Nova generacija motornih olj LIQUI MOLY

Top Tec 6100 za vozila BMW in Top Tec 6200 za vozila Volkswagen

Marec 2017 – Učinkovitejši motorji potrebujejo učinkovitejša motorna olja. Zato nemški strokovnjak za olja in dodatke, podjetje LIQUI MOLY, na trgu predstavlja dve novi motorni olji, ki izpolnjujeta zahteve vozil BMW in Volkswagen: Top Tec 6100 in Top Tec 6200. Predstavljata generacijski preskok v tehnologiji motornih olj.

Obe olji sta bili razviti za standard Euro 6 za izpušne pline motornih vozil. To pomeni, da sta bolj redko tekoči kot običajna olja. Bolj redko kot je olje, toliko manjši je njegov notranji upor v motorju. »Za proizvajalce avtomobilov je to ena izmed številnih možnosti, da zmanjšajo porabo goriva in s tem tudi vrednosti izpušnih plinov,« razlaga Oliver Kuhn, namestnik vodje laboratorija za olja v podjetju LIQUI MOLY.

Olje Top Tec 6100 izpolnjuje zahteve standarda BMW Longlife-12 FE, njegova viskoznost 0W-30 pa je še v mejah običajnih olj. Drugače je z oljem Top Tec 6200 z odobritvijo podjetja VW, številka 50800/50900. Z viskoznostjo 0W-20 je izredno redko tekoče olje. »Za podjetje Volkswagen je to velik korak,« razlaga Oliver Kuhn. Olje Top Tec 6200 ni primerljivo z ostalimi olji, ki imajo enako, nizko viskoznost 0W-20.

»Obe novi olji Top Tec sta posebni olji, ki sta primerni le za posebne motorje. Nista kompatibilni v obratni smeri in nikakor ju ne smemo naliti v druge motorje,« pravi Oliver Kuhn. Za te motorje sta olji namreč preredki: oljni film je zelo tanek in pojavi se lahko večja obraba motorja. Da bi preprečili zamenjavo, imata novi olji drugačno obliko kot ostala olja linije Top Tec podjetja LIQUI MOLY. Poleg tega nista oštevilčeni s številko 4000 kot vsa dosedanja olja Top Tec, temveč sta to prvi olji s številko 6000.

Pri uporabi novih olj morajo biti vozniki in zaposleni v delavnicah pazljivi, prav tako pa morajo biti pazljivi tudi pri proizvodnji v podjetju LIQUI MOLY. Proizvodnja novih olj je namreč zelo zahtevna. »Mešanje novih olj je izredno natančen postopek,« pravi Oliver Kuhn. Tudi pri najmanjšem odstopanju od recepture zmešano olje ni več uporabno.

»Postaja nevarno«

Naraščajoče število različnih motornih olj pomeni nevarnost za voznike, opozarja Oliver Kuhn iz podjetja LIQUI MOLY 

Marec 2017 – Proizvajalci avtomobilov zahtevajo vedno nova olja in število novih vrst olj raste in raste. LIQUI MOLY z oljema Top Tec 6100 in Top Tec 6200 na trg prinaša dva primera olj najnovejše generacije. Oliver Kuhn, namestnik vodje laboratorija za olja v podjetju LIQUI MOLY, razlaga prednosti izredno redko tekočih olj in opozarja na nevarnost za voznike in delavnice.

Zakaj so motorna olja vedno redkejša?

Oliver Kuhn: Za tem stojijo proizvajalci avtomobilov. Vaši avtomobili naj bi porabili čim manj goriva in izpustili čim manj izpušnih plinov. Da bi to dosegli, preizkušajo številne možnosti. Ena izmed teh je motorno olje. Olje sicer naolji motor, ampak ga hkrati tudi zavira. Gosto, židko olje motor zavira bolj kot redko olje. Z redkejšim motornim oljem se poraba zmanjša za dva do tri odstotke.

Naj tudi jaz uporabljam redkejše motorno olje?

Le, če je motor primeren za takšno olje. Redko olje v običajnem motorju povzroči masivno obrabo in v bližnji prihodnosti privede do znatne škode na motorju. Že sedaj smo morali paziti na to, da smo uporabili ustrezno olje, zdaj pa postaja zares nevarno. Zato vam svetujemo, da v priročniku ali v našem vodniku o oljih na spletni strani www.liqui-moly.com vedno najprej preverite, če je olje primerno za vaše vozilo.

Zakaj ne obstaja olje, ki bi bilo ustrezno za vse avtomobile?

Olje je dandanes tekoč rezervni del, ki je narejen za točno določen tip motorja. Tako malo kot je kompletov zavor primernih za vse avtomobile, tako malo je olj za vse avtomobile.

Bodo v prihodnosti olja še redkejša?

Da, trend gre v tej smeri. V panogi že delajo na viskoznosti 0W-16 in 0W-12. Te viskoznosti se vedno bolj približujejo viskoznosti vode.

Peter Szarafinski
Leiter Öffentlichkeitsarbeit Ausland
Head of Media Relations International
 
Phone:   +49 731 1420-189
Mobil:   +49 151 16207701
Fax:   +49 731 1420-82
Peter.Szarafinski@liqui-moly.de

LIQUI MOLY GmbH
Jerg-Wieland-Straße 4 | 89081 Ulm | GERMANY

O podjetju LIQUI MOLY
Z okoli 4000 izdelki ponuja podjetje LIQUI MOLY obsežen edinstven asortiment avtomobilskih kemičnih izdelkov na svetu: motorna olja in dodatke, masti in paste, spreje in izdelke za nego avtomobilov, lepila in tesnilna sredstva. Podjetje LIQUI MOLY, ki je bilo ustanovljeno leta 1957, svoje izdelke razvija in proizvaja izključno v Nemčiji. Tam je neizpodbitno vodilno podjetje na trgu na področju dodatkov in je vedno znova izbrano za najboljšo znamko olj. Podjetje, ki ga vodi lastnik Ernst Prost, svoje izdelke prodaja v več kot 120 državah in je v letu 2016 ustvarilo promet v višini 489 milijonov evrov.

Media

Media