Volvo Lastvagnar inleder kundtester av helt eldrivna lastbilar för anläggningsbranschen

Report this content

I dag levereras två eldrivna tunga lastbilar till Swerock för att möta de växande kraven på mindre buller och utsläpp – framförallt i känsliga stadsnära miljöer.

Efter den framgångsrika lanseringen av serietillverkade eldrivna lastbilar för stadstransporter och sophämtning påbörjar Volvo Lastvagnar nu tester av två helt eldrivna lastbilar i kombination med laddningslösningar hos kunder.

– Lastbilar i anläggningssegmentet kräver oftast mer effekt och robusthet än i många andra segment och eldrivna lastbilar är inget undantag, säger Jonas Odermalm, Vice President Electromobility på Volvo Lastvagnar.

– Våra kommersiella lösningar måste uppfylla kraven på hög produktivitet och tillgänglighet, samtidigt som den helt elektriska drivlinan ger fördelar i form av minskade utsläpp och mindre buller. Fälttester och kundsamarbeten utgör viktiga delar av utvecklingsprocessen.

Som en del av testerna kommer en eldriven Volvo FM-lastbil utrustad med blandare att leverera betong till kunder. Dessutom kommer en eldriven Volvo FMX-lastbil utrustad med kroklyft att användas i större infrastrukturprojekt.

Avsikten med projektet är att utvärdera hur eldrivna lastbilar kan användas för att öka effektiviteten och minska klimatpåverkan. Testerna utvärderar inte bara fordonens prestanda. De utvärderar även det övergripande ekosystemet för elektromobilitet för att hitta laddningsmöjligheter som passar kraven på produktivitet. Fördelarna med att använda eldrivna fordon i stadsmiljöer kommer att mätas i termer av tystare transporter, säkerhet på arbetsplatserna och förarkomfort.

– Den här typen av tester spelar en viktig roll för att få en bättre förståelse för kundernas verksamhet och hur en elektrifiering kan påverka deras dagliga arbete i termer av körcykler, lastkapacitet, tillgänglighet, räckvidd och andra parametrar – i kombination med de fördelar som användningen av tystare och renare transporter ger, säger Ebba Bergbom Wallin, Electromobility Business Manager på Volvo Lastvagnar.

Testerna av de två eldrivna lastbilarna gör det möjligt att utvärdera den faktiska användningen och belysa de förbättringar som kan behöva göras inför en bredare utrullning.

– Vi tar, tillsammans med Volvo Lastvagnar, ett stort steg mot klimatsmarta transporter. Det här samarbetet kommer att ta oss betydligt närmare morgondagens lastbilar med minskade fossila utsläpp. Vi har redan 15 hybridlastbilar med betongblandare och får tack vare det här projektet möjlighet att testa helt eldrivna fordon, säger Hans Orest, divisionschef på Swerock som ingår i PEAB-koncernen.


Fakta: Volvo Lastvagnars första kundtest i segmentet för eldrivna tunga transporter
 • Samarbetet omfattar tester av två eldrivna lastbilar;
 en Volvo FM med betongblandare och en Volvo FMX med kroklyft.
 • Projektet genomförs i samarbete mellan Volvo Lastvagnar och Swerock, och stöds av JOAB och Saraka.
 • Den eldrivna Volvo FM-lastbilen kommer att leverera betong till Swerocks kunder i stadsområden.
 • Den eldrivna Volvo FMX-lastbilen med kroklyft kommer främst att användas i större infrastrukturprojekt och anläggningsarbeten i stadsmiljöer.

Fakta: Swerock

Swerock är, med sina över 360 stenbrott och 60 betongfabriker, en av de största skandinaviska leverantörerna av material och tjänster till anläggningsbranschen. Swerock arbetar även med återvinning i avsikt att ta ansvar för klimatet och miljön, och minska utvinningen av nytt material. Swerock ingår i Peab-koncernen som har cirka 17 000 medarbetare och nettointäkter på 56 miljarder kronor.


Länk till högupplösta bilder

 

För ytterligare information kontakta:
Susanne Frödin, PR- & Informationsansvarig, Volvo Lastvagnar Marknad Sverige, tel: 0739 02 08 20, e-post: susanne.frodin@volvo.com.

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett produkterbjudande med medeltunga till tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 100 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 14 olika länder och under 2019 levererades cirka 131 000 Volvolastbilar globalt. Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service.

Subscribe

Quick facts

Volvo Lastvagnar sätter sina första tunga helt eldrivna lastbilar i kommersiell trafik ihop med Swerock. Avsikten med testprojektet är att utvärdera hur eldrivna lastbilar kan användas för att öka effektiviteten och minska klimatpåverkan.
Tweet this

Quotes

Den här typen av tester spelar en viktig roll för att få en bättre förståelse för kundernas verksamhet och hur en elektrifiering kan påverka deras dagliga arbete i termer av körcykler, lastkapacitet, tillgänglighet, räckvidd och andra parametrar – i kombination med de fördelar som användningen av tystare och renare transporter ger.
Ebba Bergbom Wallin, Electromobility Business Manager, Volvo Lastvagnar.