Sveriges största inomhusarena för allidrott

Report this content
Konsortiet NSF, Nordic Sports Facilities, planerar att bygga Sveriges volymmässigt största allidrottsarena i Kristinehamn. Arenan ska ha fokus på fotboll, friidrott, konserter och mässor. Fotbollsplanen håller UEFA-mått och arenan kan vid konserter rymma upp mot 14 000 personer, vilket är i särklass störst konsertyta i regionen.
Bakom konsortiet finns norska byggföretaget Veidekke, norska arkitektbolaget BIONG och bolaget AllSportsBiz, med MIF Redhawks tidigare vd Sven-Åke Wikers som vd.


Skärgårdshallen i Kristinehamn kommer att vara den dominerande eventarenan i mellan- och västsverige. Det finns idag bara fyra liknande hallar i Sverige - Arcus i Luleå, Tipshallen i Växjö, mässhallen på Elmiaområdet i Jönköping samt en hall i Sundsvall. ASB (AllSportsBiz) är även involverade i andra liknande projekt, både i Sverige och utomlands.


- Fokus på eventarenan i Kristinehamn är fotboll och friidrott. Men arenan skapar möjligheter att också arrangera mässor, konferenser, träningsläger, idrottscuper, större möten/sammankomster och inte minst konserter, dansbandsgalor och större kulturevenemang, säger Sven-Åke Wikers.
I och med att ASB kommer att vara operatörer av andra arenor och ishallar i Skandinavien kommer synergieffekter kunna uppnås genom samarbete med större eventarrangörer. Det innebär att artister och shower kan knytas till både Kristinehamn och andra orter.


Varför då Kristinehamn?
Bra kommunikationer och en lagom stor kommun med vind i seglen.
Ett av de absolut viktigaste kriterierna vid etablering av en eventarena är att infrastrukturen är väl utvecklad. Kristinehamn har ett bra strategiskt läge mitt emellan storstadsområdena Oslo och Stockholm och har utomordentliga kommunikationsmöjligheter, både nationellt och internationellt. Från Karlstads och Örebro flygplats tar det 45 minuter och via järnväg når man Kristinehamn från hela landet. Inom en radie av 45 minuters bilfärd finns ett befolknings-underlag på minst 360 000 personer.


- En starkt bidragande orsak till ASB:s intresse är den förändringsvind vi ser genomsyrar kommunen. Som utomstående känner man att det finns en positiv anda, säger Sven-Åke Wikers och fortsätter:
- En eventarena är så mycket mer än enbart idrott och sport. Självklart kommer basen att vara sport, men vår erfarenhet av liknande projekt är att eventarenor blir kommuncentran med utrymmen för olika aktiviteter. Erfarenheten från Norge visar klart att det är i mindre kommuner som det mest lyckade utfallet finns att hitta. Genom att etablera en eventarena på en mindre ort kan man få en större uppslutning från både invånare och näringsliv.


Den uppskattade projekteringskostnaden är 57 miljoner (exklusive moms), nyckelfärdigt och inklusive va- och elanslutningar samt parkeringsplatser. Kommunen tar ingen finansiell risk i form av garantier, borgen, ägande eller dylikt. The Green Academy, dotterbolag till AllSportsBiz, ger i samarbete med NSF en färdigställandegaranti för projektet så att kommunen vet att man inte blir sittande med ett halvfärdigt bygge och ett skelett.
Däremot kommer kommunen att köpa tid i arenan. För två miljoner kronor om året kommer kommunen att disponera 30 procent av möjlig tid i arenan, främst dagtid mellan kl 9 och 19. På det sättet underlättar kommunen för skolor och föreningar, som idag har svårt att få tider på grund av hallbrist.


- I en hall av denna storlek är det betydelsefullt med ett kommunalt deltagande. För att säkra en hög nyttjandegrad av anläggningen krävs ett samarbete med lokala idrottsföreningar. Ett nära samarbete med lokalt och regionalt näringsliv är också oerhört viktigt, påpekar Sven-Åke Wikers.


En realistisk tidsplan, om projekteringen kommer igång som planerar, är att bygget kan stå klart sommaren 2005 och öppningen av hallen ske under augusti/september.
  
ARENAFAKTA
Ytan blir över 10.000 kvadratmeter.
Arenan har en takhöjd på 24 meter och fungerar utmärkt som driving range för golf. Utslagslängden blir 68 meter. I arenan kan man även arrangera motorsporter, till exempel trialtävlingar.
Fotbollsplanen håller UEFA-mått med ett större säkerhetsavstånd än tidigare byggda arenor. Arenan kan vid konserter rymma upp mot 14.000 personer, vilket är i särklass störst konsertyta i regionen.


 BOLAGSFAKTA
AllSportsBiz kontrollerar genom moderbolag i England och dotterbolag i Sverige och Norge ägande och licenser till ett antal spetsteknologier, bland annat inom kyl- och värmesidan. Bolagen projekterar och driver arenor. Dessa teknologier är alla patenterade och huvudsyftet med bolagets inblandning är att ta fram, marknadsföra och sälja dessa miljövänliga och energibesparande teknologier på en bred global marknad. Arenan i Kristinehamn kommer att vara ett skyltfönster i den marknadsföringen.


Veidekke är ett av Nordens största bygg- fastighets- och anläggningsbolag. Koncernen har mer än 7000 anställda och omsätter nästan 15 miljarder.


BIONG Arkitekter har i Norge och internationellt blivit uppmärksammade som bolaget bakom den världsberömda skridskoarenan i Hamar, Vikingskeppet. BIONG har också varit huvudansvariga arkitekter för Ullevål, Norges nationella fotbollsstadion samt ett 40-tal fotbollshallar och arenor under de tio sista åren i Norge.


Ytterligare information kan fås av
Sven-Åke Wikers 070/44 43 700
Sven-ake@allsportsbiz.com

Abonner