LIQUI MOLY se obrača proti alternativnim pogonom

Report this content

Poseben dodatek za hibridna vozila in piktogram za označevanje motornih olj

Oktober 2017 – število registriranih vozil z alternativnimi pogoni je v primerjavi s številom vozil z dizelskim ali bencinskim motorjem še majhno, toda nove vrste pogonov spreminjajo avtomobilsko industrijo. Tudi podjetje LIQUI MOLY se intenzivno ukvarja s to temo in na trg prinaša novost: dodatek za hibride, poseben dodatek gorivu, ki so ga razvili za hibridna vozila. Poleg tega so ustrezna motorna olja za te motorje označena s piktogramom.

Pravzaprav je dodatek za hibride že sam po sebi hibrid, saj združuje dve lastnosti. Stabilizira kakovost goriva in čisti sistem vbrizgavanja. Pri hibridnih vozilih je glavni pogon elektromotor; motor na izgorevanje deluje le kot pomočnik. Večinoma je v uporabi le kratek čas. »To povzroči dve težavi,« se zaveda David Kaiser, vodja raziskav in razvoja v podjetju LIQUI MOLY, ki je strokovnjak za avtomobilsko kemijo.

»Gorivo je dlje časa v rezervoarju in se hitreje stara,« primerja David Kaiser z vozili, ki jih poganja izključno dizelski ali bencinski motor. Dodatna težava: v sistemu vbrizgavanja se zaradi nerednega in kratkotrajnega delovanja pojavijo ostanki. Na novo razviti dodatek za hibride ohranja kakovost bencina, ščiti pred nastankom oblog v sistemu vbrizgavanja in odstranjuje nastale ostanke. »Tako reši obe težavi,« pravi strokovnjak iz podjetja LIQUI MOLY.

S to novostjo podjetje podkrepljuje svoje razvojne kompetence v branži, ki je na poti k velikim spremembam. Avtomobilska industrija se bo v prihodnjih desetih letih bolj spremenila, kot se je v preteklih 100 letih. Vzrok za to so različni trendi, eden izmed njih je električna mobilnost. »Made in Germany (narejeno v Nemčiji) za nas poleg kakovosti predstavlja predvsem spremembe zaradi novosti. Zaradi tega je raziskovanje pri nas že od nekdaj nosilni steber našega uspeha,« pravi David Kaiser.

Z motorji na izgorevanje se podjetje ukvarja že od svoje ustanovitve pred 60 leti. Na podlagi teh izkušenj je bilo na dlani, da se bodo pri alternativnih pogonih sprva osredotočili na električne hibride. Glede na svetovne številke registracij so hibridna vozila med alternativnimi pogoni na samem vrhu. Po podatkih Statiste in IHS Autoinsight se bo do leta 2025 razmik v primerjavi s čistimi električnimi vozili občutno povečal. »Stavimo na pravega konja,« poudarja vodja raziskav in razvoja v podjetju LIQUI MOLY. »Ker dizelski motorji v hibridih igrajo le podrejeno vlogo, ki se zmanjšuje, na trg prinašamo dodatek za bencin.«

Tudi pri mazivih se je pojavila sprememba, vendar le sprememba zunanjosti: etikete na 1 in 5-litrskih ročkah so bile dopolnjene s piktogramom za hibridna vozila. Tako lahko vozniki in mehaniki v delavnicah takoj vidijo, ali je motorno olje primerno za hibridna vozila. Kdor se želi povsem prepričati, si lahko ogleda spletni vodniku o oljih podjetja LIQUI MOLY.

»Brez vzdrževanja so na vrsti težave« 

Hibridna tehnologija predstavlja nevarnost za vgrajeni motor na izgorevanje, se zaveda David Kaiser iz podjetja LIQUI MOLY 

Oktober 2017 – vozila na hibridni pogon v enem avtomobilu združujejo dva različna vira moči: elektromotor in motor na izgorevanje. Drugače kot pri običajnih vozilih, ki jih poganjata izključno bencin ali nafta, motor na izgorevanje v hibridnem avtomobilu deluje le v določenih situacijah in še takrat pogosto le pod manjšo obremenitvijo. David Kaiser, vodja raziskav in razvoja v podjetju LIQUI MOLY, nemškem strokovnjaku za olja in dodatke, razlaga, kakšne težave lahko to povzroči in kako se jim lahko vozniki avtomobilov in mehaniki v delavnicah izognejo.

V čem se razlikujejo zahteve motorja na izgorevanje v hibridnem avtomobilu v primerjavi s tistim v običajnem vozilu?

David Kaiser: V hibridnem vozilu motor na izgorevanje ni stalno v uporabi. Pri speljevanju, v mestnem prometu in na kratkih vožnjah energijo daje električni pogon. Le na dolgih vožnjah, od srednje hitrosti naprej ali v primeru praznih baterij se vklopi motor na izgorevanje. V celoti gledano je to zelo enostranski vozni profil.

Toda dolge vožnje bolj varujejo pred obrabo kot kratke vožnje, mar ne?

David Kaiser: To drži. Hibridna vozila imajo v primerjavi z običajnimi avtomobili krajši doseg in svojo moč izkazujejo na kratkih in srednje dolgih vožnjah. Motor na izgorevanje je zato le redko v uporabi in le za kratek čas. To je dobro za okolje, toda slabo za motor.

Zakaj?

David Kaiser: Gorivo zaradi manjše porabe hibridov dlje časa ostane v rezervoarju in se zato hitreje stara. Goriva za Ottov motor in nafta spremenijo svojo kakovost zaradi vpliva zraka oz. kisika, ki ga vsebuje, vlage in temperature. To poslabša hladni zagon in vozne lastnosti v daljši fazi ogrevanja motorjev hibridnih vozil. S tem so goriva izpostavljena tudi naravnemu procesu staranja in oksidaciji. Z dovodom kisika gorivo oksidira. To lahko povzroči nastanek ostankov. Vse to poslabša lastnosti goriva. V izrednih primerih postane neuporabno za motor.

Kako lahko voznik to prepreči?

David Kaiser: Kakovost goriva lahko z dodatki, tako imenovanimi aditivi, stabiliziramo. Podjetje LIQUI MOLY je razvilo tak dodatek, ki je namenjen posebej hibridnim vozilom. Naloga dodatka je, da upočasni proces staranja bencina in ohrani njegovo kakovost.

Ali lahko prej omenjeni ostanki v rezervoarju povzročijo težave?

David Kaiser: Predpogoj za dobro delujoč motor so motorno olje, elektrika, zrak, hladilna tekočina in gorivo. Če je ovirana ena izmed teh komponent, lahko motor odpove. Ostanki v rezervoarju lahko zamašijo filter za gorivo. Toliko oblog se pojavi le izjemoma. Glavna težava ostankov je nekje drugje?

Kje točno?

David Kaiser: V hibridnih vozilih so najnovejši dosežki razvoja tehnologije motorjev. Ti moderni in učinkoviti motorji postavljajo najvišje zahteve glede kakovosti goriva. Ravno pri nerednem in kratkotrajnem delovanju motorja na izgorevanje obstaja velika nevarnost, da se bodo na sistemu vbrizgavanja pojavili ostanki. Ti otežijo pršenje in izgorevanje goriva, kar vodi do slabše zmogljivosti motorja. Neizgorelo gorivo lahko pride v motorno olje in ga razredči. Zaradi tega je čist sitem goriva izjemno pomemben.

Kako ga lahko ohranimo čistega?

David Kaiser: Stalen, enakomeren tek motorja zelo pomaga, ni pa edina rešitev in pri motorjih na izgorevanje v hibridnih vozilih je tudi izjema. Posebni čistilni dodatki v našem dodatku za hibride odstranijo obstoječe obloge in preprečijo, da bi se pojavili novi lepljivi, lakasti ali smolnati ostanki. To pomeni, da lahko dodatek uporabimo preventivno ali ob nastalih težavah. Za preprečevanje ga moramo redno dodajati bencinu v rezervoarju.

Peter Szarafinski
Head of Media Relations International
Phone:   +49 731 1420-189
Mobile:   +49 151 1620 7701
Peter.Szarafinski@liqui-moly.de
LIQUI MOLY GmbH | Jerg-Wieland-Straße 4 | 89081 Ulm | GERMANY

O podjetju LIQUI MOLY
Z okoli 4000 izdelki ponuja podjetje LIQUI MOLY obsežen edinstven asortiment avtomobilskih kemičnih izdelkov na svetu: motorna olja in dodatke, masti in paste, spreje in izdelke za nego avtomobilov, lepila in tesnilna sredstva. Podjetje LIQUI MOLY, ki je bilo ustanovljeno leta 1957, svoje izdelke razvija in proizvaja izključno v Nemčiji. Tam je neizpodbitno vodilno podjetje na trgu na področju dodatkov in je vedno znova izbrano za najboljšo znamko olj. Podjetje, ki ga vodi lastnik Ernst Prost, svoje izdelke prodaja v več kot 120 državah in je v letu 2016 ustvarilo promet v višini 489 milijonov evrov.

Media

Media