Informationsmäklare lockar till sig riskkapital

Report this content

På den nystartade sajten Mancx kan olika aktörer anonymt köpa och sälja information till varandra. Nu går Antonia Ax:son Johnsons okända kusin in med riskkapital i det haussade it-bolaget.

På den nystartade sajten Mancx kan olika aktörer anonymt köpa och sälja information till varandra. Nu går Antonia Ax:son Johnsons okända kusin in med riskkapital i det haussade it-bolaget.

Trots att internet gör mängder av information tillgänglig för de breda massorna helt gratis tror två svenska it-entreprenörer att det finns många som är villiga att betala för rätt information. I våras lanserade mångsysslarna Mattias Guilotte och Henrik Dillman kunskapsmarknaden Mancx.

Typ av information som säljs

Mycket av informationen som köps på Mancx är ren marknadsinformation, till exempel hur stor marknadsandel ett visst bolag har i ett visst land. 

Just nu är någon villig att betala 100 dollar för en lista med kontakter till företag som arbetar med specifik teknik i Malaysia. Någon annan undrar hur mycket det kostar att producera reality-tv i Indien. Det finns även flera frågor som handlar om ren rekrytering.

Den som sitter på information kan sälja den utan att svara på en fråga. En person vill till exepel sälja en lista med: "Ebay Power Sellers: Full contact info for top 3.000 UK Ebay Traders" för 12.000 dollar.

På den nystartade sajten kan användare anonymt, eller helt öppet, köpa och sälja information till varandra. För att användarna ska kunna värdera varandras trovärdighet är tjänsten tätt sammankopplad med nätverkssajten Linkedin. Alla frågor som ställs på sajten har ett pris och pengarna betalas ut till den som kan svara.

Bolaget har blivit omskrivet i både brittiska the Guardian och på tekniksajten Techcrunch, men i Sverige har det varit tyst om Mancx.

Fram tills i förra veckan ägdes 85 procent av Mancx av de två grundarna och resterande del av ett 20-tal privatpersoner. Nu tar bolaget in 3,6 miljoner kronor i riskkapital från nya investerare, däribland doldisen Bo Axel Ax:son Johnson, som sitter i styrelsen för forskningsbolaget Conflux som arbetar med uppvärmning. Han är även kusin med företagaren Antonia Ax:son Johnson.

Ägarbilden förändras nu, men hur stor andel de nya ägarna nu förfogar över vill Mancx vd  Henrik Dillman inte avslöja eftersom det skulle sätta en prislapp på bolaget.

I ett nästa finansieringssteg planerar bolaget att ta in ytterligare 20 miljoner kronor och bolagsledningen åker därför snart till San Fransisco för att träffa tänkbara affärspartners.

Idén till Mancx uppstod för flera år sedan, men grundarna Mattias Guilotte och Henrik Dillman stötte på problem - både tekniska och juridiska - som de nu har lyckats lösa.

Anonymiteten på sajten, framför allt för frågeställare, är en central punkt. Tanken är att ett företag inte ska behöva avslöja vad de arbetar med för att få tag på den information de behöver.

”Genom att köpa information och sälja den vidare så gör vi det möjligt för folk att ställa frågor och sälja svar anonymt”, säger Henrik Dillman.

Hur ser ni på att det är fullt möjligt att någon frågar om företagshemligheter?
”Det kan man ju göra överallt, men vi är väldigt välreglerade. Man får inte köpa och sälja sådan information hos oss. Det finns egentligen ingen anledning att använda oss för den typen av frågor”, säger Henrik Dillman

Hur resonerar ni kring vem som äger information, de anställda eller företagen de arbetar på?
”Som bolag är vi nog lite liberalare än genomsnittet. Man ska respektera sitt anställningsavtal och vi uppmanar inte folk att sälja hemligheter, men det vi hoppas är att företag tar en diskussion om vad som faktiskt är hemligt och inte hemligt”, säger Mattias Guilotte.

Mattias Guilotte har tidigare framförallt arbetat med marknadsföring och internationell försäljning. Henrik Dillman har en bakgrund inom företagsfinansiering och koncernstrategi.

Source: "Riskkapital till informationsföretag", 21 June 2011 by Cathrine Hofbauer,  Dagens Industri

Tags: