70 dagar mot döden – rutinärendet som gick fel. En P1 Dokumentär av Hugo Lavett

30-årige Rikard Langewolf kämpar för sitt liv på intensivvårdsavdelningen på Karolinska sjukhuset i Solna. Vid hans sida finns familj och vårdpersonal. Och det alla undrar är hur har han blivit så sjuk? En vecka tidigare kom han till akuten med smärtor i magen. Gallsten, konstaterar läkarna. Ett rutiningrepp. Men på grund av platsbrist får operationen vänta. Efter fyra dygn har de fortfarande inte plats för Rikard och läkarna tar till en nödlösning; operationen delas upp mellan två olika sjukhus och under två dagar. Plötsligt börjar Rikard spy grön galla och insjuknar snabbt. Två månader och över 30 operationer senare dör Rikard Langewolf. Varför?  


Rikard Langewolf. Foto: Privat

Den prisbelönte reportern Hugo Lavett tar oss med på en helvetesresa genom svensk akutsjukvård. Han berättar om den yttersta konsekvensen av ett system som fallerar. Och om en familj som bara maktlöst kan se på.

– Jag kom i kontakt med Rikards familj strax efter att han gick bort 2014 och har jobbat med dokumentären av och till sedan dess. Det har behövt ta tid, det är en väldigt komplicerad historia och jag har sökt mig fram till ett sätt att berätta den. Det är en dokumentär som ställer en massa frågor, väcker sorg och ilska, och kanske inte kommer med så många svar. Men som jag hoppas kan ligga till grund för en diskussion om svensk sjukvård, säger Hugo Lavett.

Om Hugo Lavett
Hugo Lavett är samhälls- och kulturjournalist verksam på SVT och Sveriges Radio. För P1 har han tidigare gjort dokumentären Kvinna hittad död vid badplats, för vilken han bland annat fick det prestigefyllda radio- och tv-priset Prix Europa, Stora Radiopriset samt silver för bästa berättare på New York Radio Awards. 2015 gjorde han den uppmärksammade P3 Dokumentären Mordet på Therese Johansson Rojo i fem delar.

P1 Dokumentär: 70 dagar mot döden – rutinärendet som gick fel sänds söndag 22 maj kl. 15.03 i P1, men finns redan nu att höra på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Pressbilder:

Rikard Langewolf. Foto: Privat
http://sverigesradio.se/sida/images/2938/3687652_1600_900.jpg

Hugo Lavett. Foto: Maja Lavett
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3309863_1245_1355.jpg


För vidare information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Angelika Vaskevitch, pressansvarig P1 Sveriges Radio
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56 

Sveriges Radios presswebb: www.sverigesradio.se/press

Tags:

Subscribe

Media

Media

Documents & Links