Jelentős többlet a LIQUI MOLY-nál

Report this content

Az olaj- és adalékspecialista a 2016-os évet rekordbevétellel zárja – Magyarországon átlagon felüli, 23 százalékos növekedést ér el

2017. február – A LIQUI MOLY tovább növekszik. 2016-ban a német olaj- és adalékspecialista árbevételét 11 százalékkal 489 millió euróra növelte. Ezzel a cég az előző évhez hasonlóan ismét árbevételi rekordot ért el. "Középvállalatként nem csak helytálltunk a nagyvállalatok nemzetközi versenyében, hanem piaci részesedést is tőlük elhódítanunk", mondta Ernst Prost, a LIQUI MOLY tulajdonos-ügyvezetője.

2016-ban a LIQUI MOLY közel 80.000 tonna kenőanyagot gyártott, és közel 14 millió dobozt töltött meg. A munkavállalók száma 60 fővel, 791-re növekedett. "Ők alkotják a sikerünk gerincét", így Ernst Prost. "Csak napról napra lelkes, motivált emberekkel lehet a céget előrevinni." Azt, hogy a munkavállalók mennyire azonosulnak a céggel, jól szemlélteti a betegségek alacsony száma és a hagyományosan nagyon alacsony fluktuációs ráta. Nagyon sok munkavállaló gyermeke szintén a LIQUI MOLY-nál kezdi el szakmai pályafutását. Ernst Prost: "Ez több, mint családi vállalkozás. Ez a LIQUI MOLY család."

A 2016-os évet az olajár jelentős ingadozása határozta meg. Decemberben a januári érték duplája volt. "Ez nem könnyíti meg az üzletünket", így Ernst Prost. "Emiatt nagyon fontos számunkra a fenntartható, minőségi növekedés, és ezért nem gyújtunk meg rövid életű árbevételi szalmalángokat." Németországban az árbevétel az előző évben 7 százalékkal nőtt. Ez több, mint amire számítottak, hiszen a LIQUI MOLY hazai piacán már jelentős piaci részesedéssel rendelkezik, amelyet már nehéz tovább növelni.

Az export még jobban alakult. Az árbevétel 15 százalékkal bővült. Ez elsősorban a kulcspiacokon, mint az USA-ban (40 százalékos növekedés) és Kínában (70 százalékos növekedés) tapasztalt bevételi ugrásoknak volt köszönhető. Oroszországban, a legnagyobb exportpiacán is sikerült a LIQUI MOLY-nak trendfordulót elérnie. 2015-ben a krími válság, a rubelgyengülés és a gazdasági problémák miatt a forgalom visszaesett. 2016-ban a számok jó irányba fordultak – a nehéz gazdasági helyzet ellenére.

Mostanra a LIQUI MOLY nyereségének két harmada külföldön keletkezik – emelkedő tendenciával. Erről az exportrészlegen működő 51 társvállalkozó gondoskodik. Ernst Prost: "Export területi vezetőink munkaidejük felét a vevőknél töltik, és támogatják őket a koncepciók és stratégiák kivitelezésében. Háttérmunkatársaink pedig gondoskodnak arról, hogy havonta konténerek százai induljanak el a világ minden részébe."

Magyarországon is tovább folytatódik a LIQUI MOLY növekedése. A bővülés 23 százalékos mértéke meghaladta a konszern átlagát. A LIQUI MOLY nagyszerű eredményeket ért el olyan egzotikus országokban, mint Irak, Algéria és Türkmenisztán. Miközben a versenytársak nem sok energiát fektetnek ezekbe a piacokba, a LIQUI MOLY kihasználja az ottani lehetőségeket (lásd még az Ernst Prosttal készült interjút).

Az olajgyárban folyó kiterjedt beruházási program a jövő évben zárul le. Azonban már most is több milliós beszerzések előtt állnak: a LIQUI MOLY egy új vállalati szoftver bevezetésén, illetve a gyártás korszerűsítésén és automatizálásán dolgozik. "Az automatizálásra azért van szükség, hogy megbirkózzunk a növekvő kereslettel, és tehermentesítsük munkatársainkat a jelentős fizikai igénybevétellel járó munkáknál", mondta Ernst Prost. "Emiatt egyetlen munkahelyet sem szüntetünk meg. Számunkra az ember mindig a gép felett áll."

A jelek továbbra is a növekedés irányába mutatnak. Az év eleje óta 14 új munkatársat vettek fel. A januári bevétel 16 százalékkal az előző év ugyanezen hónapja felett volt. Ernst Prost bizakodó: "2017-ben sikerül elérnünk a fél milliárdot."

Peter Szarafinski
Leiter Öffentlichkeitsarbeit Ausland
Head of Media Relations International
 
Phone:   +49 731 1420-189
Mobil:   +49 151 16207701
Fax:   +49 731 1420-82
Peter.Szarafinski@liqui-moly.de

LIQUI MOLY GmbH
Jerg-Wieland-Straße 4 | 89081 Ulm | GERMANY

A LIQUI MOLY-ról
Több, mint 4000 termékével a LIQUI MOLY világszerte egyedülálló autókémiai választékot kínál: motorolajokat és adalékokat, zsírokat és pasztákat, spray-ket és autóápolókat, ragasztó- és tömítőanyagokat. Az 1957-ben alapított LIQUI MOLY minden fejlesztési és gyártási tevékenysége Németországban zajlik. Itt veretlen piacvezető az adalékok területén, és többször válaszották meg a legjobb olajmárkává. A tulajdonos Ernst Prost által vezetett cég a világ 120 országában értékesíti termékeit, és a 2016-ös évben 489 millió eurós árbevételt realizált.

Media

Media

Documents & Links