τόσο μεγάλη ομάδα, αυτό είναι εφικτό μόνο όταν η προσωπική ευθύνη αποτελεί το πρώτιστο μέλημα – η λέξη-κλειδί εδώ είναι: η αρχή της επικουρικότητας. Οι επίπεδες ιεραρχίες και οι σύντομοι δρόμοι οδηγούν σε γρήγορες αποφάσεις. «Στην αγορά δεν είμαστε δυσκίνητοι όπως ένα μεγάλο πετρελαιοφόρο, αλλά γρήγοροι όπως ένα ταχύπλοο. Καθημερινά αναπροσαρμόζουμε τη ρότα μας στις επιθυμίες των πελατών μας», λέει ο Ernst Prost. Αυτό είναι επίσης κάτι αναγκαίο, διότι η μεσαία επιχείρηση πρέπει να αντιμετωπίζει καθημερινά τις πετρελαϊκές πολυεθνικές.

Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσεις μια επιτυχημένη πορεία υπό τέτοιου είδους συνθήκες και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (η MÉGUIN ιδρύθηκε το 1847 και η LIQUI MOLY το 1957) είναι να σκέφτεσαι και να λειτουργείς αντίθετα από τα καθιερωμένα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα: Ενώ ο ανταγωνισμός παύει ολοένα και περισσότερο να βασίζεται σε τοπικούς συνεργάτες, και οι δύο επιχειρήσεις επενδύουν στην άμεση επαφή με τον πελάτη και αναπτύσσουν διαρκώς τις ομάδες πωλήσεων – στην εγχώρια αγορά της Γερμανίας, όπως και σε άλλες χώρες. Επίσης, πάλι σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, και οι δύο εταιρείες προσφέρουν δωρεάν τηλεφωνική εξυπηρέτηση για τεχνικές ερωτήσεις σχετικά με τα προϊόντα, στην Ουλμ και το Ζααρλούι. Δεν πρόκειται για τηλεφωνικό κέντρο, αλλά για μια γραμμή εξυπηρέτησης επανδρωμένη με τεχνικούς.

Οι επενδύσεις στη γνώση έχουν για την ένωση εταιρειών άκρα σημασία για την ύπαρξή της και εκφράζουν τον μελλοντικό προσανατολισμό της. «Η ανακάλυψη νέων προϊόντων απαιτεί εντατική έρευνα και αυτή, με τη σειρά της, απαιτεί την πιο σύγχρονη τεχνολογία στα εργαστήρια και την παραγωγή», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος. Για τον λόγο αυτόν, τα προηγούμενα χρόνια διπλασιάστηκε η δυναμικότητα των εργαστηρίων, δημιουργήθηκε μια αποθηκευτική δεξαμενή στο λιμάνι και αυξήθηκε δραματικά η αποθηκευτική ικανότητα στο εργοστάσιο λαδιών. Η νέα κατανομή πλέγματος και η ρομποτική τεχνολογία αντιπροσωπεύουν ένα κβαντικό άλμα στην τεχνολογία παραγωγής. Άλλα έργα τίθενται ήδη σε εφαρμογή.

«Και οι δύο εταιρείες έχουν τις ρίζες τους στη Γερμανία. Το «Made in Germany» αποτελεί για μας ιδιαίτερη αξία», τονίζει ο Ernst Prost. Η ένωση επιχειρήσεων παραμένει στενά προσηλωμένη στη συγκεκριμένη αξία, όπως και σε άλλες γενικότερες αρχές. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο σεβασμός, η προβλεψιμότητα, η ευγνωμοσύνη και οι χανσεατικές εμπορικές αρετές. «Πρόκειται για αξίες αρχαιότερες και από τις δύο εταιρείες μας μαζί, ωστόσο εμείς δεν τις θεωρούμε καθόλου ξεπερασμένες», διευκρινίζει ο ιδιοκτήτης, «αλλά διαπιστώνουμε ότι τη σήμερον ημέρα, ορισμένες φορές, είναι σαν να είμαστε από άλλον πλανήτη επειδή τις τηρούμε, με την καλή έννοια φυσικά.»

Ό,τι μοιάζει παλιό, είναι στην πραγματικότητα σύγχρονο και εξαρτάται από τα σημεία των καιρών. Καθώς οι σχεδιαστές και οι ειδικοί στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις της LIQUI MOLY και της MÉGUIN τα αντιλαμβάνονται, ελέγχουν διαρκώς, γυρνούν τακτικά τα πάνω κάτω και θέτουν τα πάντα υπό αμφισβήτηση. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και μαζί του αλλάζουν οι προτιμήσεις και οι ανάγκες των πελατών, ιδίως των νέων γενεών, δηλαδή των μελλοντικών πελατών. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε ένα υβριδικό πρόσθετο. Ο Ernst Prost δηλώνει: «Πρέπει να αναγνωρίζουμε τα σημάδια των καιρών και να βγάζουμε τα σωστά συμπεράσματα. Αυτό είναι το κλειδί για μια μελλοντικά βιώσιμη δραστηριότητα και τη διασφάλιση της ύπαρξης της LIQUI MOLY και της MÉGUIN.»

Peter Szarafinski
Leiter Öffentlichkeitsarbeit Ausland
Head of Media Relations International
 
Phone:   +49 731 1420-189
Mobil:   +49 151 16207701
Fax:   +49 731 1420-82
Peter.Szarafinski@liqui-moly.de

LIQUI MOLY GmbH
Jerg-Wieland-Straße 4 | 89081 Ulm | GERMANY

Σχετικά με τη LIQUI MOLY
Η LIQUI MOLY προσφέρει με σχεδόν 4000 προϊόντα τη μεγαλύτερη γκάμα χημικών προϊόντων για μηχανοκίνητα οχήματα στον κόσμο: λάδια και πρόσθετα κινητήρα, γράσα και πάστες, σπρέι και προϊόντα περιποίησης αυτοκινήτου, κόλλες και στεγανοποιητικά. Η LIQUI MOLY ιδρύθηκε το 1957 και τα προϊόντα της σχεδιάζονται και παράγονται αποκλειστικά στη Γερμανία. Εκεί αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της αγοράς στα πρόσθετα και βραβεύεται συνεχώς ως η καλύτερη μάρκα λαδιών. Η επιχείρηση με ιδιοκτήτη τον Ernst Prost διαθέτει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 120 χώρες και ο κύκλος εργασιών της άγγιξε το 2016 τα 489 εκατομμύρια ευρώ.