Jelentős többlet a LIQUI MOLY-nál

Az olaj- és adalékspecialista a 2016-os évet rekordbevétellel zárja – Magyarországon átlagon felüli, 23 százalékos növekedést ér el

2017. február – A LIQUI MOLY tovább növekszik. 2016-ban a német olaj- és adalékspecialista árbevételét 11 százalékkal 489 millió euróra növelte. Ezzel a cég az előző évhez hasonlóan ismét árbevételi rekordot ért el. "Középvállalatként nem csak helytálltunk a nagyvállalatok nemzetközi versenyében, hanem piaci részesedést is tőlük elhódítanunk", mondta Ernst Prost, a LIQUI MOLY tulajdonos-ügyvezetője.

2016-ban a LIQUI MOLY közel 80.000 tonna kenőanyagot gyártott, és közel 14 millió dobozt töltött meg. A munkavállalók száma 60 fővel, 791-re növekedett. "Ők alkotják a sikerünk gerincét", így Ernst Prost. "Csak napról napra lelkes, motivált emberekkel lehet a céget előrevinni." Azt, hogy a munkavállalók mennyire azonosulnak a céggel, jól szemlélteti a betegségek alacsony száma és a hagyományosan nagyon alacsony fluktuációs ráta. Nagyon sok munkavállaló gyermeke szintén a LIQUI MOLY-nál kezdi el szakmai pályafutását. Ernst Prost: "Ez több, mint családi vállalkozás. Ez a LIQUI MOLY család."

A 2016-os évet az olajár jelentős ingadozása határozta meg. Decemberben a januári érték duplája volt. "Ez nem könnyíti meg az üzletünket", így Ernst Prost. "Emiatt nagyon fontos számunkra a fenntartható, minőségi növekedés, és ezért nem gyújtunk meg rövid életű árbevételi szalmalángokat." Németországban az árbevétel az előző évben 7 százalékkal nőtt. Ez több, mint amire számítottak, hiszen a LIQUI MOLY hazai piacán már jelentős piaci részesedéssel rendelkezik, amelyet már nehéz tovább növelni.

Az export még jobban alakult. Az árbevétel 15 százalékkal bővült. Ez elsősorban a kulcspiacokon, mint az USA-ban (40 százalékos növekedés) és Kínában (70 százalékos növekedés) tapasztalt bevételi ugrásoknak volt köszönhető. Oroszországban, a legnagyobb exportpiacán is sikerült a LIQUI MOLY-nak trendfordulót elérnie. 2015-ben a krími válság, a rubelgyengülés és a gazdasági problémák miatt a forgalom visszaesett. 2016-ban a számok jó irányba fordultak – a nehéz gazdasági helyzet ellenére.

Mostanra a LIQUI MOLY nyereségének két harmada külföldön keletkezik – emelkedő tendenciával. Erről az exportrészlegen működő 51 társvállalkozó gondoskodik. Ernst Prost: "Export területi vezetőink munkaidejük felét a vevőknél töltik, és támogatják őket a koncepciók és stratégiák kivitelezésében. Háttérmunkatársaink pedig gondoskodnak arról, hogy havonta konténerek százai induljanak el a világ minden részébe."

Magyarországon is tovább folytatódik a LIQUI MOLY növekedése. A bővülés 23 százalékos mértéke meghaladta a konszern átlagát. A LIQUI MOLY nagyszerű eredményeket ért el olyan egzotikus országokban, mint Irak, Algéria és Türkmenisztán. Miközben a versenytársak nem sok energiát fektetnek ezekbe a piacokba, a LIQUI MOLY kihasználja az ottani lehetőségeket (lásd még az Ernst Prosttal készült interjút).

Az olajgyárban folyó kiterjedt beruházási program a jövő évben zárul le. Azonban már most is több milliós beszerzések előtt állnak: a LIQUI MOLY egy új vállalati szoftver bevezetésén, illetve a gyártás korszerűsítésén és automatizálásán dolgozik. "Az automatizálásra azért van szükség, hogy megbirkózzunk a növekvő kereslettel, és tehermentesítsük munkatársainkat a jelentős fizikai igénybevétellel járó munkáknál", mondta Ernst Prost. "Emiatt egyetlen munkahelyet sem szüntetünk meg. Számunkra az ember mindig a gép felett áll."

A jelek továbbra is a növekedés irányába mutatnak. Az év eleje óta 14 új munkatársat vettek fel. A januári bevétel 16 százalékkal az előző év ugyanezen hónapja felett volt. Ernst Prost bizakodó: "2017-ben sikerül elérnünk a fél milliárdot."

Peter Szarafinski
Leiter Öffentlichkeitsarbeit Ausland
Head of Media Relations International
 
Phone:   +49 731 1420-189
Mobil:   +49 151 16207701
Fax:   +49 731 1420-82
Peter.Szarafinski@liqui-moly.de

LIQUI MOLY GmbH
Jerg-Wieland-Straße 4 | 89081 Ulm | GERMANY

A LIQUI MOLY-ról
Több, mint 4000 termékével a LIQUI MOLY világszerte egyedülálló autókémiai választékot kínál: motorolajokat és adalékokat, zsírokat és pasztákat, spray-ket és autóápolókat, ragasztó- és tömítőanyagokat. Az 1957-ben alapított LIQUI MOLY minden fejlesztési és gyártási tevékenysége Németországban zajlik. Itt veretlen piacvezető az adalékok területén, és többször válaszották meg a legjobb olajmárkává. A tulajdonos Ernst Prost által vezetett cég a világ 120 országában értékesíti termékeit, és a 2016-ös évben 489 millió eurós árbevételt realizált.

About Us

With around 4,000 items, LIQUI MOLY offers a global, uniquely broad range of automotive chemicals: Motor oils and additives, greases and pastes, sprays and car care, glues and sealants. Founded in 1957, LIQUI MOLY develops and produces exclusively in Germany. There it is the undisputed market leader for additives and is repeatedly voted the best oil brand. The company led by Ernst Prost sells its products in more than 120 countries and generated 489m euros in sales in 2016.

Media

Media

Documents & Links