A LIQUI MOLY az alternatív meghajtások felé fordul

Egy speciális adalék hibridjárművekhez és egy piktogramm a motorolajok jelöléséhez

2017. október – Az alternatív hajtással forgalomba helyezett járművek száma a dízel- és benzinmotorokhoz képest még elenyésző, de az új meghajtási módozatok már felforgatják az autóipart. A LIQUI MOLY is intenzíven foglalkozik a témával, és egy innovációt vezet be a piacra: a hibrid adalékot, egy speciálisan hibridjárművekhez kifejlesztett üzemanyag-adalékot. Az ezekhez a meghajtásokhoz használható motorolajokat piktogramm jelöli.

Közelebbről nézve a hibrid adalék maga is egy hibrid, mivel két tulajdonságot egyesít. Stabilizálja az üzemanyag minőségét és tisztítja a befecskendező rendszert. Hibrid járművek esetében a villanymotor a fő meghajtás; a belső égésű motor mindössze kisegítőként szolgál. Általában csak rövid ideig van használatban. "Ez két problémához vezet", tudja David Kaiser. Ő vezeti az autokémiai szakértő LIQUI MOLY kutatás-fejlesztési területét.

"Az üzemanyag hosszabb ideig marad a tartályban, és jobban öregszik", vonja le David Kaiser az összehasonlítást a dízel- és benzinmotorral hajtott járművekkel. További nehézség: A befecskendező rendszerben maradó szennyeződések a rendszertelen, rövid üzemeltetés miatt. Az újonnan kifejlesztett hibrid adalék állandó szinten tartja az üzemanyag minőségét, véd a befecskendező rendszerben keletkező lerakódásoktól és eltávolítja a már meglévő lerakódásokat. "Így mindkét problémát megoldja", mondja a LIQUI MOLY szakembere.

Ezzel az innovációval a cég kihangsúlyozza fejlesztési kompetenciáját egy olyan iparágban, mely jelentős átalakulás előtt áll. Az autóipar a következő tíz évben nagyobb változáson fog átesni, mint az előző 100 évben. Ennek okai különböző megatrendekben keresendők, köztül az elektromobilitásban. "A Made in Germany számunkra a minőség mellett a megújulás általi fejlődést is jelenti. Ezért a kutatás mindig is a sikerünk egyik tartópillére volt", mondja David Kaiser.

A cég 60 évvel ezelőtti alapítása óta foglalkozik belső égésű motorokkal. Szakértelméből eredően kézenfekvő volt, hogy az alternatív meghajtások területén először az elektrohibridre koncentráljon. A globális forgalomba helyezési adatok alapján az alternatív meghajtások között a hibrid járművek járnak az élen. A Statista és az IHS Autoinsight szerint az előnyük a hagyományos elektromos járművekkel szemben 2025-ig nőni fog. "Jó lóra teszünk", hangsúlyozza a LIQUI MOLY K+F-vezetője. "Mivel a hibridek esetében a dízelmotorok alárendelt és csökkenő szerepet játszanak, tisztán benzinadalékot dobunk piacra."

A kenőanyagoknál is változás történt, mely azonban csak a küllemet érinti: Az 1 és 5 literes kannák címkéit kiegészítették egy hibrid piktogrammal. Így az autósok és a műhelyek elfoglalt szerelői egyből látják, hogy az adott motorolaj használható-e hibrid járművekhez. Aki pedig biztosra akar menni, annak rendelkezésére áll a LIQUI MOLY online olajútmutatója.

„Ápolás nélkül a problémák elkerülhetetlenek“ 

A hibridtechnológia veszélyeket rejt az integrált belső égésű motor számára, tudja David Kaiser a LIQUI MOLY-tól. 

2017. október - A hibridhajtású járművek két különböző erőforrást ötvöznek egyetlen autóban: egy villany és egy belső égésű motort. A hagyományos, kizárólag benzin- és dízelüzemű járművektől eltérően egy hibridautó belső égésű motorja csak bizonyos esetekben jár, és akkor általában alacsony terheléssel. David Kaiser, a német olaj- és adalékspecialista LIQUI MOLY kutatás-fejlesztési vezetője elmagyarázza, milyen problémák következnek ebből, illetve az autóvezetők és szervizek mit tehetnek ezek elkerüléséért.

Miben különböznek a hibridautók belső égésű motorjai a hagyományos járművekétől?

David Kaiser: Egy hibridjárműben a belső égésű motor nincs folyamatosan használatban. Induláskor, városi közlekedésben és rövid utakon az energiát a villanymotor szolgáltatja. A belső égésű motor csak nagyobb távolságokon, közepes sebességtől vagy az akkumulátorok lemerülése esetén kapcsol be. Ennek következtében nagyon egyoldalú a közlekedési profil.

A hosszú távolságok kisebb kopással járnak, mint a rövidek, nem?

David Kaiser: Ez igaz. A hibridjárművek esetében a hatótáv sok esetben lényegesen kisebb, és fő erősségeik a rövid és közepes távolságokban rejlenek. A belső égésű motor általában csak rövid ideig van használatban. Ez jó a környezetnek, azonban nem jó a motornak.

Miért?

David Kaiser: Az üzemanyag a hibridek alacsony fogyasztása miatt tovább marad a tartályban, ezért jobban öregszik. A benzin és a dízel tulajdonságai a levegő, illetve az abban található oxigén, nedvesség és hő hatására megváltoznak. Emiatt a hibrid járműveknél romlanak a hidegindítási és haladási tulajdonságok hosszabb bemelegedési fázis esetén. Ezáltal az üzemanyagok természetesen öregszenek és oxidálódnak. Az oxigén következtében az üzemanyag oxidálódik. Ez pedig lerakódásokhoz vezethet. Ez összességében az üzemanyag tulajdonságainak romlását eredményezi. Extrém esetben akár használhatatlanná is válhat a motor számára.

Mit tehet ez ellen az autóvezető?

David Kaiser: Az üzemanyag minősége különböző adalékokkal stabilizálható. A LIQUI MOLY ilyen adalékot fejlesztett ki hibridjárművek számára. Az adalék feladata a benzin öregedési folyamatának lassítása és annak minőségének stabilan tartása.

A tartályban keletkező, említett lerakódások vezethetnek-e problémákhoz?

David Kaiser: A motor megfelelő működéséhez motorolaj, áram, levegő, hűtővíz és üzemanyag szükséges. Amennyiben e komponensek valamelyike nem megfelelő, akkor ez a motor meghibásodásához vezethet. A tartálylerakódások eltömíthetik az üzemanyagszűrőt. Ilyen mennyiségű lerakódás azonban csak kivételes esetekben képződik. A lerakódások fő problémája másban rejlik?

Pontosan miben?

David Kaiser: A hibridjárművekbe a motortechnológia legújabb fejlesztéseit építik be. Ezek a modern és hatékony hajtóművek a lehető legmagasabb igényeket támasztják az üzemanyagokkal szemben. A rendszertelen és rövid ideig tartó üzemeltetés esetében a belső égésű motoroknál nagy a veszély, hogy a befecskendező rendszerben lerakódások képződnek. Ezek rontják a porlasztási képet és az üzemanyag égését, és végső soron a motorteljesítmény romlásához vezetnek. Az el nem égett üzemanyag a motorolajba kerülhet, és felhígíthatja azt. Éppen ezért elképesztően fontos a tiszta üzemanyag-rendszer.

Hogyan lehet azt tisztán tartani?

David Kaiser: Az állandó, egyenletes motorhasználat sokat segít, azonban önmagában nem tudja orvosolni a problémát, és a hibridjárművekben található belső égésű motorok esetében kivételesnek is számít. A hibrid adalékunk speciális tisztítókomponensei leoldják a már meglévő lerakódásokat, és megakadályozzák, hogy új, ragadós, lakk- vagy gyantaszerű maradványok alakuljanak ki. Ezzel az adalék megelőzésként vagy meglévő problémák esetén is alkalmazható. A megelőzéshez elegendő rendszeresen a benzin mellé a tartályba önteni azt.

Peter Szarafinski
Head of Media Relations International
Phone:   +49 731 1420-189
Mobile:   +49 151 1620 7701
Peter.Szarafinski@liqui-moly.de
LIQUI MOLY GmbH | Jerg-Wieland-Straße 4 | 89081 Ulm | GERMANY

A LIQUI MOLY-ról
Több, mint 4000 termékével a LIQUI MOLY világszerte egyedülálló autókémiai választékot kínál: motorolajokat és adalékokat, zsírokat és pasztákat, spray-ket és autóápolókat, ragasztó- és tömítőanyagokat. Az 1957-ben alapított LIQUI MOLY minden fejlesztési és gyártási tevékenysége Németországban zajlik. Itt veretlen piacvezető az adalékok területén, és többször válaszották meg a legjobb olajmárkává. A tulajdonos Ernst Prost által vezetett cég a világ 120 országában értékesíti termékeit, és a 2016-ös évben 489 millió eurós árbevételt realizált.

About Us

With around 4,000 items, LIQUI MOLY offers a global, uniquely broad range of automotive chemicals: Motor oils and additives, greases and pastes, sprays and car care, glues and sealants. Founded in 1957, LIQUI MOLY develops and produces exclusively in Germany. There it is the undisputed market leader for additives and is repeatedly voted the best oil brand. The company led by Ernst Prost sells its products in more than 120 countries and generated 489m euros in sales in 2016.

Subscribe

Media

Media