Új generációs motorolajok a LIQUI MOLY-tól

Top Tec 6100 BMW-hez és Top Tec 6200 Volkswagenhez

2017. március – Az egyre hatékonyabb motorokhoz egyre hatékonyabb motorolajokra van szükség. Ezért a LIQUI MOLY, a német olaj- és adalékspecialista két új motorolajat dob piacra, amelyek megfelelnek a BMW és a Volkswagen követelményeinek: a Top Tec 6100-at és a Topc Tec 6200-at. Ezek generációváltást jelentenek a motorolaj-technológia területén.

Mindkét olajat az Euro 6 kibocsátási norma alapján fejlesztették. Ez azt jelenti, hogy kevésbé viszkózusak, mint a hagyományos olajok. Minél hígabb az olaj, annál kisebb az ellenállása a motorban. "Az autógyártók számára ez az egyik eszköze az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentésének", magyarázza Oliver Kuhn, a LIQUI MOLY olajlaboratóriumának helyettes vezetője.

A Top Tec 6100 megfelel a BMW Longlife-12 FE normának, viszkozitásával pedig a 0W-30 esetében megszokott tartományban mozog. A VM 50800/50900 jóváhagyású Top Tec 6200 esetében ez másként alakul. 0W-20-ként rendkívül híg olajról van szó. "A Volkswagen számára ez nagy ugrás", magyarázza Oliver Kuhn. Így a Top Tec 6200 nem hasonlítható össze más olajokkal, amelyek ugyanilyen alacsony, 0W-20 viszkozitásúak.

"A két új Top-Tec-olaj speciális, melyek csak ezekhez az adott motorokhoz használhatók. Nincs visszafelé irányuló kompatibilitás, és semmiképpen sem tölhetők bele más motorokba", így Oliver Kuhn. Ezekhez a motorokhoz ugyanis ezek az olajok túl hígak: Ezáltal a kenőanyagréteg nagyon vékony, így fokozott motorkopáshoz vezethet. Az összetévesztés kockázatának mérséklése érdekében az új olajok másképpen néznek ki, mint a LIQUI MOLY Top-Tec sorozatának többi olaja. Ezen kívül nem 4000-es számozást viselnek, mint az eddigi Top-Tec olajok, hanem ezek az első 6000-es számozású olajok.

Nem csak az autósoknak és a műhelyeknek kell figyelniük az új olaj használata során, hanem a LIQUI MOLY-nak is a gyártásnál. Az új olajok gyártása nagyon nagy igényeket támaszt. "Az új olajok kikeverése rendkívül nagy precizitású folyamat", mondta Oliver Kuhn. A receptúrától történő legcsekélyebb eltérés esetén a kikevert olaj nem használható.

"Kezd veszélyessé válni"

A motorolajok egyre sokszínűbbé válnak, ez pedig veszélyeket rejteget az autósok számára, figyelmeztet Oliver Kuhn a LIQUI MOLY-tól 

2017. március – Az autógyártók egyre újabb olajokat követelnek, az olajok sokfélesége pedig egyre csak bővül. A LIQUI MOLY a Top Tec 6100 és a Top Tec 6200 esetében két új generációs olajat vezet be a piacra. Oliver Kuhn, a LIQUI MOLY olajlaborjának helyettes vezetője elmagyarázza a különösen híg olajok előnyeit, és felhívja az autósok és a műhelyek figyelmét a veszélyekre.

Miért lesznek a motorolajok egyre hígabbak?

Oliver Kuhn: Ennek hátterében az autógyártók húzódnak meg. Az autóiknak egyre kevesebb üzemanyagok kell fogyasztaniuk, és egyre kevesebbnek kell lennie a károsanyag kibocsátásuknak. Ennek eléréséhez számos paramétert módosítanak. Ezek egyike a motorolaj. Az olaj biztosítja ugyan a motor kenését, egyúttal azonban fékezi is azt. A sűrű, nehezen folyó olaj erősebben fékezi a motort, mint a híg olaj. A hígabb olaj hatására csökken akár két-három százalékkal is csökkenthető a fogyasztás.

Akkor én is használjak hígabb olajat?

Csak akkor, ha a motor arra lett kialakítva. A hígabb olajat egy hagyományos motorba öntve masszív kopás lép fel, ez pedig belátható időn belül maradandó kárt tesz a motorban. Eddig is nagyon ügyelni kellett arra, hogy a megfelelő motorolajat válasszuk, mostantól azonban veszélyes is, ha nem így teszünk. Ezért először mindig ellenőrizzük a kézikönyvben vagy a www.liqui-moly.hu oldalon található olajútmutatót, hogy az adott olaj használható-e az autóban.

Miért nincs egy olaj, ami minden autóhoz jó?

Az olaj ma már egy folyékony alkatrész, amit pontosan az adott motortípushoz alakítanak ki. Ugyanúgy nincs egyetlen olajtípus minden autóhoz, ahogyan nincs egy féktípus sem.

A jövőben lesznek még hígabb olajok?

Igen, a trend ebbe az irányba mutat. Az iparágban már előfordulnak 0W-16 és 0W-12 viszkozitások is. Ezek a viszkozitások egyre közelebb állnak a vízhez.

Peter Szarafinski
Leiter Öffentlichkeitsarbeit Ausland
Head of Media Relations International
 
Phone:   +49 731 1420-189
Mobil:   +49 151 16207701
Fax:   +49 731 1420-82
Peter.Szarafinski@liqui-moly.de

LIQUI MOLY GmbH
Jerg-Wieland-Straße 4 | 89081 Ulm | GERMANY

A LIQUI MOLY-ról
Több, mint 4000 termékével a LIQUI MOLY világszerte egyedülálló autókémiai választékot kínál: motorolajokat és adalékokat, zsírokat és pasztákat, spray-ket és autóápolókat, ragasztó- és tömítőanyagokat. Az 1957-ben alapított LIQUI MOLY minden fejlesztési és gyártási tevékenysége Németországban zajlik. Itt veretlen piacvezető az adalékok területén, és többször válaszották meg a legjobb olajmárkává. A tulajdonos Ernst Prost által vezetett cég a világ 120 országában értékesíti termékeit, és a 2016-ös évben 489 millió eurós árbevételt realizált.

Media

Media