Fotografiska presenterar: Pieter ten Hoopen
Pieter ten Hoopen
Vittnesmål från Norra Kaukasus
30 januari - 23 februari
De moderna olympiska spelens fader, Pierre de Coubertin, hävdade betydelsen av internationella idrottstävlingar för att hindra stridigheter mellan nationer och skapa fred. Under de olympiska spelen tar våra svenska hjältar förhoppningsvis många medaljer, men vilka är de egentliga vinnarna och förlorarna? I samma bergskedja som Sotji ligger Nordkaukasus, platsen för Europas blodigaste konflikt.
Vinter-OS 2014 som börjar den 7 februari avgörs delvis i Kaukasus i närheten av Sotji i Ryssland. Efter Sovjetunionens fall har två förödande krig utkämpats i republiken Tjetjenien, vilket resulterat i att våldet spridits över hela regionen. De militära operationerna upphörde officiellt 2009 men ändå har cirka 700 människor mördats det senaste året i detta lilla, mångetniska och mångreligiösa hörn av Ryssland.
Pieter ten Hoopen, vinnare av World Press Photo Award och med erfarenhet från länder som Kongo, Afghanistan och Colombia, ger en personlig bild av konflikten i Nordkaukasus i en kortfilm och i stillbilder som rör sig mellan fotojournalistik och konst. Tillsammans med Inna Bukshtynovich från Civil Rights Defenders har Pieter ten Hoopen besökt Tjetjenien, Dagestan och Ingusjien i Nordkaukasus för att dokumentera de grova överträdelserna mot mänskliga rättigheter som äger rum där och återge offrens historier återberättade av överlevande familjemedlemmar.
Kriget som ursprungligen handlade om frigörelse från Ryssland har utvecklats till en religiös konflikt med det radikala islam i centrum. I republiken Dagestan, där terrorismen och våldet frodas, slåss jihadister mot regeringsstyrkor. Kampen mot terrorismen har ofta använts som förevändning för statens inblandning i mord, kidnappningar, tortyr och förföljelse av troende muslimer. Konflikten har dessutom underblåsts av utbredd korruption, laglöshet och brott som inte lagförs. Under 2009 mördades ett stort antal människorättsaktivister i Nordkaukasus. Det civila samhället i Tjetjenien dog tillsammans med den mördade människorättskämpen Natalia Estemirova.
Detta är endast ett fåtal av de många tusen övergreppen mot mänskliga rättigheter i Nordkaukasus. Offren kommer från alla samhällsskikt: läkare och fabriksarbetare, tonåringar och pensionärer, religiösa och sekulära, kvinnor och män – våldet slår över alla sociala gränser.
Utställningen Vittnesmål från Norra Kaukasus är en del av Fotografiska For Life, Fotografiskas plattform för projekt vars mål är att uppmärksamma sociala frågor och skapa debatt och påverkan, genom att använda fotografi som medium för att illustrera, informera och inspirera till handling.
Pieter ten Hoopen finns tillgänglig för intervjuer. För ytterligare information, pressbilder och intervjuförfrågningar, kontakta Jens Hollingby
Jens.hollingby@fotografiska.se
+46 (0) 70 943 06 13
Tags: