Za zdrave zobnike

Report this content

Podjetje LIQUI MOLY predstavlja dve posebni olji za menjalnike oldtajmerjev

November 2017 – Za delovanje menjalnika s čim manj trenja poskrbi ustrezno olje. Olja za menjalnike za sodobna vozila lahko zobnikom v oldtajmerjih poškodujejo zobe, zato jih je potrebno oskrbeti s posebnimi mazivi. Tem zahtevam ustrezata obe novi klasični olji za menjalnike nemškega strokovnjaka za olja in dodatke, podjetja LIQUI MOLY, z viskoznostjo SAE 90 in SAE 140.

Tako kot sodobna motorna olja ne spadajo v oldtajmerje, tako tudi sodobna olja za menjalnike spadajo le v sodobna vozila. Nova olja so namreč običajno preredka za stare menjalnike. Tudi odpornost materialov ima pomembno vlogo: v številnih menjalnikih oldtajmerjev, še posebej v tistih narejenih pred letom 1950, so uporabljali barvne kovine, kot je bron, in bele kovine ali zlitine. Ti materiali ne prenašajo sestavin, ki so v sodobnih oljih za menjalnike. »Te sestavine napadajo kovine. Poleg tega so dodatki v razredih API GL 5 in 4 predimenzionirani za oldtajmerje,« pravi Oliver Kuhn, namestnik vodje laboratorija za maziva v podjetju LIQUI MOLY.

Klasifikacija olj za menjalnike se nanaša na ameriški naftni inštitut (API) in sega od API GL 1 do API GL 5. Povedano enostavno: večja kot je številka, toliko bolj sodobno je olje in toliko večje je število dodatkov. »Včasih sta bila ročni menjalnik in pogonska gred ločena in zato so bile tudi lastnosti za posamezno olje jasno določene,« razlaga Oliver Kuhn. Olja za menjalnike so delovali glede na sinhronske obroče in so jih oskrbovali z manj oz. milejšimi dodatki. Ker so v pogonski gredi tlaki precej večji, so imela ta maziva temu primerno več dodatkov.

Skoraj bi obveljala domneva, da bi lahko posegli po starih recepturah za mazalna olja. Toda strokovnjak to odsvetuje: »Te recepture ne ustrezajo današnjemu znanju. Prav tako nimajo dovolj ustreznih dodatkov,« razlaga strokovnjak. Klasični olji za menjalnike LIQUI MOLY SAE 90 in SAE 140 zapolnjujeta to vrzel s posebej prilagojenimi dodatki. »Naši novi olji za menjalnike združujeta trenutno znanje in razumevanje zahtev starejših vozil.«

Ker so oldtajmerji v uporabi predvsem poleti, sta obe olji nekoliko bolj gosti in osnovna olja prilagojena starosti vozila.

Medtem ko je klasično olje za menjalnik SAE 140 primerno za ročne menjalnike klasičnih vozil in manj obremenjene pogonske gredi, lahko SAE 90 uporabljate izključno za ročne menjalnike. Podjetje LIQUI MOLY obe olji priporoča za vozila oz. motorje, za katere so zahtevane sledeče specifikacije ali številke originalnih nadomestnih delov: API GL1, API GL 2, API GL 3. Obe klasični olji sta dobavljivi v litrski embalaži.

Peter Szarafinski
Head of Media Relations International
Phone:   +49 731 1420-189
Mobile:   +49 151 1620 7701
Peter.Szarafinski@liqui-moly.de
LIQUI MOLY GmbH | Jerg-Wieland-Straße 4 | 89081 Ulm | GERMANY

O podjetju LIQUI MOLY
Z okoli 4000 izdelki ponuja podjetje LIQUI MOLY obsežen edinstven asortiment avtomobilskih kemičnih izdelkov na svetu: motorna olja in dodatke, masti in paste, spreje in izdelke za nego avtomobilov, lepila in tesnilna sredstva. Podjetje LIQUI MOLY, ki je bilo ustanovljeno leta 1957, svoje izdelke razvija in proizvaja izključno v Nemčiji. Tam je neizpodbitno vodilno podjetje na trgu na področju dodatkov in je vedno znova izbrano za najboljšo znamko olj. Podjetje, ki ga vodi lastnik Ernst Prost, svoje izdelke prodaja v več kot 120 državah in je v letu 2016 ustvarilo promet v višini 489 milijonov evrov.

Media

Media