60 + 170 = prihodnost

Report this content

V svojem jubilejnem letu se podjetji LIQUI MOLY in MÉGUIN ozirata v prihodnost

September 2017 – združeni podjetji, dva kraja, dva jubileja: Pred 60 leti so ustanovili podjetje LIQUI MOLY, ki je strokovnjak za maziva. Podjetje MÉGUIN je staro skoraj trikrat toliko. Obrat mineralnih olj v letu 2017 praznuje 170 let svojega obstoja. Kljub visoki starosti sta obe nemški podjetji zelo zdravi.

Samostojni podjetji LIQUI MOLY in MÉGUIN sta že več desetletij tesno povezani. Podjetje MÉGUIN je kot dobavitelj proizvajalo maziva, predvsem motorna olja, ki jih je podjetje LIQUI MOLY uspešno prodajalo po celem svetu – več kot le dopolnitev posla z dodatki, korenine podjetja LIQUI MOLY.

Leta 2006 sta se podjetji odločili, da bosta združili svoje moči in podjetje LIQUI MOLY je prevzelo podjetje MÉGUIN. Ohranili so ime obeh znamk. Združitev je bila daljnosežna odločitev in tudi dobra, saj od takrat naprej krivulje rasti poznajo le eno smer: navzgor. Med leti 2009 in 2016 se je promet povečal z 256 na 489 milijonov evrov; torej se je več kot podvojil.

»Kako zdravo je neko podjetje, je tako kot pri ljudeh, odvisno od načina življenja in osebnih lastnosti. Kdor skrbi za telo in dušo, ima več možnosti za dolgo življenje kot tisti, ki se vsak dan uničuje,« opisuje Ernst Prost, direktor in lastnik obeh podjetij. On in podjetje LIQUI MOLY sta letnik 1957 in nihče ni niti malo postaran, temveč sta ostala mlada. Za Ernsta Prosta je pomembno biti v dobri kondiciji, biti pozoren in odprt za spremembe: »To omogoča enostavno prilagajanje. In je odločilno za uspeh ter nadaljnji obstoj podjetja.« Sodobnost pomeni imeti prednost v času, da lahko prestrežeš njegov tok. »Seveda se vetru lahko zoperstavimo, toda potem nam voda biča obraz. Pametno je, da jadra ustrezno nastavimo,«  pravi direktor podjetja in kot primer navaja globalizacijo: »Nismo je naročili, toda s pridom izkoriščamo priložnosti, ki jih prinaša.«

Kdor želi jadrati z vetrom, se mora izredno hitro prilagoditi na spremenjene vremenske razmere. Z veliko ekipo, v podjetjih LIQUI MOLY in MÉGUIN je trenutno zaposlenih skoraj 800 ljudi, je to možno le, če je na prvem mestu lastna odgovornost – geslo: načelo subsidiarnosti. Položne hierarhije in kratke poti omogočajo hitre odločitve. »Na trgu se ne premikamo okorno kot velik naftni tanker, temveč spretno kot hitri čoln. Vsak dan sproti prilagodimo smer glede na želje svojih strank,« pravi Ernst Prost. To je tudi potrebno, ker se srednje velika podjetja vsak dan borijo proti globalnim naftnim koncernom.

Biti uspešen toliko časa, podjetje MÉGUIN je bilo ustanovljeno leta 1847, podjetje LIQUI MOLY leta 1957, in pod takšnimi pogoji je možno le z neobičajnim načinom mišljenja in delovanja. Obstaja veliko primerov: medtem ko konkurenca vedno bolj zavrača zastopnike, obe podjetji stavita na neposredni stik s strankami in svoji prodajni ekipi neprestano dopolnjujeta – na domačem trgu v Nemčiji in v drugih državah. Prav tako v nasprotju s konkurenti obe podjetji ponujata brezplačno telefonsko svetovanje za tehnična vprašanja o izdelkih, tako v kraju Ulm kot tudi v kraju Saarlouis. Ne klicni center, temveč telefonsko linijo s strokovnjaki.

Vlaganja in znanje sta za združeni podjetji osnovnega pomena in izraz njune osredotočenosti v prihodnost. »Odkrivanje novih izdelkov je pogojeno z intenzivnim raziskovanjem, ki pa je pogojeno z najsodobnejšo laboratorijsko in proizvodno tehnologijo,« pravi direktor. Iz tega razloga so v preteklih letih podvojili kapacitete laboratorija, postavili skladiščne rezervoarje v pristanišču in močno povečali tudi skladiščne prostore v tovarni olj. Nova matrična razdelitev in robotska tehnologija predstavljata kvantni preskok v proizvodni tehnologiji. Novi projekti se že obetajo.

»Korenine obeh podjetij so v Nemčiji. Narejeno v Nemčiji za nas predstavlja posebno vrednost,« poudarja Ernst Prost. Tega se združeni podjetji držita tako trdno kot splošno veljavnih osnovnih načel. Mednje spadajo spoštovanje, predvidljivost, hvaležnost in značilnosti hanzeatske trgovine. »To so vrednote, ki so starejše kot obe naši podjetji skupaj, toda zaradi tega za nas niso zastarele,« razlaga lastnik, »in ugotavljamo, da smo s tem dandanes včasih skoraj izjeme, v pozitivnem smislu.«

Kar deluje kot »stara šola«, je pravzaprav sodobno in je vprašanje duha časa. Razvijalci, strokovnjaki za trženje in prodajo pri podjetjih LIQUI MOLY in MÉGUIN neprestano preverjajo, če so ga zadeli, vse obračajo na glavo in pogledajo v ozadje vsega. Svet se zelo hitro spreminja, z njim tudi okus in potrebe strank, ravno mlajših generacij, torej bodočih strank. Trenutno je v razvoju dodatek za hibride. Ernst Prost: »Prepoznati sledi časa in potegniti prave zaključke iz tega. To je ključ za prihodnost poslovanja in zagotovitev obstoja podjetij LIQUI MOLY in MÉGUIN.«

Peter Szarafinski
Leiter Öffentlichkeitsarbeit Ausland
Head of Media Relations International
 
Phone:   +49 731 1420-189
Mobil:   +49 151 16207701
Fax:   +49 731 1420-82
Peter.Szarafinski@liqui-moly.de

LIQUI MOLY GmbH
Jerg-Wieland-Straße 4 | 89081 Ulm | GERMANY

O podjetju LIQUI MOLY
Z okoli 4000 izdelki ponuja podjetje LIQUI MOLY obsežen edinstven asortiment avtomobilskih kemičnih izdelkov na svetu: motorna olja in dodatke, masti in paste, spreje in izdelke za nego avtomobilov, lepila in tesnilna sredstva. Podjetje LIQUI MOLY, ki je bilo ustanovljeno leta 1957, svoje izdelke razvija in proizvaja izključno v Nemčiji. Tam je neizpodbitno vodilno podjetje na trgu na področju dodatkov in je vedno znova izbrano za najboljšo znamko olj. Podjetje, ki ga vodi lastnik Ernst Prost, svoje izdelke prodaja v več kot 120 državah in je v letu 2016 ustvarilo promet v višini 489 milijonov evrov.