• news.cision.com/
  • Nokian Tyres/
  • Inspectați anvelopele de vară pentru siguranță suplimentară și o durată de viață de două ori mai lungă

Inspectați anvelopele de vară pentru siguranță suplimentară și o durată de viață de două ori mai lungă

Report this content

În timpul  sezonului estival, majoritatea șoferilor planifică deplasări mai lungi cu destinații îndepărtate. Nokian Tyres vă recomandă  să verificați anvelopele mașinii și să vă adaptați stilul de condus pentru o siguranță maximă și durabilitate sporită. 

Deși șoferii sunt obișnuiți ca inspecția tehnică periodică a mașinii să implice schimbarea uleiului, a filtrelor și a altor componente,  când vine vorba de întreținerea anvelopelor, ei nu acordă suficientă atenție subiectului. Cele mai nesănătoase trei obiceiuri sunt adâncimea extrem de redusă a benzii de rulare, presiunea incorectă și utilizarea necorespunzătoare a anvelopelor de iarnă pe timp de vară. Acestea creează riscuri grave pentru siguranță, deoarece o anvelopă potrivită este una dintre cele mai importante caracteristici de siguranță ale unei mașini.

În majoritatea țărilor din Europa, legea prevede ca adâncimea benzii de rulare a anvelopelor de vară să fie de cel puțin 1,6 milimetri. Cu toate acestea, la această adâncime, anvelopele nu mai sunt sigure. Riscul crește rapid atunci când adâncimea benzii de rulare scade sub pragul recomandat de majoritatea producătorilor de anvelope, și anume cel puțin patru milimetri.

În multe cazuri, șoferii folosesc în continuare anvelopele de iarnă pe parcursul verii. Cu toate acestea, din cauza amestecului de cauciuc mai moale și a benzii de rulare, care le fac adecvate doar pentru vremea de iarnă, aderența lor pe carosabil umed în timpul verii nu se apropie de cea a anvelopelor de vară. Testele arată că distanța de frânare a anvelopelor de iarnă este cu aproximativ 20 % mai mare decât cea a anvelopelor de vară, chiar și pe carosabilul umed. De asemenea, compusul moale din cauciuc le face mai puțin stabile decât anvelopele de vară, ceea ce poate determina o mașină cu sarcină mare să derapeze în timpul unei manevre bruște.

Al treilea factor de siguranță important este presiunea anvelopelor. Șoferii ar trebui să verifice constant presiunea anvelopelor, cel puțin o dată pe lună, mai ales în zilele calde de vară. În cazul unei mașini cu încărcătură maximă, presiunea anvelopelor ar trebui să fie cu 10-15 % peste nivelul de presiune normal. Atunci când verifică presiunea, șoferii ar trebui să se asigure că anvelopele sunt reci și să evite verificarea imediat după ce ajung la destinație.

Nu costă nimic să creșteți durata de viață a anvelopei

Șoferii pot prelungi cu ușurință durabilitatea anvelopelor dacă își adaptează stilul de șofat. Este important să se înțeleagă că, deși obiceiurile de condus ale șoferilor au rămas aproape neschimbate în ultimii 10-15 ani, tehnologiile au evoluat mult.

„În prezent, chiar și mașinile compacte de oraș sunt puternice. Sistemele de control al tracțiunii și alte funcții similare sunt din ce în ce mai des întâlnite la noile mașini. Șoferii din ziua de azi se bazează și mai mult pe aceste sisteme, ceea ce înseamnă că presiunea asupra anvelopelor în timpul șofatului crește. De exemplu, vitezele în viraje pot să crească”, explică Directorul Asistență tehnică clienți al Nokian Tyres, Matti Morri.

Pe lângă un stil de șofat moderat, șoferii ar trebui să schimbe periodic anvelopele  de pe puntea față  pe puntea spate. În medie, roțile din față se uzează de două ori mai repede decât cele de pe puntea spate. De aceea, se recomandă să le schimbați între ele o dată la 8.000 de kilometri. Presiunea corectă din fiecare anvelopă este esențială. Este important să înțelegeți că anvelopele care respectă presiunea recomandată de producătorii de mașini îmbunătățesc confortul în timpul conducerii. Cu toate acestea, o presiune mai mare în anvelope înseamnă mai multe beneficii.

„Când presiunea din anvelope depășește presiunea recomandată de producătorul mașinii, anvelopa devine mai rigidă și mai puțin flexibilă. Cu cât o anvelopă este mai puțin flexibilă, cu atât structura sa generează mai puțină căldură. Astfel, rezistă mai mult timp. Nu există nicio regulă clară cu privire la suprapresiunea optimă. Aceasta depinde de context și de vehicul. Cu toate acestea, dacă presiunea din anvelope crește cu 0,2 bar, nu va avea niciun efect negativ, ci va oferi mai multe beneficii”, precizează Morri.

Suprapresiunea nu doar prelungește durata de utilizare, ci și îmbunătățește stabilitatea și contribuie la reducerea rezistenței la rulare a anvelopei, conducând la reduceri ale consumului de combustibil. Singurul dezavantaj este o pierdere ușoară a confortului din timpul conducerii. Prin urmare, șoferii ar trebui să se gândească să umfle anvelopele ușor mai mult decât valorile recomandate.

Indiferent de caz, șoferii trebuie să fie conștienți de faptul că fiecare anvelopă se va uza în cele din urmă. La anvelopele moderne, lucrările de întreținere sunt absolut necesare dacă doriți să reduceți consumul de combustibili și să îmbunătățiți siguranța. Anvelopele premium cu rezistență scăzută la rulare pot economisi peste jumătate de litru de combustibil la o sută de kilometri, iar aderența adecvată pe carosabil umed poate îmbunătăți rapid siguranța.  

Recomandări esențiale pentru șoferi

  • Șofați liniștit. Evitați accelerarea, frânarea și virajele agresive.
  • Schimbați anvelopele de pe puntea față pe puntea spate și de pe puntea spate pe puntea față o dată la 8.000 de kilometri.
  • Verificați presiunea anvelopelor o dată pe lună. Când vă pregătiți pentru o deplasare mai lungă sau conduceți cu sarcină maximă, măriți presiunea conform instrucțiunilor. În condiții normale de condus, păstrați o suprapresiune ușoară în anvelope pentru a prelungi durata de viață acestora și a reduce consumul de combustibil.
  • Nu uitați să verificați și presiunea anvelopei de rezervă! Dacă nu aveți o anvelopă de rezervă, informați-vă  în prealabil pentru a afla cum funcționează kitul de reparații.
  • Verificați starea și adâncimea benzilor de rulare ale anvelopelor. Pentru un șofat în condiții de siguranță, adâncimea acestora trebuie să fie de cel puțin 4 mm. 
  • Nu încărcați articole grele în portbagaj, deoarece acest lucru va afecta centrul de gravitație al mașinii.  

Fotografiile de rezoluție înaltă pentru presă sunt disponibile la adresa:
www.nokiantyres.com/summerseason-CE

Despre Nokian Tyres

Nokian Tyres a fost înființată în 1988, dar compania își are rădăcinile în anul 1898, când a fost înființată Suomen Gummitehdas Oy sau „Fabrica de cauciuc finlandeză”. Compania este cel mai nordic producător de anvelope din lume. Promovează și facilitează șofatul în siguranță în condiții exigente. Anvelopele inovatoare pentru autoturisme, camioane și mașini grele sunt comercializate în special în regiunile cu zăpadă, împădurite și cu condiții de șofat exigente cauzate de anotimpurile schimbătoare.

În 2015, cifra de afaceri a companiei a fost de aproximativ 1,4 miliarde EUR, angajând 4.400 de persoane până la finalul  anului. Acțiunile Nokian Tyres sunt tranzacționate pe bursa Nasdaq din Helsinki. Unitățile de producție se află în Finlanda și Rusia. La sediul din Nokia, Finlanda, are loc dezvoltarea centralizată a produselor, sunt finalizate prototipurile și sunt efectuate testele. Fabrica Nokian produce anvelope pentru mașini, anvelope pentru mașini grele și materiale de reșapare pentru anvelopele camioanelor. Toate produsele sunt dezvoltate în conformitate cu obiectivele de siguranță durabilă și de respectare a mediului pe parcursul întregului ciclu de viață al produsului. Pentru mai multe detalii despre  evoluția companiei, vizitați:

www.nokiantyres.com/company/about-us/history/

O cultură a inovațiilor

Succesul Nokian Tyres provine dintr-o înțelegere temeinică a condițiilor nordice combinată cu inovare – un șir de idei concepute să promoveze siguranța, durabilitatea și respectarea mediului. Produsele companiei sunt testate în condiții extrem de exigente, cărora doar cei mai puternici le pot față. În 1934, compania a prezentat prima anvelopă de iarnă din lume și de atunci, anvelopa Nokian Hakkapeliitta reprezintă apogeul șofatului în siguranță.  În 2013, compania a stabilit recordul mondial pe gheață la 335,713 kilometri pe oră, obținut de o mașină  echipată cu anvelopele de iarnă Nokian Hakkapeliitta 8. Noua anvelopă nordică de iarnă fără crampoane Nokian Hakkapeliitta R2 este cel mai eficient model de anvelopă de iarnă din punct de vedere energetic din industria auto. De asemenea, compania oferă și anvelope speciale pentru SUV-uri, cu flancuri fabricate din fibre de aramidă care împiedică perforarea. În 2014, compania a introdus conceptul de anvelope cu crampoane retractabile. Pentru mai multe informații, vizitați:

www.nokiantyres.com/innovation/research-and-development/

Contact

Pentru mai multe informații, contactați:

www.nokiantyres.com 

Service-ul auto şi de anvelope Vianor al Nokian Tyres:

http://vianor.com/ 

Birou de presă: 

Dr. Falk Köhler PR

Dr. Falk Köhler

Tel. +49 40 / 54 73 12 12

Fax +49 40 54 73 12 22

E-Mail Dr.Falk.Koehler@Dr-Falk-Koehler.de

www.Dr-Falk-Koehler.de

Ödenweg 59

22397 Hamburg, Germania

Informații suplimentare

Anvelopele de vară  Nokian Tyres 
www.nokiantyres.com/tyres/passenger-car/summer-tyres/

Tehnologia Nokian Tyres Aramid Sidewall 
https://www.nokiantyres.com/innovation/innovations/nokian-tyres-aramid-sidewall-technology-winter/
 

Nokian Tyres –   cel mai nordic producător de anvelope din lume și inventatorul anvelopelor de iarnă

www.nokiantyres.com/company/about-us/history/ 

Mai multe informații: 

www.twitter.com/NokianTyresCom 
www.youtube.com/NokianTyresCom 
www.facebook.com/nokiantyres 
www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc 

Nokian Tyres România 

Importator în România

Dragos Beldica, Tel. +40 0722 625 775

E-Mail dragos.beldica@rotis.ro

www.rotis.ro 

Emil Nakov, Area Export Manager, Tel. +35928720284, Mobil: +359879278780

E-Mail emil.nakov@nokiantyres.com

www.nokiantyres.com

Nokian Tyres Europe 
Nokian Tyres s.r.o 
V Parku 2336/22 
148 00 Praha 4 
Czech Republic 

Director general pentru Europa Centrală 

Hannu Liitsola, Tel. +420 605 236 440 E-mail hannu.liitsola@nokiantyres.com 

Director Asistență tehnică clienți pentru Europa Centrală

Sven Dittmann, Dipl.-Ing., Tel. +49 160 908 944 04 Email sven.dittmann@nokiantyres.com 

Director de marketing pentru Europa centrală
Lukáš Líbal, Tel. +420 222 507 759 Email lukas.libal@nokiantyres.com 

Sediul Nokian Tyres în Finlanda 
Nokian Tyres plc 
Pirkkalaistie 7 
P.O.Box 20 
37101 Nokia 
Finland

Director Gestionare de produse

Petri J. Niemi, Tel. +358 10 401 7646 E-mail petrij.niemi@nokiantyres.com 

Director Asistență tehnică clienți

Matti Morri, Tel. +358 10 401 7621 E-mail matti.morri@nokiantyres.com 

Director Dezvoltare  

Juha Pirhonen, Tel. +358 10 401 7708 E-mail juha.pirhonen@nokiantyres.com 

Director produse pentru Europa Centrală  

Stéphane Clepkens, Tel. +358 50 462 7536 E-mail stephane.clepkens@nokiantyres.com 

Nokian Tyres is the world’s northernmost tyre manufacturer. The company promotes and facilitates safe driving in demanding conditions. It supplies innovative tyres for cars, trucks and special heavy machinery mainly in areas with special challenges on tyre performance: snow, forests and harsh driving conditions in different seasons. Nokian Tyres’ product development is consistently aiming for sustainable solutions for safety and the environment, taking into account the whole life cycle of the tyre. A part of the Nokian Tyres group, the tyre chain Vianor has 1,475 outlets in 26 countries. In 2015 Nokian Tyres had approximately 4,400 employees and net sales of approximately 1,4 billion euros. Nokian Tyres’ share is listed on the Nasdaq Helsinki. Further information: www.nokiantyres.com

Subscribe

Media

Media