60 + 170 = Viitor

În acest an jubiliar, LIQUI MOLY şi MÉGUIN îşi orientează privirile spre viitor

Septembrie 2017 – Un consorţiu, două locaţii, două jubilee: Acum 60 de ani lua fiinţă LIQUI MOLY, compania specializată în lubrifianţi. MÉGUIN însumează aproape de trei ori această vârstă. Uzina producătoare de uleiuri minerale celebrează în 2017 170 de ani de existenţă. În ciuda vârstei înaintate, cele două firme germane se bucură de o sănătate excelentă.

De-a lungul deceniilor, cele două companii independente LIQUI MOLY şi MÉGUIN au dezvoltat o relaţie de colaborare foarte strânsă. În calitate de furnizor MÉGUIN producea acei lubrifianţi, cu precădere ulei de motor, pe care LIQUI MOLY îi comercializa cu succes în întreaga lume – mai mult decât o completare a afacerii cu aditivi, care a stat la baza conceptului LIQUI  MOLY.

În 2006, cele două firme s-au hotărât să-şi unească forţele, iar LIQUI MOLY a preluat MÉGUIN. Numele celor două mărci s-au păstrat. Fuziunea a reprezentat o decizie cu bătaie lungă şi a adus cu sine numeroase avantaje, deoarece, din acel moment, toate graficele de dezvoltare au înregistrat o singură direcţie: în sus. Între 2009 şi 2016 cifra de afaceri a crescut cu 256 milioane de euro ajungând la 489 milioane euro; aşadar a depăşit dublul valorii iniţiale.

„Bunăstarea unei companii depinde, ca şi la oameni, de modul de viaţă şi de atitudinea personală. Cine are grijă de spiritul şi de corpul său are mai multe şanse de a se bucura de o viaţă îndelungată faţă de cineva care contribuie zilnic la propria distrugere“, descrie Ernst Prost, administrator şi proprietar al celor două firme. El şi LIQUI MOLY sunt de-o vârstă, născuţi în 1957 şi nu se simt deloc obosiţi, păstrându-şi în continuare tinereţea. A fi formă, alert şi deschis la schimbare, acestea sunt principii importante pentru Ernst Prost: „Astfel ai un potenţial uriaş de adaptare. Iar acest aspect este decisiv pentru succesul şi perpetuarea unei companii.“ Modernitatea înseamnă să iei mereu pulsul timpului, să-i simţi vibraţia. „Desigur ne putem împotrivi curentului, însă atunci ne va biciui apa peste faţă. Mai înţelept e să-ţi orientezi velele în direcţia potrivită“, continuă şeful firmei, şi foloseşte ca exemplu globalizarea: „Nu am cerut-o, însă folosim şansele pe care ni le oferă, cu mare bucurie şi tenacitate.“

Cine doreşte să folosească vântul pentru a naviga, trebuie să se adapteze rapid la condiţiile meteo schimbătoare.  Cu o echipă puternică, LIQUI MOLY şi MÉGUIN numără acum peste 800 de oameni, însă lucrurile funcţionează doar atunci când principiul fundamental e reprezentat de răspunderea personală – cuvântul cheie fiind: principiul subsidiarităţii. Structurile organizatorice orizontale şi căile scurte determină decizii rapide. „Pe piaţă nu ne mişcăm greoi ca un petrolier, ci suntem agili ca o barcă de viteză. În fiecare zi ne readaptăm cursul în funcţie de dorinţele clienţilor noştri“, declară Ernst Prost. Şi acest lucru este necesar deoarece compania mijlocie joacă zi de zi alături de concernele petroliere globale.

Să-ţi menţii succesul în atari condiţii şi pe o perioadă atât de îndelungată, ţinând cont că MÉGUIN a fost înfiinţată în 1847 iar LIQUI MOLY în 1957, este posibil doar cu un mod de gândire şi acţiune neconvenţional. Şi avem numeroase exemple în acest sens: În timp ce concurenţa se orientează spre reducerea numărului de agenţi de vânzări, cele două companii pun accent pe contactul direct cu clienţii şi îşi perfecţionează continuu echipele de vânzări - atât pe piaţa din Germania, ţara mamă cât şi în alte ţări. Şi, din nou în contradicţie cu concurenţa, cele două companii oferă o linie gratuită de asistenţă telefonică pentru întrebări tehnice legate de produse, în Ulm şi în Saarlouis. Nu este vorba de un callcenter, ci de un fir fierbinte de legătură cu specialiştii.

Investiţiile în competenţă au o importanţă existenţială pentru consorţiu şi sunt o expresie a orientării sale spre viitor. „Descoperirea de noi produse condiţionează cercetarea intensă iar aceasta, la rândul său condiţionează o tehnologie de vârf în domeniul aparaturii de laborator şi echipamentelor de producţie“, continuă administratorul. Din aceste motive, în ultimii ani ne-am dublat capacitatea laboratoarelor, am construit un depozit în port şi am mărit substanţial şi capacitatea de depozitare a fabricii de ulei. Noua împărţire a matricei şi tehnologia robotizată reprezintă un salt cuantic în tehnologia de producţie. De asemenea au fost demarate şi alte proiecte.

Ambele firme îşi au originea în Germania. Pentru noi, Made in Germany are o semnificaţie specială“, subliniază Ernst Prost. Compania crede în acesta la fel de puternic ca în principiile sale de bază. Printre acestea se numără respectul, algoritmizarea, aprecierea şi valorile comerciale hanseatice. „Aceste valori sunt mai vechi decât ambele noastre companii împreună, de aceea pentru noi nu e nimic nou“, explică proprietarul, „însă constatăm în prezent această atitudine ne face să părem aproape exotici, desigur, în sensul pozitiv.“

Ceea ce pare ‚old school‘, este de fapt modern şi se manifestă în armonie cu spiritul epocii. Utilitatea practică a acestor principii este verificată în permanenţă de dezvoltatorii, specialiştii în marketing şi agenţii de vânzări ai LIQUI MOLY şi MÉGUIN, analizează fiecare aspect şi pun totul sub semnul întrebării. Lumea se schimbă cu rapiditate, la fel ca gustul şi nevoile clienţilor, mai cu seamă la generaţiile tinere, aşadar la viitorii clienţi. În prezent suntem pe cale să dezvoltăm un aditiv pentru motoare hibride. Ernst Prost: „Identificarea reperelor epocii şi extragerea concluziilor corecte. Aceasta este cheia pentru o afacere de succes, care va asigura existenţa LIQUI MOLY şi MÉGUIN.“

Peter Szarafinski
Leiter Öffentlichkeitsarbeit Ausland
Head of Media Relations International
 
Phone:   +49 731 1420-189
Mobil:   +49 151 16207701
Fax:   +49 731 1420-82
Peter.Szarafinski@liqui-moly.de

LIQUI MOLY GmbH
Jerg-Wieland-Straße 4 | 89081 Ulm | GERMANY

Despre LIQUI MOLY
Cu aproximativ 4000 articole, LIQUI MOLY oferă o gamă largă unică la nivel mondial de produse chimice auto: uleiuri de motor şi aditivi, unsori şi paste, spray-uri şi produse de îngrijire auto, produse de lipit şi etanşare. Înfiinţat în 1957, LIQUI MOLY îşi dezvoltă şi fabrică produsele exclusiv în Germania. În această ţară este lider de piaţă nedisputat în domeniul aditivilor şi este votat cu fiecare ocazie ca cea mai bună marcă de uleiuri. Compania, condusă de proprietarul său Ernst Prost, îşi vinde produsele în peste 120 de ţări, iar în anul 2016 a obţinut o cifră de afaceri de 489 milioane euro.