60 + 170 = Jövő

A LIQUI MOLY és a MÉGUIN a jubileumi évben is előre tekintenek

2017. szeptember – Egy cégcsoportosulás, két telephely, két jubileum: 60 éve alapították a kenőolaj-specialista LIQUI MOLY-t. A  MÉGUIN majdnem háromszor ennyi idős. Az ásványi olaj üzem 2017-ben 170 éves fennállását ünnepli. Magas koruk ellenére a cégek kiváló egészségnek örvendenek.

A két független cég, a LIQUI MOLY és a MÉGUIN között több évtizede áll fenn üzleti kapcsolat. A MÉGUIN beszállítóként azokat a kenőanyagokat, főleg motorolajokat állította elő, amelyeket a LIQUI MOLY világszerte sikerrel értékesített - több, mint csupán kiegészítés az adalék üzlethez, a LIQUI MOLY gyökereihez.

2006-ban a két cég úgy döntött, egyesíti erőit, és a LIQUI MOLY felvásárolta a MÉGUIN-t. Mindkét márkanév megmaradt. Az egyesülés jelentős döntés volt, ráadásul nagy sikerű, mivel azóta a növekedési görbe csak egyetlen irányt ismer: felfelé. 2009 és 2016 között az árbevétel 256 millió euróval 489 millió euróra emelkedett, vagyis több, mint megduplázódott.

"Egy cég rátermettsége, akárcsak egy emberé, az életútjától és személyes beállítottságától függ. A test és a lélek ápolásával jobb esély nyílik egy hosszú életre, mint annak, aki naponta csak kizsákmányolásra törekszik", magyarázza Ernst Prost, a két cég ügyvezetője és tulajdonosa. A LIQUI MOLY-n 1957-es alapítása ellenére nem mutatkoznak az időskori fáradtság jelei, épp ellenkezőleg, fiatal maradt. Ernst Prost számára fontos a fittség, az éberség és a változásokra való nyitottság: "Ez gyors alkalmazkodást tesz lehetővé. Ez pedig döntő fontosságú egy cég sikere és fennmaradása szempontjából." A modernitáshoz elengedhetetlen, hogy érezzük a kor szellemét, az áramlatokat. "Természetesen szembe lehet szegülni a széllel, de akkor folyamatosan az ember arcába csapódik a víz. Okosabb dolog megfelelően beállítani a vitorlákat", mondja a cégvezető, és példaként a globalizációt említi: "Nem mi kértük, azonban nagy örömmel és szenvedéllyel használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket."

Aki szélközelben akar virtorlázni, annak villámgyorsan alkalmazkodnia kell a megváltozott időjárási viszonyokhoz. Egy ekkora csapattal - a LIQUI MOLY és a MÉGUIN majdnem 800 főt foglalkoztat - ez csak akkor kivitelezhető, ha az egyéni felelősségvállalás a legfőbb elv - a jelszó: a szubszidiaritás elve. A lapos hierarchiák és a rövid utak gyors döntésekhez vezetnek. "A piacon nem nehézkesen mozgunk, mint egy olajtanker, hanem fürgén, mint egy gyorsnaszád. Minden nap újrahangoljuk az irányt az ügyfeleink igényei alapján", mondja Ernst Prost. Erre naponta szükség is van, mivel a középvállalat naponta globális olajvállalatokkal néz szembe.

Ilyen körülmények között ilyen hosszú ideig sikeresnek lenni - a MÉGUIN-t 1847-ben, a LIQUI MOLY-t 1957-ben alapították - csak úttörő gondolkodásmóddal lehet. Számos példa akad: Miközben a versenytársak egyre inkább eltekintenek a külszolgálati munkatársaktól, addig a két cég folyamatosan bővíti közvetlen kapcsolatát vevőivel és ezzel együtt értékesítő csapatát is - mind otthoni piacán, Németországban, mind más országokban. A versenytársakkal ellentétben mindkét cég díjtalan szerviztelefont biztosít a termékekkel kapcsolatos műszaki kérdésekben, mind Ulmban, mind Saarlouisban. Nem egy callcentert, hanem egy szakemberekkel működtetett közvetlen vonalat.

A tudásba történő befektetés létfontosságú a cégcsoport számára, és kifejezi a cég jövőorientációját. "Az új termékek felfedezéséhez intenzív kutatás szükséges, amihez pedig elengedhetetlen a legkorszerűbb labor és gyártási technika", így az ügyvezető. Ezért az elmúlt években megduplázták a laborkapacitást, a kikötőben tartályraktárat alakítottak ki, és az olajgyár raktárkapacitását is jelentősen bővítették. Az új mátrixelosztás és a robottechnika jelentős korszakváltást hoznak a gyártási technikában. További projektek is elindultak.

"Mindkét cég gyökerei Németországban találhatók. A Made in Germany különösen értékes számunkra", hangsúlyozza Ernst Prost. A cégcsoport ugyanígy kitart emellett, mint alapelvei mellett. Ezekhez tartozik a tisztelet, a kiszámíthatóság, a hála és a hansa kereskedői erényei. "Ezek az értékek régebbiek, mint két cégünk együttvéve, de ettől még nem elavultak", magyarázza a cégtulajdonos, "de azt vesszük észre, hogy ezekkel ma már szinte különcnek számítunk, bár pozitív értelemben."

Ami "old school"-nak tűnik, az valójában modern, és a korszellem kérdése. Azt, hogy sikerül-e eltalálni, a kutatók, a marketing és értékesítési szakemberek folyamatosan ellenőrzik a LIQUI MOLY-nál és a MÉGUIN-nál, rendszeresen mindent a feje tetejére állítva és mindent megkérdőjelezve. A világ gyorsan változik, ezzel pedig a vevők ízlése és igényei is, épp az új generációké, vagyis a jövőbeli ügyfeleké. Jelenleg dolgozunk egy hibridadalék kifejlesztésén. Ernst Prost: "Felismerni a kor jeleit, és levonni belőlük a megfelelő következtetéseket. Ez a jövőbeli üzlet kulcsa, a LIQUI MOLY és a MÉGUIN fennmaradásának záloga."

Peter Szarafinski
Leiter Öffentlichkeitsarbeit Ausland
Head of Media Relations International
 
Phone:   +49 731 1420-189
Mobil:   +49 151 16207701
Fax:   +49 731 1420-82
Peter.Szarafinski@liqui-moly.de

LIQUI MOLY GmbH
Jerg-Wieland-Straße 4 | 89081 Ulm | GERMANY

A LIQUI MOLY-ról
Több, mint 4000 termékével a LIQUI MOLY világszerte egyedülálló autókémiai választékot kínál: motorolajokat és adalékokat, zsírokat és pasztákat, spray-ket és autóápolókat, ragasztó- és tömítőanyagokat. Az 1957-ben alapított LIQUI MOLY minden fejlesztési és gyártási tevékenysége Németországban zajlik. Itt veretlen piacvezető az adalékok területén, és többször válaszották meg a legjobb olajmárkává. A tulajdonos Ernst Prost által vezetett cég a világ 120 országában értékesíti termékeit, és a 2016-ös évben 489 millió eurós árbevételt realizált.