Σαφές πλεόνασμα για τη LIQUI MOLY

Report this content

Ο ειδικός στα λιπαντικά και τα πρόσθετα κλείνει το 2016 με ρεκόρ τζίρου – Εξαιρετική άνοδος άνω του μέσου όρου 17% στην Ελλάδα

Φεβρουάριος 2017 – Η LIQUI MOLY συνεχίζει να αναπτύσσεται. Η γερμανική εταιρεία παραγωγής λαδιών και πρόσθετων αύξησε το 2016 τον κύκλο εργασιών της κατά 11% στα 489 εκατ. ευρώ. Έτσι, η εταιρεία κατέγραψε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ένα νέο ρεκόρ τζίρου. «Ως μεσαία επιχείρηση, όχι μόνο αντισταθήκαμε στον ανταγωνισμό με διεθνείς μεγαλοομίλους, αλλά τους πήραμε ακόμη και μερίδια αγοράς», δήλωσε ο Ernst Prost, διευθύνων σύμβουλος της LIQUI MOLY.

Το 2016, η LIQUI MOLY παρήγαγε περίπου 80.000 τόνους λιπαντικών και γέμισε περισσότερα από 14 εκατομμύρια δοχεία. Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 60 και έφθασε τους 791. «Είναι ο πυρήνας της επιτυχίας μας», λέει ο Ernst Prost. «Αυτό είναι εφικτό μόνο με ανθρώπους με κίνητρο, οι οποίοι καταβάλλουν καθημερινή προσπάθεια και προωθούν την επιχείρηση.» Ο βαθμός ταύτισης των εργαζομένων με την επιχείρησή τους φαίνεται από το χαμηλό αριθμό αναρρωτικών αδειών, καθώς και από τα κατά παράδοση πολύ χαμηλά ποσοστά αντικατάστασης του προσωπικού. Τέλος, από το γεγονός ότι τα παιδιά πολλών εργαζομένων ξεκινούν επίσης τη σταδιοδρομία τους στη LIQUI MOLY. Ο Ernst Prost δηλώνει: «Δεν είμαστε μόνο μια οικογενειακή επιχείρηση. Είμαστε η οικογένεια της LIQUI MOLY.»

Το 2016 χαρακτηρίστηκε από τις ισχυρές διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου. Το Δεκέμβριο η τιμή του διπλασιάστηκε σε σχέση με τον Ιανουάριο. «Αυτό δεν κάνει τη δουλειά μας ευκολότερη», λέει ο Ernst Prost. «Για τον λόγο αυτό, στρεφόμαστε στην αειφόρο, ποιοτική ανάπτυξη και δεν βιώνουμε πρόσκαιρους ενθουσιασμούς για τα νούμερα.» Στη Γερμανία ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε πέρυσι κατά 7%. Το ποσοστό αυτό υπερέβη τις προσδοκίες, καθώς η LIQUI MOLY έχει καταφέρει από καιρό να κερδίσει ένα μερίδιο από την εθνική αγορά της, το οποίο πολύ δύσκολα αυξάνεται υπό τις παρούσες συνθήκες.

Στις εξαγωγές τα πράγματα ήταν ακόμη καλύτερα. Εκεί, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 15%. Αυτό οφείλεται κυρίως σε άλμα του τζίρου σε αγορές-κλειδιά, όπως στις ΗΠΑ (αύξηση 40%) και την Κίνα (αύξηση 70%). Και με τη Ρωσία, η LIQUI MOLY κατάφερε να αναστρέψει τις τάσεις στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της. Εκεί, το 2015 οι πωλήσεις είχαν καταρρεύσει εξαιτίας της κρίσης στην Κριμαία, της πτώσης που σημείωσε το ρούβλι και των προβλημάτων στην οικονομία. Το 2016, τα νούμερα ανέκαμψαν – αν και η οικονομική κατάσταση παρέμεινε δύσκολη.

Εντωμεταξύ, η LIQUI MOLY παράγει τα δύο τρίτα του εισοδήματός της στο εξωτερικό – με ανοδική τάση. Γι' αυτό φροντίζουν οι 51 εργαζόμενοι του τμήματος εξαγωγών. Ο Ernst Prost δηλώνει: «Οι διευθυντές των περιοχών εξαγωγών μας αφιερώνουν τον μισό χρόνο εργασίας τους κοντά στους πελάτες και τους βοηθούν να εφαρμόσουν επί τόπου σχέδια και στρατηγικές. Και το back office μας φροντίζει ώστε κάθε μήνα εκατοντάδες κοντέινερ να αποστέλλονται σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η LIQUI MOLY σημειώνει ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η αύξηση του τζίρου στο 17% υπερβαίνει ακόμη και το ποσοστό ανάπτυξης του ομίλου. Το γεγονός ότι η LIQUI MOLY έχει βρει έναν ισχυρό τοπικό συνεργάτη στην S&M - Ε. Σκαζίκης – Λ. Μαραγκός Α.Ε. αποδίδει καρπούς, αν και έχουν ζήσει μαζί και δύσκολες στιγμές. Η LIQUI MOLY σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο ακόμη και σε μάλλον εξωτικές χώρες όπως το Ιράκ, η Αλγερία και το Τουρκμενιστάν. Ενώ οι ανταγωνιστές δεν επενδύουν και πολλή προσπάθεια σε αυτές τις αγορές, η LIQUI MOLY εξαντλεί το δυναμικό που υπάρχει εκεί (βλ. επίσης συνέντευξη με τον κ. Ernst Prost).

Το εκτενές επενδυτικό πρόγραμμα στο εργοστάσιο λιπαντικών θα ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, στον ορίζοντα βρίσκονται ήδη οι επόμενες αγορές αξίας εκατομμυρίων: η LIQUI MOLY εργάζεται για την εφαρμογή ενός νέου επιχειρησιακού λογισμικού, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση της παραγωγής της. «Η αυτοματοποίηση είναι απαραίτητη, για να διαχειριστούμε την αυξανόμενη ζήτηση και να αποφορτίσουμε τους εργαζομένους μας από την εντατική σωματική εργασία», δήλωσε ο Ernst Prost. «Με τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν περικόπτουμε καμία απολύτως θέση εργασίας. Εξάλλου, για μας ο άνθρωπος βρίσκεται πάντα πάνω από τη μηχανή.»

Τα σημάδια υποδεικνύουν λοιπόν περαιτέρω ανάπτυξη. Από την αρχή του έτους προσλήφθηκαν 14 νέοι εργαζόμενοι. Και ο τζίρος του Ιανουαρίου σημείωσε αύξηση της τάξης του 16% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ο Ernst Prost είναι αισιόδοξος: «το 2017 θα καταρρίψουμε το φράγμα του μισού εκατομμυρίου.»

Peter Szarafinski
Leiter Öffentlichkeitsarbeit Ausland
Head of Media Relations International
 
Phone:   +49 731 1420-189
Mobil:   +49 151 16207701
Fax:   +49 731 1420-82
Peter.Szarafinski@liqui-moly.de

LIQUI MOLY GmbH
Jerg-Wieland-Straße 4 | 89081 Ulm | GERMANY

Σχετικά με τη LIQUI MOLY
Η LIQUI MOLY προσφέρει με σχεδόν 4000 προϊόντα τη μεγαλύτερη γκάμα χημικών προϊόντων για μηχανοκίνητα οχήματα στον κόσμο: λάδια και πρόσθετα κινητήρα, γράσα και πάστες, σπρέι και προϊόντα περιποίησης αυτοκινήτου, κόλλες και στεγανοποιητικά. Η LIQUI MOLY ιδρύθηκε το 1957 και τα προϊόντα της σχεδιάζονται και παράγονται αποκλειστικά στη Γερμανία. Εκεί αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της αγοράς στα πρόσθετα και βραβεύεται συνεχώς ως η καλύτερη μάρκα λαδιών. Η επιχείρηση με ιδιοκτήτη τον Ernst Prost διαθέτει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 120 χώρες και ο κύκλος εργασιών της άγγιξε το 2016 τα 489 εκατομμύρια ευρώ.

Media

Media

Documents & Links